Google Analytics ile Kullanıcı Davranışı Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitenizin trafiği artsın, kullanıcılarınız sayfalarınızda keyifle zaman geçirsin, daha çok “sipariş ver”, “satın al” ya da “ödeme yap” butonuna tıklansın istersiniz değil mi?

Bu isteğinizi tatmin edecek bir düzeye ulaştıracak şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, insanların web sitenizde ne yaptığını daha iyi anlamanızda fayda var. Bu yazımızda Google Analytics ile kullanıcı davranışlarını anlamak için bazı pratik yöntemler önerdik.

Google Analytics İle Kullanıcılarınızı Daha İyi Anlamaya Başlayın

Dijital dünyada sitenizin “müşterileri” olan ziyaretçilerinizi tanımak ve Ziyaretçi Beklentilerini Keşfetmek oldukça önemli bir konu. Biz de sıklıkla bu konu üzerinde duruyoruz ve özellikle ‘kullanıcı deneyimi’ kavramı altında vurguladığımız birçok önemli faktör var. Kullanıcıları anlarken birçok farklı etken ve ihtimali göze alarak farklı senaryolar üretmeye ve dijital stratejimizi bu senaryolar üzerinden kurgulamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı “ziyaret öncesi analiz” olarak değerlendirelim, ayrıca “ziyaret sonrası analiz” olarak değerlendirmemiz gereken bir kısım var. Google Analytics, gerçekleşen ziyaretleri inceleyerek detaylı analizler yapmanızı sağlayabilir.

Sayfa İçi Analytics

İlk olarak sayfa içi analytics özelliğini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bir Google Chrome eklentisi olarak kurabileceğiniz Sayfa İçi Analytics, oturum açtığınız Google Analytics hesabına bağlı olan bir Web sitesine girdiğinizde, seçtiğiniz tarih aralığına bağlı olarak kullanıcıların Web sitesinde neler yaptığını görmenizi sağlayabilir. Chrome Web Mağazasına giriş yaparak Google Analytics Sayfa İçi Analiz uzantısını indirebilirsiniz.

Sayfa içi analiz ile kullanıcılarınız herhangi bir sayfada en çok nereye tıklamış, en çok nereye tıklamamış görebilirsiniz. Kullanıcılarınız sitenizi mobil cihazla mı yoksa bilgisayarla mı ziyaret etmiş? Mobil cihazla ziyaret ettilerse hangi işletim sistemini kullanmışlar? Gibi sorulara hızlıca cevap bulabileceğiniz sayfa içi analiz eklentisini kullanmanızı şiddetle öneriyoruz.

google-page-analytics

Dönüşüm Hedeflerini Yakından Takip Edin

Bir hedef, bir kullanıcının sitenizde belirli bir işlemi ne sıklıkta gerçekleştirdiğini ölçmenize olanak tanır. Sitenizde gerçekleşmesini beklediğiniz kullanıcı davranışlarını “hedef” olarak belirleyin. Bu davranış şekilleri bir butona tıklamak, belli bir sayfaya giriş yapmak, sitede 3 dakikadan fazla zaman geçirmek gibi eylemler olabilir. Ayrıca bazı hedeflerin satın alma ile ilişkilendirilmesi ve işlem tutarı olarak hesaplanması da mümkün. Yani kullanıcı “satın al” butonuna bastığında, bu hareket size “50 TL’lik” bir gelir sağlıyorsa, bu hedefi 50 TL olarak belirleme şansınız var.

google-analytics-hedef-donusumleri

Not: Google Analytics’te en fazla 20 tane hedef belirleme imkanınız olduğunu unutmayın.

Belirlediğiniz hedeflerin performansına göz atarak hangi ürün / hizmet / eylem konusunda başarılı, hangilerinin başarısız olduğunu anlayabilirsiniz. Başarısız olanları ortadan kaldırmak yerine geliştirme yapmak daha akıllıca bir seçim olacaktır. Düşük performanslı hedef sayfalarınız veya hedef eylemleriniz üzerinde çalışarak kullanıcılarınızın dikkatini çekebilecek stratejiler izleyebilir, yeni kampanyalar veya promosyonlar duyurabilirsiniz.

Dönüşüm hedefleri ayarlamak kullanıcılarınızı daha iyi anlamanızı sağlayacak başka fırsatları karşınıza çıkaracaktır. Örneğin sitenizin aylık trafiği büyük oranda mobil kullanıcılardan oluşuyor ancak hedef dönüşümleriniz büyük oranda masaüstü kullanıcılarından sağlanıyorsa, burada bir problem olabilir. Verdiğimiz örnekte mobil kullanıcılar hedeflenen davranışı uygularken bir sıkıntı yaşıyor olacaklar ki, masaüstü kullanıcılar gibi “dönüşüm” sağlamıyor olabilirler. Bu sebeple hedef dönüşümleri her metrik ölçümünde kontrol etmekte fayda var.

Kullanıcı Davranışını Anlamak İçin Davranış Raporlarını Görüntüleyin

Davranış raporları, kullanıcı davranışlarının derinliklerine dalmak için kullanabileceğiniz en iyi araçlardır. Kitlenizin hangi kullanıcılardan oluştuğunu ve edinmenin hangi kanallarla gerçekleştiğini anlamak oldukça faydalıdır ancak kullanıcılarınızın sitenizde nasıl davranışlar sergilediğini, hangi etkinin hangi tepkiyi tetiklediğini öğrenmek için davranış raporlarını dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.

google-analytics-davranis

Davranış Raporlarında bu sorulara yanıtlar bulmaya çalışabilirsiniz:

  • İnsanlar aslında sizin amaçladığınız kullanıcı yolunu takip ediyor mu? Tünellerinizi doğru kurguladınız mı?
  • Hangi sayfanız ya da özelliğiniz bülteninize kaydolmayı kolaylaştırıyor?
  • İnsanlar hangi sayfalarda vakit geçiriyor? En uzun ve en kısa süreyle vakit geçirdikleri sayfalar hangileri?
  • Web sitenizdeki arama çubuğunda insanlar neleri arıyor?
  • İnsanlar sitenizde ne yapıyor, yerleştirdiğiniz videoları izliyorlar mı, içeriklerinize yorum yapıyorlar mı?
  • En çok hangi sayfalar hedeflerinizi dönüşüm olarak değerlendirmenizi sağlıyor?
  • Hangi eylem çağrıları düşük performans gösteriyor ve üzerinde düşünülmesi gerekiyor?

Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını bulmak için kullanıcı davranışlarını ve davranış analizlerini incelemeyi ihmal etmeyin. İnsanların sitenizdeyken nasıl davrandıklarını bilmek, hedeflerinizi ve dönüşümlerinizi anlamanıza yardımcı olur.

Google Analytics Başarınızı Artırmak İçin Var

Belirlediğiniz hedeflere ulaşmak, bu hedefleri aşmak ve yeni hedefler belirleyebilmek için kullanıcılarınızı tanımanız gerekiyor. Ön analiz yapılarak oluşturulan içeriğin nasıl performans sağladığını görmek ve yardımcı elemanlarla destekleyerek daha fazla performans sağlamak için son analiz de yapılmalıdır. Bu aşamada Google Analytics oldukça detaylı bir analiz verisi sağlar ve kullanıcılarınızı tanımanız, kullanıcı davranışlarını anlamanız için paha biçilmez fırsatlar sunar.

Böylece yayına girmiş olan ve girmesi planlanan ürün, hizmet, kampanya gibi planlamaları rahatlıkla yönetmeniz ve ROI artışı yakalayabilmeniz mümkün. Yeter ki kendinize bir başarı kriteri belirleyin ve hedefinizden şaşmadan o kriterin peşinden gidin. Bu yolda ilerlerken kullanıcılarınızı beklentilerini karşılayamazsanız, yolun sonu hoş olmayan bir noktaya çıkabilir. Tünelin ucundaki ışığı görmek ve başarının ışığıyla aydınlanmak istiyorsanız, kullanıcılarınız ile ilgili analiz edebileceğiniz en ufak detayı dahi incelemekten kaçınmayın.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner