Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
5,103 okunma

Site İçi Linkleme ile SEO Performansınızı Katlayın

Kaliteli içeriğin Arama Motoru Optimizasyonundaki yeri ve önemi günümüzde artık bir sır değil. Site sahipleri yüksek kaliteli içerik üreterek hem arama motorlarının hem de site ziyaretçilerinin beklentilerini karşılamaya çalışıyorlar.

 

site içi linkleme

Kaliteli içerik üretmeye odaklanırken site sahiplerinin gözden kaçırılabileceği önemli SEO bileşenlerinden biri,  kaliteli içeriklerin doğru bir iç link stratejisi ile birbirlerine bağlanmasıdır. Site içi linkleme nedir ve nasıl yapılır? Başarılı bir SEO performansı sergilemek için üzerinde titizlikle durmanız gereken bu konuyu biraz açalım istedik.

İç linkleme her Web sitesi için büyük bir öneme sahip, kullanışlı ve akıcı bir site yapısıyla birlikte etkili kullanıldığında site içi trafiği üst seviyelere taşımaya yardım edebilir. Basitçe söylemek gerekirse, site içerisindeki herhangi bir sayfaya link verdiğinizde, sitenizin diğer bölümlerinin de ziyaret alma ihtimalini yükseltmiş oluyorsunuz. Kimi zaman kullanıcı, giriş yaptığı sayfada farklı bir aktivite göstermiyor, ancak bir iç linke tıkladığında sitenin diğer bölümlerinin farkına varabiliyor. Bu durum giriş yapılan ilk sayfada da gerçekleşebilir ancak işi şansa bırakmamak faydalı olur.

İç Linklemenin Avantajları

İç linkleme birkaç avantajı da beraberinde getirir; sayfa otoritesi, pozitif kullanıcı deneyimi, sayfalar ve siteler arası kolay bağlantı, kullanışlılık ve nihayetinde en önemli iki kavram; ziyaretçi trafiği ve arama sonuçlarında yüksek sıralama.  SEO stratejinize değerli bir katkısı olan iç linklemenin faydalarını şöyle inceleyebiliriz:

1- İç Linkleme Sitenin Kullanışlılığını Artırır

İç linkleme kullanıcının site içerisinde gezinmesini, diğer içeriklerin farkına varmasını kolaylaştırır. Ayrıca etkili bağlantı metinleri (anchor text) kullanıldığında verdiğiniz her link değerine değer katar. Bağlantı metinlerini mutlaka makul, açıklayıcı ve link verdiğiniz sayfayla ilgisi olan cümlelerle oluşturmalısınız. Örneğin ekonomi hakkında yazdığınız diğer yazınıza link verirken açıklayıcı, ilgi çekici ve konuyu özetleyen bir cümle ile bağlantı metni oluşturmanız kullanıcının o bağlantıya tıklamasını sağlayabilir.

2- İç Linkleme Bağlantı Akışkanlığı Sağlar

İç linkleme, sitenizin otoritesini alt sayfalarınıza da dağıtmanızı sağlar. İster bir yazının içinde ister bir navigasyon öğesinin altında olsun, hiç fark etmez. Sitenizin bilinirliğini ve otoritesini her sayfada üst seviyede tutmak istiyorsanız, iç linklemeyi sakın unutmayın. Ayrıca ziyaretçilerinize farklı fırsatlardan, ilgi çekici içeriklerden bahsetme şansınızı da kullanmış olursunuz.

3- İç Linkleme Sayfa Görüntülemesini Artırır

Bağlantı metinleri doğru kullanıldığında ve fazla abartılmadan verilen iç linkler, sitenizdeki diğer sayfaların görüntülenme oranlarını da artıracaktır. Örneğin bu yazının içinde bulunan bir linke tıkladığınızda, ulaştığınız sayfanın da görüntülenmesini sağlayarak site ziyaretine katkıda bulunmuş olursunuz. Ayrıca yazının sonunda bulunan “Bunlar da ilginizi çekebilir” bölümündeki bir linke tıkladığınızda, sayfaya giriş yaptıktan sonra ziyaret başına sayfa görüntüleme oranını da artırıyorsunuz. Kullanıcılarınız da ziyaretleri sırasında ne kadar çok iç sayfa ziyareti yaparsa, hem kaliteli içeriğinizin farkına varır hem de istatistiki güç elde etmiş olursunuz. Ayrıca sayfa görüntüleme performansını artırmak için, site yükleme hızını yükseltmenizi tavsiye ederiz.

4- İç Linkleme PageRank’e Katkı Sağlar

İç linklemenin PageRank açısından nasıl bir önemi olduğuna geçmeden önce, PageRank hakkında konuşalım. Google uzun yıllar önce Web sitelerinin ne kadar backlink (dış link de diyebiliriz) aldığına göre bir ölçüm sistemi geliştirdi ve buna PageRank adını verdi. 0’dan 10’a kadar puanlama yapan PageRank Google tarafından hala bir sıralama faktörü olarak kullanılıyor.

Yüksek PageRank’e sahip sayfalarınız varsa, bu sayfalardan verilen iç linkler, değerin diğer sayfalara da yayılmasını ve site genelinin yüksek PageRank’e sahip olmasını sağlar. Ayrıca eklemekte fayda var, iç linkleme yaparken “nofollow” etiketini kullanmadığınızdan emin olmalısınız.

5- İç Linkleme Sitede Geçirilen Süreyi Artırır

Sayfalarınızda yer alan, birbiriyle ilgili içeriklere linkler vermek kullanıcının sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlar ve “hemen çıkma oranı”nı düşürür. Özellikle hemen çıkma oranını düşürebilmek için, site içindeki diğer içeriklere açıklayıcı bağlantı metinleri kullanarak link vermenizin büyük önemi vardır. Yüksek kaliteli olduğunu düşündüğünüz içeriklerinize link vererek kullanıcıların bu içeriği fark etmesini sağlayabilir ve sitede geçirilen süre istatistiğine katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz. “Sitede geçirilen süre” ile “Hemen çıkma oranı” birbiriyle bağlantılı iki ölçüttür, özellikle Google Analytics hesabınıza göz attığınızda ön plana çıktığını görebileceğimiz bu iki kavram; içerik kalitesi, site yükleme hızı, mobil uyumluluk ve kullanıcı dostu tasarımla birlikte birçok noktada sitenizin ne kadar başarılı olduğu konusunda bir fikir verebilir.

6- İç Linkleme Sitenizin Taranmasını ve Dizine Eklenmesini Kolaylaştırır

Arama motorları açısından belki de en önemli nokta olan link takibi, dizine ekleme ve tarama konusudur. Örneğin bir sayfa oluşturdunuz ancak bu sayfayı sitenizdeki herhangi başka bir sayfaya, bir navigasyon ya da hızlı erişim öğesine ya da site haritasına eklemediniz. Herhangi bir iç veya dış link almamış olan bu sayfa hiçbir arama motoru tarafından taranamaz ve dizine eklenemez. Böylece o sayfanın içeriğini boş yere harcamış olursunuz, bunun önüne geçmek için oluşturduğunuz sayfaların sitenizin temel gezinti bölümleriyle mutlaka bağlantılı olması gerekir. Bir alt sayfanızda da bu sayfaya yer verebiliyorsanız, ekstra katkı sağlamış olursunuz.

Ic Linkleme onerileri

 

İç Linkleri Nasıl Optimize Edebiliriz?

1- Kategorize Edin ve Odaklanın

Öncelikle sitenizdeki tüm kategorileri, konuları, alt başlıkları ve birbiriyle ilgili olan ve olmayan sayfaları tespit edip segmentlere ayırmanızı tavsiye ederiz. A sayfasında bahsettiğiniz konuyla ilgisi olmayan B sayfasına link verdiğinizde, kullanıcı aradaki bağlantıyı kuramadığı için memnun olmayacaktır. Ya da biri ürün ya da hizmet hakkında önemli bir avantajdan bahsediyorsanız ancak verdiğiniz linkler o ürünle / hizmetle ilgisiz bir başka sayfaya gidiyorsa, kullanıcının ilerlemesini engellemiş olmakla kalmaz, kullanıcının sitenizdeki etkinliğini sona erdirmiş olursunuz. Bunların önüne geçmek için tüm sayfalarınızı hiyerarşik olarak segmentlerine ayırıp kategorize etmenizi, birbiriyle ilgisi olan içerikleri kendilerine ait bir kümeye ayırmanızı, herhangi bir sayfanızla ilişki kuramamış içeriklerinizi de gelecekte düzenleyebileceğiniz bir kümeye almanızı tavsiye ederiz. Özellikle sitenizde herhangi bir sayfayla ilgisi bulunmayan içeriklerinizi bir kenara atmayın, onları değerlendirebilmek için yeni içerikler ya da yeni sayfalar oluşturmayı düşünebilirsiniz.

2- Başka Siteleri veya Sayfaları Örnek Almayı Deneyin

Örneğin Wikipedia bu konuda oldukça başarılı. Hem içeriğin yerleşimi hem de iç linkleme konusunda dantel gibi işlenmiş sayfaları görmek mümkün. Wikipedia’da bulunan Arama Motoru Optimizasyonu sayfasına göz attığınızda, iç linklemenin ve navigasyonun başarılı bir kullanım örneği olarak yer aldığını görebilirsiniz:

arama motoru optimizasyonu vikipedi

3 – Derin Sayfalarınızı Unutmayın

Siteniz büyüdükçe kendi kendine türeyen ya da sitenizin derinliklerinde unutulup giden bazı sayfalar olduğunu göreceksiniz. Örneğin bir zamanlar siteniz için yazdığınız bir fonksiyonu artık yeni sayfalarınızda kullanmaktan vaz geçtiğinizde, eski sayfalarınızda hala bu fonksiyonun kendini çalıştırmaya çabalaması söz konusu olabilir. Ya da yüklediğiniz ancak kullanmaktan vaz geçtiğiniz görseller de bir sayfa niteliği taşıyabilir. Bu sayfalar aslında erişilebilir durumdadır ancak teknik olarak sitenizle herhangi bir bağlantısı olmayacaktır. Bu tür sayfalar dışında oluşturduğunuz kategorileri ya da kullandığınız etiketleri de dikkatli seçmelisiniz. Bir sayfanın birden fazla kategori altında olması sorun değildir ancak kategori sayısı arttıkça sayfa sayısı da artacak ve o sayfanız birden fazla yerde bulunmaya başlayacaktır. Ek olarak birden fazla sayfanızda kullandığınız bir etiket, adresi tıklandığında çok sayıda sayfayı kullanıcının önüne getirecek ve kullanıcının aradığı şeyi bulmasını zorlaştıracaktır. Bu açıdan sitenizde oluşturduğunuz çoğu fonksiyonun bir sayfa olarak var olduğunu da unutmayın.

4- Nofollow ve Noindex Kullanmaktan Çekinmeyin

Site yapısını ve gezinme özelliklerini avucunuzun içi gibi biliyorsanız, hangi sayfaları ya da hangi kategorileri geri planda bırakmanız gerektiğini de biliyorsunuzdur. Örneğin bir kategori sayfasına veya sitenizde kullandığınız etiketlere “noindex” ve “nofollow” etiketlerini eklemek, yinelenen içerik (duplicate content) oluşmasını engeller ve kullanıcı deneyimini artırır. Arama motorunda arama yapan kullanıcı, arama sonuçlarında hem arama terimini karşılayan asıl sayfayı hem de o sayfadan içeriği çekmiş olan kategori ve etiket sayfasını aynı anda görürse, hangisine tıklayacağını bilemeyebilir. Ya da asıl sayfaya tıklamak yerine kategori ya da etiket sayfasına tıklarsa aradığı şeyi bulamadığını düşünebilir. Çünkü kategori veya etiket sayfasına gelmiştir ve asıl içeriğin yer aldığı sayfayı görememe ihtimali olabilir. Bu açıdan belirli sayfalarınızda noindex etiketini kullanabilirsiniz. Ayrıca bir kategori ya da etiket sayfasına iç link verirken nofollow etiketini de kullanabilirsiniz. Böylece arama motoru sitenizdeki bu sayfaları dizinlerine eklemeyecek veya asıl sayfanızı taradıktan sonra link verdiğiniz bu sayfaya geçiş yapmayarak arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz sayfaların görünmesine sebep olmayacaktır.

Ayrıca düşük performans gösteren, çok önemli olmayan veya kaliteli içeriğe sahip olmayan sayfalarınız varsa, bu sayfalara link vermek istediğinizde “nofollow” etiketini kullanmanız faydalı olacaktır. Böylece asıl sayfanızın sahip olduğu PageRank, düşük kaliteli sayfanıza aktarılmayacaktır.

Eğer engellemek istediğiniz çok sayıda sayfanız veya dizininiz varsa robots.txt dosyasını kullanarak bir dizini olduğu gibi engellemeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu noktada dikkatli olmanızı öneririz. Robots.txt ile engellemeye çalıştığınız dizinler, önemli sayfalar içeriyor olabilir. Genel olarak gözlemlediğimiz hatalardan biri budur; örneğin sitedeki tüm görseller robots.txt ile engellenmiş ve görsel arama motorunda çıkma ihtimallerini kaybetmişlerdir.

İç Linkleme Her Web Sitesi İçin Olmazsa Olmaz Bir Kavramdır

Sitenizde otomatik olarak oluşmuş navigasyon linkleri ve benzeri durumlarda arama motorlarının “ilgisiz içeriklere link verilmiş gibi” gördüğünü düşünmeyin. Site yöneticisi ya da içerik üreticisi tarafından oluşturulan linklerle otomatik olarak oluşan linklerin ayırt edilmesi mümkün olduğundan, arama motorları ikisi arasındaki farkı anlayabilir ve bu konuda herhangi bir endişeye mahal yoktur.

Toparlamak gerekirse, iç linklemeyi doğru kullandığınızda, Web sitenizin otoritesi, trafiği ve sıralamasının artma potansiyeli çok daha yüksektir. Güçlü bir navigasyon kullanıcı dostu bir tasarımla buluştuğunda kullanıcılarınız sitenizde daha çok vakit geçirecek, daha fazla Sosyal Medya paylaşımı yapacak, sayfalarınıza diğer sitelerden daha çok referans linkler verilecektir. Hedeflediğiniz dönüşümü elde edebilmek için genel SEO Tekniklerinin yanına, iç linkleme tekniklerini de eklemenizi önemle tavsiye ederiz.

Paylaş!