Google Search Console Rehberi

Google Search Console, Google tarafından sunulan ve Google Arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize ve yönetmenize yardımcı olan ücretsiz bir hizmettir.

google-search-console-tools-and-data-sets

Search Console’u rutin SEO çalışmalarınızda etkin bir şekilde kullanabilmeniz ve takıldığınız özelliklerini daha iyi kavrayabilmeniz için uzunca bir rehber yazı hazırladık. Bu rehber sayesinde Search Console’u çok daha etkin bir şekilde kullanabilir, SEO performansınıza olumlu katkı yapabilirsiniz.

“Google Webmaster Tools” ya da “Google Web Yöneticisi Araçları“, 2015 yılında Search Console adını almıştı. Önümüzdeki dönemde de görünüm olarak tamamiyle yenilenmesi konusunda çalışmalar mevcut, detayları Google Search Console Yenileniyor yazımızda görebilirsiniz. Geçmişten bugüne yaşanan bu değişimler, eklenen yeni veri setleri ve birçok önemli özelliğiyle Google Search Console, hem SEO projenizin hem de Web sitenizin olmazsa olmazı olarak varlığını sürdürüyor.

Peki Google Search Console bizim için neden bu kadar önemli? Hangi özellikleri çok değerli ve dikkatle kullanmamız gerekiyor? Rehberimizde Google Search Console’da yer alan her bir özelliğe tek tek değinmeye çalıştık, ancak bazı özelliklere biraz daha fazla dikkat çekmek istedik.

google-search-console-history

Google Search Console, 4 ana bölümden oluşuyor:

Her bir bölüm birden fazla alt başlığa sahip ve farklı veri setleri barındırıyor.

Başlamadan önce not: Google Search Console’da yer alan çoğu veri ortalama 2 günde güncellenir, çoğu veri setindeki veri de geriye dönük olarak maksimum 90 gün boyunca erişilebilir durumdadır. Yapacağınız bazı değişikliklerin ortalama 2 gün içinde görülebileceğini ve maksimum 90 günlük geçmişe göre depolanacağını unutmayın.

Search Console – Arama Görünümü

Google Search Console’daki “Arama Görünümü” bölümü sık sık göz attığımız ve güvendiğimiz bir bölüm. Site üstü hatalar, yapılandırılmış veri gibi periyodik kontrol gerektiren alt başlıkları içeren arama görünümü bölümünde, şimdilik şu başlıklar yer alıyor:

  • Yapılandırılmış Veri
  • Zengin Kartlar
  • Veri İşaretleyici
  • HTML Geliştirmeleri
  • Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

Yapılandırılmış Veri

Organik arama sonuçlarını görselleştirmek ve belirli fonksiyonları kullanmak için biçilmiş kaftan olan yapılandırılmış veri, diğer adlarıyla “microformats” veya “structured data”, özellikle kodlama açısından önemli özelliktir. Yapılandırılmış veri, kullanıcı etkileşimlerini arama sonuçlarına taşımanızı sağlayabilir.


search-console-arama-gorunumu-yapilandirilmis-veri
Yapılandırılmış veri kullanmak bir sıralama faktörüne tabi olmanızı sağlamaz ancak kullanıcı deneyimini geliştirmenize yardımcı olabilir. Yapılandırılmış veride bazen hatalar olabilir, bu hataları düzelterek organik arama sonuçlarında kullanıcılarınızın dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz. Ayrıca bu bölümde gösterilen hatalar üzerinde çalışıyorsanız, canlı test yapabileceğiniz Yapılandırılmış Veri Test Aracı‘nı da kullanabilirsiniz.

Zengin Kartlar

Zengin kartlar ile Web sitenizde farklı sayfalarda bulunan ancak benzer içeriklere sahip olan görselleri tek bir galeride toplayarak gösterebilir, Firmanızın kısa bir tanıtım yazısını ve telefon numarasını arama sonucuna yansıtabilirsiniz. Özellikle mobil arama sonuçlarında kullanılabilen bu bölüm, kullanıcıların ilgisini çekmek için kullanılabilir. Aşağıda bir kullanım örneği görebilirsiniz:

search-console-zengin-kartlarZengin kartlar bölümü, kullandığınız bu özelliklerde bir hata olup olmadığını keşfetmenizi sağlayacaktır.

Veri İşaretleyici

Web sitenizde yer alan belli başlı özellikleri Organik arama sonuçlarında göstermenizi sağlayan bazı işaretleyiciler bulunmaktadır. Örneğin sitenizde de duyurulmuş olan, yakın tarihlerde gerçekleşecek bir dizi etkinliğin takvimini, firmanızın bulunduğu şehirle ilgili aramalarda göstermek istemez miydiniz? Veri işaretleyici Google Search Console ve Web siteniz aracılığıyla kullanılabilecek basit bir araç. Sadece Web sitenizdeki verilerin ne anlama geldiğini Search Console’a belirtin, yeter. Gerisi kullanıcıların yapacağı aramalara kalmış. Aşağıda Veri işaretleyici hakkında kısa bir tanıtım videosu var, izlemenizi tavsiye ederiz:

HTML İyileştirmeleri

HTML İyileştirmeleri, Web sitenizdeki sayfa başlığı (meta title), sayfa açıklamaları (meta description) ile ilgili hataları tespit edip düzeltebilmeniz için düzenli raporlar sunar. Özellikle organik arama sonuçlarında Tıklama Ortalaması performansını artırmak ve sayfa içi hiyerarşiyi düzenleyebilmek için kullanabileceğiniz bu elementler, sayfa sayınız arttıkça hatalara sebep olabilir. Bu tür hataları gidermek için kullanabileceğiniz başka araçlar olsa da, Google Search Console böyle problemleri doğrudan gösterdiği için ilk bakılması gereken yer olarak kabul edilebilir.

search-console-Html-gelistirmeleriHem Tıklama Ortalaması performansı hem de benzersiz kullanıcı deneyimi için HTML geliştirmeleri bölümünü periyodik olarak takip etmenizi tavsiye ederiz.

Bu bölümdeki hataları gidermek için;

  • Birbirini tekrar eden sayfa açıklamalarını düzeltebilirsiniz. Her sayfa için özgün ve farklı bir sayfa açıklaması (meta description) yazmanız gerekir.
  • 75 karakterden kısa ve 140 karakterden uzun sayfa açıklamalarını düzenleyebilirsiniz. 75- 140 karakter arasındaki açıklamalar her zaman idealdir.
  • Eksik sayfa başlıklarını (meta title) tespit edebilir ve her sayfaya bir sayfa başlığı yazabilirsiniz.
  • Birbirini tekrar eden sayfa başlıklarını düzeltebilirsiniz. Her sayfa için özgün bir sayfa başlığı yazmanız gerekir.
  • 30 karakterden kısa ve 56 karakterden uzun sayfa başlıklarını düzenleyebilirsiniz.
  • Bilgilendirici olmayan başlık etiketleri: Anlamsız, birbirini tekrar eden veya anahtar kelime gibi serpiştirilmiş sayfa başlıklarını gösterir. Bu bölümde listelenen sayfalar için makul içerikler üretmeniz beklenir.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

Son dönemde özellikle mobil uyumluluk konusunda popüler konulardan biri olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar veya diğer adıyla Accelerated Mobile Pages (AMP) Google’ın önem verdiği bir diğer konu. Bu bölümde sitenizde kullandığınız hızlandırılmış mobil sayfalarla ilgili hata verilerini bulabilirsiniz. Verilerinizi canlı olarak test etmek için AMP Test sayfasını kullanabilirsiniz.

search-console-hizlandirilmis-mobil-sayfalarYakın zamanda bu raporla ilgili de önemli güncellemeler göreceğimizi söylemek isteriz.

Google Search Console – Arama Trafiği

Search Console’daki en önemli bölümlerden biri, Arama Trafiği bölümüdür. Bu bölümde arama ağı analizlerini, performans gösteren en başarılı sayfaları, sitenize verilen linkleri, sitenizdeki dahili bağlantıları ve benzeri verileri Google’ın gözünden inceleyebilirsiniz. Bu bölümdeki en önemli veri seti, “Search Analytics” bölümüdür.

Search Analytics

Search Analytics bölümünde Web sitenizin organik performansını ölçümlemek için bulabileceğiniz belli başlı elementlerden söz edebiliriz. Örneğin kullanıcılar sitenizle ilişkili olan hangi anahtar kelimelerle arama yapıyor? Söz konusu terimlerle arama yapan kullanıcıların ne kadarı sitenizi arama sonuç sayfasında görüyor, ne kadarı sayfanıza tıklıyor? Arama teriminin sitenizdeki tıklama ortalaması nedir? Bu arama terimiyle ilişkili olan sayfanız ortalama kaçıncı sırada yer alıyor? Bunun gibi değerli verileri Search Analytics bölümünde bulabilirsiniz.

Çok önemli not: Bu bölümde yer alan veriler geçmişe yönelik en fazla 90 günlük geçmişe sahiptir. Bu yüzden Search Analytics bölümünde yer alan veriyi arşivlemenizi tavsiye ederiz.

search-console-search-analyticsBu bölümde ayrıca anahtar kelime filtrelemesi yapabilirsiniz. Yani arama sorguları içinde özellikle görmek istediğiniz bir tür anahtar kelimeyi veya görmek istemediğiniz türden anahtar kelimeleri filtreleyip, kendinize özgü bir listeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca sitenizdeki sayfaları, kullanıcıların yaşadığı ülkeyi, kullanıcıların kullandığı cihazları, arama türünü ve arama görünümünü filtreleyebilirsiniz.

Ek olarak Google Sheets ile kullanabilmek için Search Analytics for Google Sheets eklentisini indirip Google Chrome’a kurabilirsiniz. Oldukça işe yarayan bir eklenti olduğunu söyleyebiliriz. Bu eklenti sayesinde kapsamlı raporlar hazırlayabileceğinizden de eminiz.

Sitenize Bağlantılar

Web sitenize ve sayfalarınıza link veren diğer Web sitelerini Google gözünden görmek için bu bölümü kullanabilirsiniz. Sitenize bağlantılar kısmı bütün backlinkleri görmenizi sağlamaz, sadece başlıca link veren siteleri görmenizi sağlar. Bu açıdan tek başına yeterli olmayabilir, Ahrefs veya Majestic gibi araçlar kullanmanız gerekebilir. Ancak bu bölümdeki en önemli özellik, reddetmek istediğiniz bağlantıları görme ihtimalinizin yüksek olmasıdır. Çünkü bazı Web siteleri, belli bir ya da iki Web sitesinden çok fazla backlink aldığında, bu durum dikkat çekmeye başlar ve bu linklerin doğal olmadığı anlaşılır. Bu tür durumlar kimi zaman kontrolünüz dışında gelişebilir ve bu bağlantıları reddetmek isteyebilirsiniz. Veya benzer şekilde sadece birkaç sayfanız yüksek miktarda link almış ancak diğer sayfalarınız çok az sayıda link almışsa, bu noktada sıkıntılar olabilir. Bu tür durumların önüne geçmek için “Sitenize bağlantılar” kısmını periyodik olarak takip etmenizi tavsiye ederiz.

search-console-sitenize-baglantilar

Dahili Bağlantılar

Backlink konusuna benzer şekilde site içerisinde kullandığımız dahili bağlantıların da doğal bir dağılıma sahip olması önemli bir faktördür. Belli başlı sayfalara yüzlerce dahili bağlantı gönderip geri kalanına hiç bağlantı göndermezsek, arama motorları bu durumun bilerek yapıldığını fark edecek ve sitenin düzgün yönetilmediğini düşünecektir. Dahili bağlantıların orantılı dağılımı kullanıcı deneyimi açısından son derece önemidir. Sadece elle oluşturulan bağlantılar değil, sitede kullanılan kodlar, eklentiler ve diğer yazılımlar da birçok sayfaya bağlantı gönderiyor olabilir. Bu açıdan teknik kontrol yapılmalı ve optimum dağılım sağlanmalıdır.

search-console-dahili-baglantilarManuel İşlemler

Umarız bu bölümü hiç kullanmak zorunda kalmazsınız. Google’ın yönergelerini ihlal ederseniz, Manuel İşlemler raporunda bir bildirim alırsınız. Farkında olarak veya olmayarak ihlal edebileceğiniz birçok kural olabilir, bunlar hakkında bilgi almak için Web Yöneticisi Yönergeleri yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ek olarak kısa bir özetle ihlal edilen kurallardan bir örneği içeren bu videoyu izleyebilirsiniz:

Uluslararası Hedefleme

Web siteniz belirli bir ülkeyi birden fazla dilde veya hedefliyorsa, HREFlang etiketi kullanarak bunu arama motorlarına iletebilirsiniz. Uluslararası hedefleme bölümüne geçtiğinizde sitenizde kullanılan ve deklare ettiğiniz dili ve hedeflemek istediğiniz özel bir ülke varsa, o ülkeyle ilgili seçimlerinizi görebilirsiniz. Eğer özel bir ülke seçimi yapmazsanız, sitenizin tüm Dünyayı hedeflediği var sayılır. Dille ilgili düzenlemeleri ise hreflang etiketi kullanarak sitenizin içinde yapmanız gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgiyi En Yaygın Hatalı Hreflang Etiketi Kullanımları başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Mobil Kullanılabilirlik

Mobil uyumluluk test aracında yaptığınız sayfa bazlı testlerin bir bütününden ibaret olan mobil kullanılabilirlik raporu, sitenizde mobil uyumlu olmayan sayfaları tespit etmek için kullanılabilir. Bu bölümde sitenizin mobil versiyonunda hala Flash eklentili sayfalar kullanıyorsanız, görüntüleme alanını mobil cihazlara göre belirlemediyseniz, butonlar birbirine çok yakınsa ve metin boyutu mobil cihazda okunamayacak kadar küçükse, aşağıdaki gibi hata uyarıları alabilirsiniz.

search-console-mobil-kullanilabilirlikDetaylı bilgi için Mobil Kullanılabilirlik Raporu yardım sayfasına ve Mobil SEO Rehberimize göz atabilirsiniz.

Google Search Console – Google Dizini

Web siteniz Google dizinlerinde beklediğiniz gibi yer alıyor mu? Robots.txt dosyanızda hatalı bir komut var mı? Arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz URL’leriniz mi var? Google Dizini bölümü bu ihtiyaçlarınızı karşılayacak fonksiyonlara sahip. Google Dizini raporları, içeriğinizin arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğine ilişkin veriler sağlar.

Dizin Durumu

Son bir yıl içerisinde Google dizinlerine eklenen toplam sayfa sayısını görmenizi sağlayan bir grafik sunar. Eğer son bir yıl içinde Https geçişi yaptıysanız, Google dizinlerine bir anda geçmiş gibi görünebilirsiniz.

search-console-dizin-durumuBuradaki rapora baktıktan sonra, Google’da site arama operatörünü kullanarak “site:siteadresiniz.com” aramasını yapabilir ve dizin durumuyla listelenen sonuç arasındaki farkı karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde yaptığınız arama sitenizde görünen ancak görünmesini istemediğiniz sayfaları tespit etmenizi de sağlayabilir.

search-console-site-arama-operatoru

Engellenen Kaynaklar

Engellenen kaynaklar raporu tamamiyle robot.txt dosyanızda yaptığınız kısıtlamalarla ilgilidir. Bu kısıtlamaları ve kısıtlamadan kaynaklanan olası sorunların listesini görmek için engellenen kaynaklar bölümüne göz atabilirsiniz. Bir dizini engellediğinizde hangi dosyaların, dolayısıyla hangi sayfaların bu kısıtlamadan olumsuz etkileneceğini görmeniz mümkün. Örneğin bizim robots dosyamızda şöyle bir komut mevcut:

User-agent: *
Disallow: /wp-content/plugins/
Sitemap: https://www.stradiji.com/sitemap.xml

/wp-content/plugins/ dizini robots dosyasında kısıtlanınca, WordPress’teki bütün eklentilerin engellenmesi söz konusu olmakta.

search-console-site-engellenen-kaynaklarHal böyle olunca bazı sayfalarınız Search Console’da engellenmiş gibi görünüyor olabilir, ancak telaş etmeyin. Eğer doğru dizini robots dosyanıza eklediyseniz sayfalarınız sağlıklı bir şekilde görünmeye devam ediyor olacaktır. Bazı durumlarda sitenize bağlanmasına izin verdiğiniz bazı dış uygulamaları da bu listede görebilirsiniz, Facebook Connect gibi sosyal bağlantı uygulamalarını örnek verebiliriz. Bunlar için özellikle yapmanız gereken bir şey yok.

URL’leri Kaldır

Dikkatli bir şekilde kullanmanızı önerdiğimiz bölümlerden biri olan “URL’leri Kaldır” fonksiyonu, Google arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz sayfalarınızı bildirmenizi sağlayan faydalı bir araçtır. Bu araç vasıtasıyla kaldırmak istediğiniz URL’ler 90 gün boyunca dizinlerde yer almayacaktır. Aynı fonksiyonu sayfanıza “noindex” etiketi ekleyerek de yapabiliyorsunuz. Ancak bazen “bir gelsene bi’ şey deneyeceğim” demek isteğiniz doğuyorsa, bu fonksiyonu kullanabilirsiniz.

Google Search Console – Tarama

Yine en önemli bölümlerden biri olan Tarama ana bölümü, özellikle teknik düzenlemeler için periyodik olarak takip etmeniz gereken fonksiyonları içeriyor. Google sayfalarınızı sağlıklı bir şekilde tarayabildi mi? Robots veya Sitemap dosyanızda bir sıkıntı var mı? Aranızın iyi olmadığı URL parametrelerine mi sahipsiniz? Bu gibi fonksiyonları incelemek için Tarama bölümünü kullanabilirsiniz.

Tarama Hataları

Bir Web yöneticisinin en büyük kabuslarından biri, bulunamayan sayfaların git gide çoğalması ve tüm siteyi ele geçirmesidir. Tarama hataları bölümü bu hataları göstermekle kalmıyor, kendi içinde farklı alt bölümlere ayrılıyor. “Site Hataları” bölümünde son 90 günde sitenizle ilgili genel erişim hatalarını görebilirsiniz. Ayrıca sitenizin masaüstü ve mobil sayfalarında ortaya çıkan “URL Hataları” bölümüne de göz atabilirsiniz. Bulunamayan, 404’e düşen, erişimi reddedilen ve benzeri birçok sıkıntıya yol açan sayfaların listesini bu bölümde görmeniz mümkün.

Yapmanız gereken ise basit, çalışması gerektiği halde bulunamayan sayfaları hayata geçirmek, bilerek ortadan kaldırdığınız sayfalarınızı en ilgili sayfalara 301 yönlendirmek. Bazı sayfalarınız soft 404 uyarısı döndürebilir, bunun anlamı; aslında Http üstbilgi yanıt kodunda 404 döndürmeyen ancak bulunamayan sayfalarınızın olmasıdır. Bu sayfaları da çalışır hale getirebilir veya ilgili sayfaya 301 ile yönlendirebilirsiniz. Sunucudan veya DNS tarafından kaynaklanan bir sorun varsa da, sunucunuzun daha sağlıklı çalışması için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Bu bölümü periyodik olarak takip etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle yüksek backlink performansı gösteren ancak sık sık bulunamayan listesine giren bir sayfanız varsa, oturup bir düşünmenizi de tavsiye ederiz.

Tarama İstatistikleri

Son 90 günde Google botlarının davranışlarını ve sitenizde yaptığınız değişikliklere verdiği tepkileri görmek için Tarama İstatistikleri bölümünü kullanabilirsiniz. Sitenize yeni ve büyük bir bölüm eklediğinizde / çıkardığınızda, robots.txt dosyanızda bir dizini engellediğinizde veya mevcut engellemeyi kaldırdığınızda, bu bölümde bariz değişimler olduğunu gözlemleyeceksiniz. Sunucu değişikliklerinin meydana getirdiği sayfa yükleme hızı veya kullandığınız dosya formatları üzerinde yaptığınız optimizasyonların etkisini de bu bölümde gözlemleyebilirsiniz.

search-console-tarama-istatistikleriBu bölümde yer alan istatistiklerde aşırı yüksek bir grafik görürseniz, bazı sıkıntılar olduğu anlamına gelebilir. Özellikle sayfa yükleme hızının düşük olması, indirilen kilobayt cinsinden miktarı ve sayfaların indirilmesi esnasından harcanan zamanı doğrudan etkileyebilir. Bazı günler yaptığınız kampanya dolayısıyla siteniz tam kapasite çalışıyor olabilir, bu sırada kod ve sunucu optimizasyonu performansını ölçme şansını da bulabilirsiniz.

Google Gibi Getir

SEO uzmanlarının belki de en sevdiği araçlardan biri olan Google Gibi Getir, yeni yayına aldığınız veya çeşitli değişiklikler yaptığınız bir sayfanın Google tarafından nasıl tarandığını anlamanızı sağlayan oldukça verimli bir araç. Google’ın masaüstü ve mobil botlarını kullanarak sayfanızı taratabilir ve hem görsel hem de kodlama tarafında detaylı bilgi alabilirsiniz. Yapmanız gereken, ana sayfanızı ya da bir sayfanızı taratmak ve tarama sonucuna göz atmak.

search-console-google-gibi-getirSonrasında taradığınız URL’yi ana bağlantı veya sayfa bazında Google dizinlerine gönderebilirsiniz. Ana bağlantı bazında aylık 10, sayfa bazında da aylık 500 gönderme limitiniz olduğunu hatırlatmak isteriz.

search-console-dizine-gonder

İster tüm sitenizde ister sayfa bazında değişiklikler yapmış olun, bu aracı sık sık kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Robots.txt Test Aracı

robots.txt dosyanızda herhangi bir yanlışlık yapılmışsa bunun ciddi sorunlara yol açacağını söyleyebiliriz. Arama motorları sitenize geldiğinde ilk olarak robots.txt dosyanıza göz atar ve sitenin hangi bölümlerini taramaya izni olduğunu anlar. Ayrıca sitemap.xml dosya(ları)nızın adres(ler)i de bu dosyanın içinde yer almalıdır. Bu yüzden basit bir dosya da olsa, robots.txt düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bir dosyadır. Search Console içinde yer alan robots.txt test aracıyla, dosyanızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını anlayabilir ve dosyayı Google’a gönderebilirsiniz. Test aracında yer alan dizin bölümüne herhangi bir URL’nizi yazıp test etmenizi tavsiye ederiz.

search-console-robots-txt-test-araciSite Haritaları

Arama motorları açısından bir başka önemli dosya da sitenizde yer alan sitemap.xml dosyasıdır. Sitenizde yer alan ve deklare ettiğiniz URL’lerin listesini içeren sitemap.xml dosyanız, perdenin arkasındaki gizli başrol oyuncusu gibidir. Robots.txt dosyanıza bakıp sitemap.xml dosyanızı tespit eden arama motoru botları, sitenizde görünmesini istediğiniz tüm URL’lerinizi tespit edip bu sayfaları tek tek taramaya ve dizine eklemeye başlar. Noindex etiketi eklediğiniz veya arama motoru robotlarına tarama izni vermediğiniz bir sayfanın sitemap.xml dosyasında yer alması mantıklı değildir. Bu yüzden sitemap.xml dosyanızı hazırlarken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca site haritanızı göndermeden önce test de edebilirsiniz.

search-console-site-haritalariEğer gönderdiğiniz sitemap.xml dosyasında bir veya birden fazla hata oluşmuşsa, bu bölümde görebilirsiniz. Sitemap.xml dosyası Web’deki araçlarla otomatik olarak oluşturulabilir ancak tavsiyemiz, dosyayı elle kontrol edip öyle kullanmaya başlamanızdır.

URL Parametreleri

Sitenizde farkında olmadan veya istemeden oluşan çok sayıda URL parametresi olabilir. Bazen kontrolden çıkan bu parametreleri tek tek düzeltmek veya hepsini engellemeye çalışmak tercih edilebilir olmayabilir. Bu gibi durumlarda Google’a “bu parametreleri içeren sayfalarımı dikkate alma” direktifini verme şansınız olabilir. URL Parametreleri bölümünü kullanıp Google’a hangi URL’lerin geçerli, hangilerinin parametre sahibi olup geçersiz duruma geldiğini bildirebilirsiniz. Bu aracı dikkatli kullanmanızı tavsiye ederiz, yanlışlıkla en önemli sayfalarınızın Google dizininden kaldırılmasına sebep olabilirsiniz.

search-console-URL-parametreleri

Google Search Console – Genel Bakış ve Sonuç

Google Search Console her SEO projesinin vazgeçilmezi olmayı başarmış bir araçtır. En önemli avantajları, verilerin direkt olarak Google tarafından sağlanması ve ücretsiz olmasıdır. Google Search Console’da önümüzdeki bir kaç aylık süreçte bir tasarım ve URL değişikliği beklediğimizi belirtelim. Bu değişikliği şurada irdelemiştik: Google Search Console Yenileniyor

Bu yenilik planıyla birlikte daha gelişmiş bir AMP raporlama sistemi, mobile odaklı raporlama, yeni tarama ve dizine ekleme raporları, daha iyi bildirim sistemi de yeni fonksiyonlar arasında yer alıyor.

Şu ana kadar Google Search Console’un mevcut fonksiyonlarını hızlıca incelemeye çalıştık. Gelecekte olmasını beklediğiniz veya “olsaydı daha iyi olurdu” dediğiniz fonksiyonlar varsa, yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca Search Console ile ilgili aklınıza takılan herhangi bir soruyu yorum olarak bize iletebilirsiniz. Sizin değerli yorumlarınız ve sorularınızla bu rehber yazımız daha da kusursuz hale gelecektir.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner