Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
440 okunma

Google’dan Yapay Zeka Özetleri ve SEO’ya Etkisi: Yeni Bir Dönem Başlıyor

Google, AI Overviews (yapay zeka özetleri) adıyla sunduğu yeni dokümantasyonla SEO dünyasında devrim yaratıyor.

Resmi olarak yeni bir arama çağına girmiş bulunuyoruz. Bu haftadan itibaren Google, Amerika arama sonuçlarında arama deneyimine Yapay Zeka Özetleri’ni tamamen dahil etmeye başladı.

SEO uzmanları olarak, Google’ın Üretken Arama Deneyimi (SGE) konusunda tetiği gerçekten çekip çekmeyeceğini görmek için bekliyorduk.

Bu haftaki I/O etkinliğinde, Yapay Zeka Özetleri’nin ABD’de tamamen kullanıma sunulacağını ve daha fazla ülkenin de geleceğini duyurdular. Google, arama kalitesi üzerindeki etkisi ne olursa olsun, yeni deneyime tamamen bağlı.

Bu haberi yeni duyduysanız, Google’ın Yapay Zeka Özetleri hakkında bilmeniz gereken bazı önemli bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Yapay Zeka Özetleri, arama sonuçlarının en üstünde görünen LLM destekli anlık görüntülerdir. Kullanıcılar için arama sonuçları sayfasında doğrudan bir yanıt oluşturmak için Google Gemini’yi kullanırlar.
  • Bu sonuçlar, kullanıcıların daha uzun aramalar yapabilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Belirli bir ihtiyaca yönelik ve daha önce hiç makale yazılmamış aramaları düşünün. Google, bir kullanıcının “Boston’daki en iyi yoga veya pilates stüdyosunu bul ve bana tanıtım teklifleri hakkında bilgi ver” şeklinde arama yaptığı bir örnek kullanıyor.
  • Yapay Zeka Özetleri sorgulara doğrudan yanıt verirken, yanıtın oluşturulmasına yardımcı olan web sitelerine alıntılar içerirler. Bu, büyük olasılıkla yapay zeka destekli yanıtı oluşturmak için kullandıkları eğitimin bir parçası.
  • Veriler, organik sonuçlarda ilk sırada yer alan web sitelerinin her zaman Yapay Zeka Özetleri ile eşleşmediğini gösteriyor. Siteniz bir sorguda ilk sayfada olsa bile, aynı sorgu için bir Yapay Zeka Özetinde görünme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelmiyor.
  • Google, Yapay Zeka Özetleri’nde yer alan web sitelerinin “sayfanın o sorgu için geleneksel bir web listesi olarak görünmesinden daha fazla tıklama aldığını” iddia ediyor. (Buna pek inanılır gibi değil, notumu düşeyim!)
  • Yapay Zeka Özetleri bir aramadan sonra otomatik olarak oluşturulabilir veya isteğe bağlı olabilir. İkinci deneyim, kullanıcıların genel bakışı tetiklemek için tıklamaları gereken bir “Oluştur” düğmesi içeriyor.
  • Google’ın bu deneyimden nasıl para kazanmayı planladığı hala net değil. Reklamların bu yeni arama sonuçlarında nasıl yer alacağını bulmaları gerekeceği bir sır değil.
  • Google, Search Console’da sitenizin Yapay Zeka Özetleri’nin aldığı tıklamalar ve gösterimler hakkında veri sağlayacak. Ancak, verilerin Yapay Zeka Özetleri içeren bir sonuçtan gelip gelmediğini ayırt etmeyecek. Şuan Bing Webmaster Tools’un performans bölümünde çok detaya girmeden yapay zeka sohbetlerini de kapsama dahil edecek şekilde performans sunduğunu biliyoruz.

Yapay Zeka Özetleri’nin Google referans sayfasının linkini buradan bulabilirsiniz.

Gelin biraz daha detaylı bir şekilde inceleyelim:

Yapay Zeka Özetleri Nasıl Çalışıyor?

Bu özellik, bilgilendirici web siteleri, video içerik üreticileri, e-ticaret mağazaları ve diğer işletmeler için organik trafik kaybına yol açabilir. Reklamları tetikleyen arama sorgularında nadiren göründüğü gözlemlenmiştir. Google’ın, reklam gelirlerini riske atmamak için bu durumu ilk planda tutacağını tahmin ediyorum.

 

Hangi Siteler Etkilenecek?

Yapay Zeka Özetleri, sadece bilgi sağlayan sitelerle sınırlı görünmüyor. Google’ın dokümantasyonuna göre, yayıncılar, içerik üreticileri, perakendeciler ve işletmeler de bu yeni özellikten etkilenecekler. Bu durum, SEO stratejilerinde paradigma değişikliğine gitmemiz gerektiğinin önemini vurguluyor.

Otomatik Dahil Edilme

Google’ın standart arama indeksine uygun optimize edilmiş siteler, bu yeni özellikte kendisine yer bulacak. Google, Yapay Zeka Özetleri için özel bir filtreleme yapmadığını belirtiyor. Google’ın arama kılavuzlarına uymanız yeterli olacakmış gibi görünüyor. Elbette, bundan sonraki yarış Yapay Zeka Özetleri’nde yer kapmak için olacak görünüyor.

Sitenizi ya da Herhangi bir Sayfanızı Hariç Tutma

Bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum, ama eğer gemileri yaktım, Yapay Zeka Özetleri’nde siteme ait sayfaların görünmesini istemiyorum derseniz, “nosnippet” meta robot etiketi kullanabilirsiniz.

Google’ın ilgili dökümanında “Nosnippet” başlığına bakabilirsiniz: https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/robots-meta-tag#nosnippet

Konu Hedefleme ve Semantik Anotasyon

Google, içeriklerinizi konulara göre etiketlemek için çeşitli teknikler kullanıyor. Semantik anotasyon, sayfa içeriğini kavramlarla ilişkilendirir ve bu sayede, Google’ın sayfaları anlamlandırmasını sağlar. 2015’ten beri kullanılan bu yöntem, RankBrain ve neural matching gibi AI yenilikleri ile desteklenir. Bu teknolojiler, sorguların ve sayfaların bağlamını anlamada önemli rol oynar.

Yapay Zeka Özetleri de semantik anotasyondan yararlanarak konular ile web sitelerini birbirine bağlıyor. Buradan rahatlıkla şu çıkarımı yapabiliriz; semantik SEO daha önce de önemliydi, ancak şimdi hayati bir öneme sahip hale gelmiş durumda. Üstelik InLinks gibi bunun için kullanabileceğimiz araçlar da var.

SEO Stratejilerinde Yeni Dönem

SEO uzmanları için bu yeni dönem, anahtar kelime odaklı stratejilerin yanı sıra, konu hedeflemeye de odaklanmayı gerektiriyor. Bunun için eski usul SEO pratikleri bir yana bırakmalı ve bu yeni döneme çok hızla adapte olmalıyız.

Paylaş!