Rank Brain: Google’dan Yeni Yapay Zeka Algoritması
Google Bloomberg Business‘ta yapılan röportajda RankBrain algoritmasını duyurdu. Yeni bir algoritma söz konusu olunca hepimizin aklına pek çok soru geliyor. Bu yazımızda aklınıza gelebilecek önemli soruları cevaplandırdık.
Öncelikle algoritmanın detaylarına göz atalım; RankBrain algoritması, daha önce HummingBird olarak bildiğimiz algoritmanın yeni bir versiyonu. Makine Öğreniminin büyük önem taşıdığı algoritma, arama sorgularını bir insan gibi değerlendirmek için geliştirilmiş yeni bir Google Arama Algoritması olarak karşımıza çıkıyor.
Peki Nedir bu Google RankBrain?
Google RankBrain, makine öğrenim sistemi üzerine kurulan akıllı bir algoritmadır. İnternette yaptığımız aramaları Google’ın şu ana kadar öğrendiği şekliyle cevaplamaya çalışan bir yapay zeka diyebiliriz. “Makine Öğrenimi” kavramıyla desteklenen RankBrain, bilgisayarların insan davranışlarını taklit etmeye çalışarak, sorulan sorulara daha mantıklı ve doğru cevaplar vermesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay Zeka, Artificial Intelligence ya da “AI”, bilim ve teknoloji dünyasının yıllarca üzerinde çalıştığı bir kavramdır. Makinelerin, bilgisayarların ya da robotların zeki varlıklar -yani insanlar- gibi davranması amaçlanan bu kavram, aslında çok da uzağında olmadığımız bir teknolojidir. Yapay zekanın birçok örneğini çevremizde görebiliriz, bu konuda verebileceğimiz en tanıdık örnek Google algoritmalarıdır. Ayrıca Apple’ın geliştirdiği Siri de bir Yapay Zeka ürünüdür. Örnekler çoğaltılabilir…
Yapay Zeka ile Makine Öğrenimi Aynı Şey Midir?
Aslında ayrı şeylerdir ancak birbirinden beslenen kavramlardır. Makine öğrenimi; istatistik, olasılık kuramı, veri madenciliği (Data Mining) ve Yapay Zeka gibi kavramların beslenmesini sağlayan bir yöntemdir. Makinelerin bir konsepti anlamasını sağlayabilmek için kullanılan yüzlerce algoritma sonucu ortaya bir “öğrenme” çıkar. Bir bilgisayarın satrançta dünya şampiyonu olmasını yapay zeka sağlarken, satrancın teknik ve taktiklerini anlamasını sağlayan da makine öğrenimidir.
Google, RankBrain algoritmasıyla artık ne aradığımızı ya da ne öğrenmek istediğimizi daha da iyi anlamaya çalışarak, daha iyi yanıtlar vermeyi amaçlıyor. Aynı zamanda hali hazırda kullanılan yüzlerce algoritmayla birlikte kullanılacak olan RankBrain, gelecekte “Arama Motoru” kavramını artık “Arama İnsanı” kavramına dönüştürebilir.
Genel anlamda örneklemeye çalışırsak, sorduğumuz basit ve karmaşık sorulara cevap vermek için programlanmış olan Google RankBrain, gelecekte yapacağımız bir arama sorgusu için daha etkili sonuçlar vermeyi amaçlıyor.
Google’dan Greg Corrado (Kıdemli Araştırma Görevlisi) birkaç temel noktaya değinerek RankBrain algoritmasını açıklamaya çalışıyor:
Emre Ercan 1983 Eskişehir doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 6 sene boyunca Vodafone Türkiye bünyesinde çeşitli görevlerde yer almıştır. Buradaki görevinden sonra Medya / Reklam sektörüne geçiş yapıp People Initiative bünyesinde raporlama ve planlama görevlerini üstlenmiştir. 2013 yılından bu yana Stradiji'de SEO ve Dijital Pazarlama uzmanlığı görevini yürütmektedir. Bağımsız olarak fotoğrafçılık ve müzisyenlik de yapmaktadır.