Bir SEO projesini ister tek başınıza yürütün, ister birden fazla çalışma arkadaşıyla, hiç fark etmez. Projesini yürüttüğünüz Web sitesinin başarılı bir SEO performansı sergilemesi için yürütülecek çalışmalarda birden fazla kişi sorumlu olmak durumundadır. Web geliştiriciler de bu kişiler arasındadır.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
SEO Uzmanları Web Geliştiricilerden Ne Bekler?
SEO uzmanı, bir Web sitesinin bakım, tutum ve idaresinden sorumlu olan Web geliştiricisi ile uyum içinde çalışmalıdır ve uygulanabilir isteklerde bulunmalıdır. Peki SEO uzmanları Web geliştiricilerin neyi bilmelerini beklerler? Gelin hep birlikte inceleyelim.
SEO uzmanın programcıdan istediği tek şey vardır: “Mükemmel bir Web Sitesi”. Peki mükemmel bir Web sitesi diye bir şey var mı? Aslında öyle bir şey yok, SEO uzmanları da geliştiricilerin mükemmel Web sitesini yapmalarını beklemiyorlar. Bir Web sitesi her kullanıcıya mükemmel görünmeyebilir. Bu yüzden orta yolu bulmak ve Web sitesinin her bir parçasını olabildiğince kullanışlı hale getirmek için ortak bir çalışma yürütmek gerekmektedir. Bu noktada her iki tarafın onaylamayacağı durumlarla karşılaşılabilir, ancak işini doğru şekilde yapmaya çalışan herkes uygun olmayan bir şeyi kullanmaya karşı çıkmalıdır.
Uyumluluk: Kullanıcıları ve Arama Motorlarını Hoşnut Etmek
Bir Web sitesini iki farklı şekilde ele alabiliriz;
Kullanıcı gözünden: Yazılar, görseller, videolar, çerçeveler, başlıklar ve siteyi oluşturan birçok element. Hepsi kullanıcının etkileşim gösterebileceği şekilde sunulmuşsa ve ihtiyacı karşılıyorsa, o sitede sorun yok demektir.
Arama motoru gözünden: Kodlar, URL’ler, dosyalar, klasörler, dizinler, kodlar, komutlar, programcıklar, bağlantılar ve yine kodlar. Arama motoru siteyi çalıştırılabilir bir kod yığını olarak görür ve kodları satır satır tarayıp dizinlerine ekler. Eğer kodlarda ya kodların barındırıldığı sunucuda bir sorun yoksa, site olduğu gibi dizine eklenebilir.
Kullanıcı ya da arama motoru Web sitesinin içeriğinde herhangi bir sorunla karşılaşırsa, bunun çok çeşitli sonuçları olabilir. Her iki tarafta da yaşanan bu sorunlar, Web sitesinin ihtiyacı karşılayamamasına, istendiği kadar performans verememesine sebep olabilir. İşte bunların önüne geçmek için uzman SEO firmalarından ya da çalışanlarından hizmet almanız gerekmekte. SEO Uzmanları tarafından bakarsak, SEO projesi başladığında sayabileceğimiz çok sayıda düzenleme yapılacak alan olduğunu söyleyebiliriz. Web geliştiricileri için ekstra iş yükü oluşturabilecek bu alanların ilkini ele alalım ve sürecin nasıl işlediğini anlamaya çalışalım:
Herkesi Memnun Etmesi Beklenen İçerik Yönetim Sistemi
İnsanları memnun etmenin çok zor olduğu günümüzde, bir içerik yönetim sisteminin herkesi memnun etmesi mümkün olabilir mi? Bu soruya “biraz zor olsa da evet, mümkündür” diye cevap verebiliriz. Eğer içerik yönetim sistemi Web sitesine özel olarak hazırlanıyorsa, özellikle geliştiricilerin dikkat etmesi gereken birçok nokta var. Bunlardan ilki, SEO ile ilgili olan her alanın değiştirilebilir ve düzenlenebilir olması. Sayfa başlıkları, URL yönlendirmeleri, iç ve dış linklemeyi mümkün kılan fonksiyonlar ve buna benzer birçok alanın düzenlenebilir hale getirilmesi, SEO projeleri için oldukça önemli konular. Hazır içerik yönetim sistemlerinde (WordPress, Drupal, Joomla, Blogger gibi) bu tür alanlar ya hali hazırda düzenlenebilir durumdadır ya da çeşitli eklentilerle düzenlenebilir duruma getirilebilmektedir. Fakat Web sitesine ya da isteğe özel hazırlanmış içerik yönetim sistemlerinde bunun mümkün olabilmesi için her alanın tek tek düzenlenebilir hale getirilmesi geliştiriciden beklenen bir şeydir.
“Peki neden? Web sitesi zaten hazır ve problemsiz çalışıyor, neden bunlara ihtiyaç var?”
Bu soru herhangi bir Web geliştiricisi ya da bir Web yöneticisi tarafından soruluyor olabilir. Hemen cevaplamaya çalışalım:
Kullanıcı gözünden bakıldığında Web sitesi sorunsuz çalışıyor olsa da, arama motorları açısından durum öyle olmayabilir. En basitinden bir zamanların “Flash ile site yapma” trendini hatırlarsınız, Flash ile hazırlanmış yanarlı dönerli, çok güzel ve teknolojik görünen Web siteleri kullanıcıları adeta mest ediyor, bir görsel şölen sunuyordu. Peki şu an Flash kullanılan Web sitelerinin sayısı kaçtır?
Oldukça azdır, çünkü arama motorları Flash içeriği okuyamaz. Bu sebeple özellikle İnternet’te ürünlerini veya hizmetlerini ön plana çıkarmaya çalışan firmalar Flash teknolojisini kullanmayı bıraktılar. Şimdi Flash’ın yerini arama motorlarının tavsiye ettiği HTML5 aldı. Arama motorları HTML5 ile yazılmış Web sitelerinin içeriğini rahatlıkla deşifre edip okuyabiliyor. Bu teknolojiyle yeni özelliklere, sınıflara ve fonksiyonlara kavuşan geliştiriciler, HTML5’in getirdiği avantajları kullanarak hem kullanıcılarla hem de arama motorlarıyla dost kalmaya devam edebiliyorlar.
HTML5 çok kapsamlı ve karmaşık bir örnek, bu yüzden biraz daha detaya inerek konuyu biraz daha basitleştirmeye çalışalım. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz temel SEO unsurları; sayfa başlıkları veya URL yönlendirmeleri gibi düzenlemeleri yapmak için belli bir düzeyde kod bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Böyle bir bilgi veya birikiminiz yoksa ‘bilen biri’ne, yani bir Web geliştiricisine ihtiyacınız olacak. Kısacası, arama motorlarının sitenizi düzgün şekilde tarayabilmeleri için öncelikle temel SEO unsurlarını olması gerektiği gibi düzenleyebiliyor olmanız gerekiyor. Burada başlayan süreç ileri düzeyde iyileştirmeler yapmanızı da gerektirdiği için, tüm isteklerinize cevap verebilen bir Web geliştirici ya da takımıyla çalışmanız gerekmekte. Yani en basitinden en karmaşığına kadar tüm problemlerinizi çözme potansiyeli taşıyan geliştiriciler başımızın tacı oluyor.
Ek Özellikler İçin Ek Çalışmalar Yapmak
Web sitesi hazırlanıp yayıma alındıktan sonra her şey bitiyor mu? ‘Site çalıştığı sürece başka bir şey yapmak gerekmiyor’ dersek, doğru söylemiş olmayız. Sitenin çalışma şeklinde değişiklik yapmak için ya da istatistiki veriler elde etmek için bile kodlarla şöyle bir oynamak gerekiyor. En basitinden sitenizi Google Analytics gibi bir analiz aracıyla incelemek istiyorsanız, izleme kodunu sitenize yerleştirmek zorundasınız. Firmanız taşındı ve iletişim bilgilerinizi düzenlemeniz mi gerekiyor? Adres, telefon, yol tarifi, harita gibi bölümlerde değişiklik yapmak için birkaç kodla oynamak zorunda kalabilirsiniz. Peki sitenizi Web geliştiricisinin size teslim edip projeyi sonlandırdığı şekliyle nasıl düzenleyebilirsiniz? Eğer kodlarla aranız iyi değilse, işiniz çok zor. Ufak tefek değişiklikleri yapmak için bile bir miktar bütçe ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple bir Web sitesinin nasıl çalıştığı kadar nasıl yapıldığı da çok önemlidir.
Arama Motorları Hakkında İlginç Bir Bilgi
Arama motoru denince aklımıza en çok algoritmalar geliyor olabilir. Ya da arama sonuçlarında ilk sırada çıkmak da geliyor olabilir… Fakat herkesin aklına gelmeyen, SEO uzmanları dışında pek bilinmeyen bir gerçek var; o da “tarama bütçesi”.
“Bütçe mi, ne kadar? Nereye ödüyoruz? Google site taramadan para mı alıyor?”
Aklınıza bu sorular geliyorsa, Tarama bütçesi düşündüğünüz gibi bir şey değil demektir. Tarama bütçesini basitçe şöyle açıklayabiliriz, Google bir Web sitesinin taranması ve dizine eklenmesi için belli bir miktar donanım, yazılım, enerji ve bant genişliği gibi kaynaklarını o siteye ayırıyor. Google dizinlerinde bulunan sitelerin sayısını düşündüğünüzde oldukça fazla sayıda donanıma, yazılıma ve bant genişliğine ihtiyaç olduğunu, donanımın sürekli çalışır olmasını sağlayacak düzeyde enerjiye ihtiyaç olduğunu anlayabilirsiniz.
Birbirinden farklı boyutlarda olan Web sitelerinin dizine eklenmesi, taranması, hatalarının tespit edilmesi, gerektiğinde arama sorgusuyla kullanıcıya sunulması gibi birden fazla farklı hizmet veren Google, her site için bir miktar tarama bütçesi ayırıyor. Bazı Web sitelerinin de sonu gelmeyecek düzeyde büyük olduğunu düşünürsek, o bütçeyi oldukça iyi kullanmamız gerekiyor. Eğer Web siteniz arama motoru optimizasyonuyla tanışmadıysa, Google bir süre sonra tarama bütçesini azaltacak ve sitenizi daha az ziyaret edecek. Bu da sitenizdeki optimizasyon problemlerinin farkında olmamanız anlamına geliyor. Problemler arttıkça siteniz arama sonuçlarında daha alt sıralara gerilemeye devam edecek ve sonunda artık hiç orhanik trafik alamaz hale gelecek.
Bu durumdan kurtulmak için ne yapılması gerekir? Doğru cevap verdiniz, tebrikler! Herkesin ne istediğini bildiği ve görevini düzgün şekilde yaptığı bir SEO projesi oluşturmak. Siteniz küçük çaplı olabilir ya da büyük bir site için küçük bir SEO projesi planlamış olabilirsiniz, fark etmez. Her şekilde birden fazla kişi Arama Motoru Optimizasyonu sürecine dahil olacak ve işlerin halledilmesi için çalışacak.
Güncellenen Google Web Yöneticisi Yönergeleri sayfası, tarama bütçesiyle ilgili çok önemli bir bilgi içeriyor:
“Arama sonuçları sayfaları gibi sonsuz alanların taranmasını önleyerek tarama bütçenizi yönetmek için web sunucunuzda robots.txt dosyasını kullanın. robots.txt dosyanızın her zaman güncel olmasını sağlayın.”
Aşağıda, Google Veri Merkezini tanıtan videoya göz atarak, Google robotları tarafından taranmış verilerin tutulduğu yeri görebilirsiniz:
Web Geliştiricileri Ve SEO Uzmanları Dost Olmalıdır
Konuyu çok fazla dağıtmadan sonuca ulaşmak gerekirse, programcılarla SEO uzmanlarının aynı tarafta olması ve üzerinde çalıştıkları projenin başarıya ulaşması için aynı dili konuşmaları gerektiğini düşünmekteyiz. Her iki tarafın birbirine hızlı şekilde ve içtenlikle yaklaşması, bir hayal değil. Biz SEO uzmanları olarak Web yöneticilerine, programcılara ve tasarımcılara saygı duyuyoruz ve yaptıkları işi önemsiyoruz. Her ne kadar ilk şikayet ettiğimiz şeylerin arkasından onlar çıkıyor olsa da, hepsini seviyor ve bağrımıza basıyoruz… (Basmıyor da olabiliriz, o kısmını bilemedim…)
Kısacası, bir SEO Projesinin başarıya ulaşması için tecrübeli ve işini düzgün şekilde yapan bir SEO uzmanı kadar konuya hakim ve makul istekleri zamanında gerçekleştirebilen bir programcı da gereklidir. Bu açıdan baktığınızda sadece büyük işler yapmış bir SEO uzmanı ya da referanslar sayfasını büyük markalarla doldurmuş bir SEO ajansına güvenmeniz yeterli olmayabilir. Projenin başından sonuna kadar her noktada destek ve yenilikler sunabilen nitelikli Web geliştiricileri de başarı elde etmek için gereklidir.