Bu hafta içinde pek çok site sahibi Google’dan sitesinin mobil öncelikli indekslemeye geçirildiğine dair bildirim aldı. Bazı site sahipleri ise henüz bu bildirimi almadılar.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Mobil Öncelikli İndeksleme Hayatımızda Neler Değiştirecek?
Peki bu ne anlama geliyor ve mobil öncelikli indeksleme hayatınıza ne gibi değişiklikler getirecek? Bu yazımızı konu ile ilgili kafa karışıklığını gidermek için hazırladık. Gelin hep birlikte konuyu derinlemesine inceleyelim.
Google’ın çok az ipucu verdiği Mobil Öncelikli İndeksleme sistemi 2018 yılının yenilikçi teknolojik atılımlarından biri. 2015 yılında mobil kullanıcıların yaptığı aramaların masaüstünü kullanıcılarından daha fazla olduğunu duyuran Google, buna bağlı olarak 2016 yılında Mobilegeddon 2 ile mobil SEO’ya verilen değerin artmasını sağlamaya çalıştı. 2017 yılına geldiğimizde ise Web sitelerinin Mobil versiyonlarına göre önceliklendirilerek dizine ekleneceği konuşulmaya başlandı. Yakın zamanda ve günümüzde de birçok site geliştiricisine Search Console’dan bildirim gönderiliyor; “Web sitesinde Mobil Öncelikli İndeksleme etkin hale geldi”. Her şey bir kenara, bunca güncelleme ve değişiklikten sonra hala bir soru geçerli durumda:
Mobil stratejim ne olmalı?
İlk olarak mobil uyumlu bir siteye sahip olmak her şey için yeterli değil. Büyük arama motorlarında yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak, sitenizi mobil, sesli ve görsel arama için en iyi hale getirmiş olmanız gerekiyor. Eğer mobil uyumluluk dışındaki gereklilikleri henüz yerine getirmediyseniz, bu yazı size çok fazla bir şey katmayabilir. Ancak siteniz her duruma hazırlıklı ise, buyrun mobil ile ilgili her şeyi birlikte inceleyelim.
Google’ın Mobil Arama Yaklaşımı Nasıl?
Dışarıdan bakan biri bunu söyleyemeyebilir ancak Google mobil aramayı ciddi şekilde destekliyor. Ancak Google’ın mobil arama ile nasıl başa çıktığını anlamak bir parça kafa karıştırıcı olabilir. Gelin hep birlikte Google tarafından atılmış tweet’lerden yola çıkarak farklı konfigürasyonlar için mobil öncelikli indekslemenin Google açısından ne anlama geldiğine bakalım:
Mobil ve Masaüstü URL’leriniz Ayrıysa Google Dizini hangi URL’yi kullanıyor?
Google, masaüstü aramalarda sitenin masaüstü URL’sini gösterecektir. Mobil aramalarda da mobil URL’leri alacaktır. Ancak bir ayrım yapılmamışsa içerik anlamında öncelik her zaman mobil sitede olacaktır:
URLs in search: With Mobile-first indexing, we index the mobile version. When we recognize separate mobile URLs, we’ll show the mobile URL to mobile users, and the desktop URL to desktop users – the indexed content will be the mobile version in both cases.
— Google Webmasters (@googlewmc) 14 Haziran 2018
Mobil Öncelikli İndeksleme ile Sıralama Kaybı Yaşar Mıyım?
Mobil öncelikli indeksleme sıralama konumunuzu etkilemez. Ancak, mobil uyumluluk bir sıralama kriteri olarak ele alınmalıdır, bu yüzden kullanıcı arayüzü hala önemlidir. Mobil uyumluluk sayfa bazında gözden geçirilir. Bu da sitenizdeki önemli sayfaları güncellemek isteyebileceğiniz anlamına gelir. Şunu aklınızdan hiç çıkartmayın; Google bu aşamadan sonra sitenizi mobil versiyonu ve mobil arayüzü ile değerlendirecek; dolayısıyla mobil kullanıcı beklentisinin karşılanıyor olması çok daha hayati bir rol oynayacak:
On ranking: The mobile-first index doesn’t change anything for ranking other than that the mobile content is used. While mobile-friendliness is a ranking factor on mobile, being in the mobile-first index is not.
— Google Webmasters (@googlewmc) 14 Haziran 2018
Size küçük bir sır verelim:
Google, masaüstü ve mobil sitenizin aynı içeriğe sahip olmasını ister. Bu isteği yerine getirebiliyorsanız mobil öncelikli indekslemeyle ilgili hiçbir sorununuz olmaz. Ayrıca Google, Search Console aracılığıyla aşağıdaki bildirim mailini site yöneticilerine göndermektedir:
Siteniz Mobil Uyumlu Mu?
Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını öğrenmek için, tavsiye ettiğimiz ücretsiz araçları kullanabilirsiniz:
Mobil SEO için En İyi Uygulamalar
Sitenizi mobil arama için nasıl optimize etmeniz gerekir? Herhangi bir mobil siteye uygulayabileceğiniz uygulama yöntemini ve Mobil SEO tekniklerini inceleyerek başlayalım:
Mobil Site ve İçerik
Mobil Öncelikli SEO gereksinimlerini sağlamak için, mobil sitenizdeki içeriğin masaüstünü siteniz ile aynı olmasını sağlamalısınız. Tüm içerik formatları (metin, videolar, resimler, vb.), mobil cihazlarda taranabilir ve dizine eklenebilir olmalıdır. Google, görüntülü arama için rozetleri görüntülemek üzere uygulamalarını ve mobil sonuçlarını güncelledi. Bu güncelleme, görmezden geldiğiniz alternatif özelliklerin mobil aramada daha da önemli hale geldiği anlamına gelir. Google zaten köpek ve kedi ırklarını fotoğraflarla tanımlayabiliyorsa, sırada ne olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Ayrıca sesli arama kullanım oranlarının artmasıyla içeriğinizi buna göre düzenlemeye başlamanızı tavsiye ederiz. Örneğin, daha kısa olduklarından, meta öğeleri mobil arama için optimize etmenizi öneririz. Unutmayın, sesli arama bir mobil cihazdan gerçekleştirilir, dolayısıyla öncelikli olarak mobil sitenizi optimize etmeniz daha mantıklıdır.
Çünkü sesli arama eşittir mobil cihaz.
Bu eşitlik pazarlamacıların anahtar kelime araştırması yapma şeklini yeniden tanımladığımız anlamına gelir. Arama sonuç sayfalarında baskın olan uzun biçimli sorgular ve sorular, zengin snippet gibi özelliklerin büyük bir etkiye sahip olmasının nedeni budur. Kullanıcılar arama yaparken bildiğimiz veya tahmin edebileceğimiz senaryolar üzerinden hareket ederler, site içeriğinin de bu senaryolara uygun olarak hazırlanması önemlidir. İçerik haricinde ek olarak site yükleme hızı özellikle Mobil sitenizde kritik öneme sahiptir. Yavaş açılan bir sayfa mobil cihazlarda daha çok dikkat çekecek, hemen çıkma oranını olumsuz etkileyecek ve sayfanın yavaş yavaş ilgili bile olsa arama sonuçlarında kaybolmasına sebep olacaktır. Bu açıdan içerik stratejinizi destekleyen bir teknik altyapı ve optimizasyon oluşturmanız çok önemlidir.
Web Sitenizi Mobil Dostu Hale Getirmek
Web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için üç ana yöntemden bahsedebiliriz:
- Esnek (responsive)
- Dinamik (dynamic)
- Ayrıştırılmış (separated)
Bu üç yöntemle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz; Mobil SEO Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.
Mobil uyumlu hale geldiğinizde Web sitenizin üç farklı versiyonuna sahip olursunuz:
- Masaüstü
- Mobil
- Tablet
Her bir versiyonun kendi platformundaki cihazlara eşit fonksiyon ve aynı görünümle hizmet vermesi ilk koşuldur, bu koşulu karşılayabilen sistemler ve siteler her zaman ilk tercih edilen siteler olacaktır.
Size yardımcı olabilecek diğer kaynakları aşağıda bulabilirsiniz:
Building a Winning Mobile Site to Feed APAC’s Mobile Expectations
Google – Mobil öncelikli dizine ekleme için en iyi uygulamalar
Search Console Doğrulaması
Tasarım seçimini doğruladıktan sonra web sitenizin mobil sürümünü Google Search Console’da doğruladığınızdan emin olun. Özellikle yeni Search Console arayüzünü kullanıyorsanız siteniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olacağınızı temin edebiliriz. Yeni Search Console henüz tüm fonksiyonları sunuyor olmasa da mevcut özellikleri ile oldukça geniş bir tarih aralığında veri almanızı sağlayabilmektedir. Ayrıca daha güncel görünümler, Amp, mobil dizin kapsamı gibi önemli özellikleri daha iyi analiz edebilirsiniz. Bu açıdan eski ve yeni Search Console hesabını daha dikkatli takip etmenizi ve mobil öncelikli indekslemenin etkilerini gözlemlemenizi tavsiye ederiz.
Sonuç: Mobil Öncelikli İndeksleme Dünyanın Sonu Değil
Bu geçişin mantığı, kullanıcıların mobil sitelerle daha fazla muhatap olmasından kaynaklanıyor, yani geçişin sebebi kullanıcı tercihleri. Google bu konuda kendisi karar vermiyor veya bir dayatma yapmıyor. Kullanıcılar mobil cihazlarla daha fazla vakit geçirdiği için mobil sitelerle daha fazla muhatap oluyorlar ve kalitesiz, yavaş, kullanması zor mobil siteleri tercih etmiyorlar. Tamamen kullanıcı içgüdüsüne yönelik bir hamle olarak mobil öncelikli indeksleme, kullanıcı deneyimini artırmayı amaçlayan bir güncelleme olarak değerlendirilebilir.
Halen Google sitenizi mobil öncelikli indekslemeye geçirmediyse panik yapmanız gerekmiyor. Sektörel durumlar söz konusu olabilir. Tavsiyemiz yukarıda yazdığımız kriterler açısından sitenizin mobil versiyonunu irdelemeniz ve gerekmesi durumunda arayüzde mobil kullanıcı deneyimini arttıracak iyileştirmeler yapmaktır. Bu şekilde sitenizi bu geçişe en iyi şekilde hazırlamış olacaksınız. Başarılar dileriz!