Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri periyodik olarak inceliyor ve sıralamalarda kayıp yaşadığınızı gözlemliyorsanız, bunun pek çok farklı sebebi olabilir. Bu yazımızda olası senaryoları sizler için değerlendirdik.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Organik Performansınız Neden Düşer?
Anahtar kelime hedeflemesi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bahsedelim. Seçtiğiniz anahtar kelimelerin rekabet ortamındaki durumu belirleyici olmaktadır. Rakiplerinizin hangi anahtar kelimede iyi, hangilerinde kötü performans gösterdiğini tespit etmeniz şarttır. Ayrıca anahtar kelimelerinizin popüler arama terimleri olup olmadığını da keşfetmeniz sağlıklı olacaktır.
Anahtar kelime listenizi belirli kısımlara ayırabilirsiniz, örneğin ana hedefler ve yardımcı hedefler. Ana hedeflerde yer alan anahtar kelimeler, sizin için en önemli arama terimlerini içerebilir. Yardımcı hedeflerde yer alan anahtar kelimeler de, içeriğinizi destekleyecek diğer arama terimlerini içerebilmektedir. Fakat anahtar kelime listenizi uzun süre sabit tutmanızı tavsiye etmeyiz, yeni kelimelerle yeni potansiyeller yakalayabilir, rekabet ortamı yaratabilirsiniz. Aynı zamanda daha önce seçtiğiniz kelimelerin performansını ölçerek sayfalarınızın gerilere düşmediğinden emin olmalısınız. Anahtar kelime bazında sıralamada gerileyen sayfalarınız varsa, sebepleri şunlar olabilir:
Sayfa URL’sinin Değiştirilmesi
Bir sayfanın adresinin değişmesi, ana domain ismini değiştirmediğiniz sürece, genel bir etki yaratmaz. Ancak sayfa bazında baktığımızda, olumsuz bir etki yaratabilir. URL’nin değişmesi, URL’de yer alan anahtar kelimelerin getirdiği trafiği farklı etkileyebilir. Yeni URL’nin olumlu etkiye sahip olup olmadığını ancak zamanla anlayabileceğinizden, bu tür değişiklikleri dikkatle yapmanız gerekmektedir. Ayrıca değişikliği yaptığınız eski URL’nin, yeni URL’ye 301 ile kalıcı olarak yönlendirdiğinizden emin olmalısınız. Eğer sosyal medyadaki paylaşım sayıları sizin için önemliyse, yapılacak değişiklik ve yönlendirme, eski URL’de bulunan sayaç rakamlarını yeni URL’ye transfer etmeyecektir. Bu sebeple özellikle popüler URL’lerinizi değiştirirken iki kere düşünmeniz iyi olur.
Sayfa İçi Anahtar Kelime Optimizasyonu
Yakın zamanda sayfa başlığı (Title), sayfa açıklaması (Meta Description) Başlık etiketi (Heading) ve yazılı içerikte değişiklik yaptınız mı? Ya da site altyapınızı değiştirdiniz mi? WordPress, Hubspot, eklenti gibi değişiklik ve geçişler yaptınız mı? Bunların hepsi sayfanızdaki anahtar kelime optimizasyonunu etkileyeceğinden hangi arama terimlerinde etki yaşandığını tespit etmeniz ve eksikliği gidermeniz gereklidir. Eğer değişiklik yapıldıktan sonra o sayfaya trafik getiren arama terimleri artık eskisi gibi performans göstermiyorsa, içeriğinize bu kelimeleri eklemeyi düşünebilirsiniz.
Site üstü öğelerle ilgili değişiklikler, arama motorlarının sayfanızı dikkate almamaya başlamasına sebep olabilir. Teknoloji değişiklikleri, otomatikleştirilmiş veya sabitlenmiş SEO öğelerinin değişmesine sebep olabilir. Her değişikliğin etkisi incelenmeli ve problem tespit edildiğinde düzeltilmelidir.
Bazı Linklerin Kaybı
Sayfalarınıza aldığınız linklerin yok olmasının binlerce sebebi olabilir. Sayfanıza link veren site kapanmış olabilir, link verdiği sayfayı kaldırmış olabilir, arama motoru cezası almış olabilir. Bu sebeple link profilinin kaliteli olması büyük öneme sahiptir. Kimse link kalitesini yükseltecek linkler vereceğini garanti edemez, aynı zamanda siz de kimseye bu garantiyi veremezsiniz. Ancak ortada böyle bir iddia varsa, söz konusu sitenin hem içerik kalitesini hem de ömrünü garanti altına alması gerekir. Yani site önce kendini koruyabilmelidir.
2015’in En İyi Ücretsiz ve Ücretli SEO Araçları‘na göz atarak link takibinizi yapabilirsiniz.
Google Algoritma Değişikliklerinden Etkilenmek
Her yıl gözle görülür değişikliklerin yaşanmasına sebep olan algoritma değişiklikleri ve güncellemelerle karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle Google güncellemeleri, site trafiğini kısa sürede etkilemekte. Moz‘dan alınan verileri derleyen Hubspot, aşağıdaki gibi bir infografik çıkararak algoritma ve güncellemelerin tarihlerini ve etkilerini ele almaya çalışıyor:
Bu güncellemelerin bazılarıyla ilgili yaptığımız incelemeleri aşağıdaki listede görebilirsiniz:
- Google Penguen Güncellemelerine Hazırlıklı Mısınız?
- Google HummingBird Algoritması
- Google Penguen 3.0 Güncellemesini Doğruladı
- Google Mobil Uyumluluk Güncellemesi
- Google Phantom İçerik Kalitesi Güncellemesi
- Google Panda 4.2 Güncellemesi Analizi ve Öneriler
- Ayrıca: SEO’nun 25 Yıllık Evrimi
Yeni algoritmaların yayımlandığı ve güncellemelerin gerçekleştiği dönemlerde yaşanan ciddi trafik kaybı, sitenizin ve sayfalarınızın bu değişikliklere ayak uyduramadığını gösterebilir. Örneğin Panda Güncellemesi yayımlandıktan sonra trafik kaybı ve sıralamada gerileme söz konusuysa, içerik kalitenizi yükseltmeniz gerekebilir. Ya da Penguen Güncellemesi yayınlandıktan sonra trafik kaybı ve sıralamada gerileme yaşanıyorsa, link kalitenizi ve SEO stratejinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Her zaman içerik stratejinizi bu algoritmaların gerektirdiği gibi düzenlemeniz faydalıdır.
Örneğin Penguen güncellemesi yüzünden bir ceza aldıysanız, 5 Adımda Penguen 3.0 Cezasından Kurtulmak yazımızı inceleyebilirsiniz.
Rakibiniz Potansiyel Trafiğe Sahip
Rekabet her alanda karşınıza çıkacak olan kavramlardan biri. İster sokakta ister ofiste ister bir başka yerde olun, hiç fark etmez. İnternet söz konusu olduğunda da yüksek düzeyde rekabetle karşılaşacaksınız. Özellikle de kullanıcıların davranışlarını ve hedef kitlenizi tam olarak tespit edemediyseniz, trafik kaybı yaşamanız ve rekabet edememeniz söz konusu olabilir. Seçtiğiniz anahtar kelimelerde rakipleriniz daha üst sıralarda yer alıyorsa, stratejinizi buna göre değiştirmeniz gerekir. İlk olarak rakiplerinizi analiz etmeniz ve hedef anahtar kelimelerinizde ne durumda olduklarını tespit etmeniz gerekmektedir. Ayrıca rakiplerinizin nereden ve ne düzeyde link aldıklarını, aldıkları linkte hangi “anchor text” kullanıldığını tespit etmeniz faydalı olacaktır. Bu amaçla SearchMetrics, Ahrefs, Majestic ve Rank Tracker gibi araçları kullanabilirsiniz. Gözlemleriniz sonucunda yeni bir içerik stratejisine geçiş yapmanız gerekebilir. Sadece Arama Motorlarındaki aktiviteleri değil, Sosyal Medya ve Ödemeli Reklam alanlarındaki aktiviteleri de izlemeniz, rakiplerinizi anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Sonuç olarak
Görebileceğiniz gibi birçok noktada yapacağınız düzenleme ve geliştirmeler, trafik kaybı yaşamanıza sebep olabilecek düşüşleri önleyebilir. Hem içerik kalitenizi artırmak hem de rekabete dahil olmak adına yapılabilecek birçok şey var. Yenilgiye boyun eğmeden, sitenizi ve rakiplerinizi sürekli takip ederek olası kayıpların önüne geçebilirsiniz. Şu an bile siteniz yukarıda bahsettiğimiz konularda tehlikeye yaklaşmış olabilir. O halde hemen harekete geçip stratejinizi yeniden belirlemelisiniz.