Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
3,218 okunma

SEO Veriminizi Arttırabilecek Chrome Eklentileri

SEO projeleri üzerinde çalışırken “keşke bu işi kolaylaştıran bir araç olsa da zaman kaybetmesem” diye düşündüğünüz şeyler muhakkak vardır. Google Chrome tarayıcısı SEO çalışmalarınızın verimini arttırmak açısından ideal bir platform.

faydali google chrome eklentileri

Gelin hem SEO çalışmalarınızda size kolaylık sağlayacak hem de genel olarak verimliliğinizi artıracak Google Chrome tarayıcı eklentilerine birlikte göz atalım.

Başlamadan önce not: Aşağıda bahsini edeceğimiz tarayıcı eklentileri çoğunlukla Google Chrome’da çalışmakta, sadece bazıları Firefox, Safari ve Opera’da kullanılabilir durumdadır. Ayrıca bu eklentiler sayfaların açılma hızında küçük de olsa gecikme yaşatabilir, bilgisayarınızın geçici belleğinde bir miktar ekstra yer kaplayabilir ve tarayıcınızın açılmasını / kapanmasını geciktirebilirler. Ek olarak bazı eklentiler İnternette gezindiğiniz sayfaların görünümünü de değiştirebilirler (arama sonuçları ya da renk düzeni gibi). Bunları düşünerek yükleme yapmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazımızda;

eklentilerini inceleyeceğiz.

SEO Çalışmaları İçin Faydalı Eklentiler

Günümüzde kullanılan popüler tarayıcılar için (Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer vb.) yazılmış yüzbinlerce eklenti var ve her biri farklı fonksiyonlara ve etkileyici özelliklere sahip. Kimi bireysel bir girişimin ürünüyken kimi ise bir takım çalışması sonucu ortaya çıkıyor.  Neredeyse tamamı ücretsiz olan bu eklentilerin bilgisayar başındaki hayatımı kolaylaştırdığı bir gerçek. Aşağıda üretkenliğinizi arttırabileceğini düşündüğümüz geniş bir eklenti listesi bulabilirsiniz:

MozBar

mozbar

SEO sektörünün öncülerinden biri olarak kabul edilen Moz, MozBar ile hem kendi sitenizin hem de diğer Web sitelerinin SEO performansı konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Google arama sonuçlarında ve site içerisinde görünen eklenti, sayfa ve domain otoritesi, Sosyal Medya performansı gibi birçok veriyi görmenizi sağlıyor. Herhangi bir Moz hesabınız yoksa temel verileri görebiliyorsunuz, Moz Pro hesabınız varsa eklentinin sunduğu tüm verileri görebilmeniz mümkün.

Kullanım: Ücretsiz – kısıtlı, ücretli – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozille Firefox

MozBar’ı buradan yükleyin.

Ahrefs SEO Toolbar

ahrefs seo toolbar

Mozbar’ın en büyük rakiplerinden biri olan Ahrefs SEO Toolbar, Ahrefs ekibinin çalışması. Mozbar’da olduğu gibi arama sonuçlarına ve site içi analize ağırlık veren Ahrefs SEO Toolbar, özellikle link profili ve Sosyal Medya performansını görmek için ideal bir seçim. Eğer Ahrefs üyeliğiniz yoksa kısıtlı bir veriyi görebiliyorsunuz ancak Ahrefs üyeliğiniz varsa daha detaylı bilgi almanız mümkün.

Kullanım: Ücretsiz – kısıtlı, ücretli – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozille Firefox

Ahrefs SEO Toolbar’ı buradan yükleyin.

Majestic Backlink Analyzer

Mozbar ve Ahrefs SEO Toolbar’ın bir diğer rakibi olan Majestic Backlink Analyzer, özellikle link profiline ağırlık veren bir eklenti tasarlamış. Mozbar ve Ahrefs SEO Toolbar gibi site üzerinde ya da arama sonuçlarında görünmüyor, sizin tıklamanız sonrasında site ve link analizi yapıyor. İlk iki eklentimizde olduğu gibi Majestic hesabınız varsa tüm veriyi görebiliyorsunuz ancak bir üyeliğiniz yoksa temel verilerle yetinmek durumundasınız.

Kullanım: Ücretsiz – kısıtlı, ücretli – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozille Firefox

Majestic Backlink Analyzer’ı buradan yükleyin.

SEO & Website Analysis by WooRank

SEO and Website Analysis by WooRank

SEO Projeleri için alternatif bir yaklaşım sunan WooRank, oldukça kapsamlı bir site üstü analiz eklentisi üretmiş. Web sitesini SEO’ya dair 50’nin üzerinde maddede inceleyen SEO & Website Analysis by WooRank, simgesine tıkladığınızda yarım dakika içerisinde göz atmakta olduğunuz Web sitesini analiz ediyor ve 100 üzerinden puanlıyor. Bazı temel verilerle birlikte detaylı analizi de görmeniz mümkün ancak önceki eklentilerimizde de olduğu gibi üyelik profilinize göre detaylı veriyi sunabilmekte. Eğer ücretli üye olursanız WooRank’ın yerleşik Online SEO Analiz aracında yer alan verinin tamamını görebilirsiniz.

Kullanım: Ücretsiz – kısıtlı, ücretli – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozille Firefox

SEO & Website Analysis by WooRank’ı buradan yükleyin.

Check My Links

Özellikle iç ve dış linkler konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız, bu eklenti tam size göre! Sitenizin ana sayfasını ya da bir alt sayfasını incelerken bu eklentiyi kullandığınızda, sitenizdeki tüm linkleri tek tek tarayarak hatalı verilmiş linkleri tespit ediyor. Özellikle ücretsiz oluşuyla dikkat çeken eklenti, sadece Google Chrome için tasarlanmış olsa da farklı bir kişi tarafından Mozilla Firefox için tasarlanmış bir versiyonu da mevcut.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome (Mozille Firefox)

Check My Links’i buradan yükleyin.

Mozilla Firefox versiyonu için bakınız: Link Checker

Domain Hunter Plus

domain hunter plus

Kırık linkleri tespit etmek konusunda Check My Links benzeri bir işlevi olan Domain Hunter Plus, daha ulvi bir göreve hizmet ediyor; kırık linklere ne olduğunu görmenizi sağlıyor. Özellikle link verilen sitenin alan adı süresi dolmuşsa ve artık hizmet vermiyorsa, Domain Hunter Plus ile artık bundan haberiniz olacak. Ayrıca eklentinin göz attığınız alan adının Open Site Explorer otorite puanlarını gösterme ve eğer alan adı süresi dolmuşsa GoDaddy’den kayıt etme sayfasına yönlendirmek gibi fonksiyonları da var. Sadece Google Chrome’da çalışan eklenti için Firefox alternatifi LinkChecker’ı deneyebilirsiniz.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Domain Hunter Plus’ı buradan yükleyin.

Meta SEO Inspector

Meta SEO Inspector

Oldukça basit olmasına rağmen zaman kazandırma özelliğiyle dikkat çeken Meta SEO Inspector, çok kullanışlı ve faydalı bir eklenti. Bu eklentiyi kullanırken SEO Projeleriniz daha hızlı ve etkili ilerleyecek. Derinlemesine inceleme yapmayacağınız sayfa bazlı site üstü analizlerde sitenin Meta etiketlerine göz atıp sayfa başlığı, sayfa açıklaması, başlık etiketleri ve benzeri birçok fonksiyonu bir araya toplayarak raporlayan eklenti şu an sadece Google Chrome ile çalışıyor.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Meta SEO Inspector’ı buradan yükleyin.

Wappalyzer

wapalyzer extension

Ziyaret ettiğiniz sitenin kullandığı alt yapıyı, teknolojiyi, fontlarını, programlama dilini ve birçok ek özelliği gösteren Wappalyzer, hem Web sitenizde kullandığınız teknolojilerin tarayıcı tarafından doğru algılanıp algılanmadığını hem de rakiplerinizin ne tür teknolojiler kullandığını keşfetmenizi sağlayan oldukça faydalı bir eklenti. Kullanmanızı özellikle önerdiğimiz Wappalyzer; hem ücretsiz hem de Google Chrome, Mozilla Firefox ve Opera ile uyumlu.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera

User Agent Switcher

User Agent Switcher

Günümüzde insanlar farklı türde işletim sistemi, tarayıcı ve mobil cihaz kullanıyor. Web siteniz bunlardan birinde nasıl görünüyor, hiç merak etmiş miydiniz? User Agent Switcher, popüler işletim sistemlerini, tarayıcıları ve mobil cihazları simüle ederek Web sitenizin bu teknolojide nasıl göründüğünü anlamanızı sağlıyor. Tamamen ücretsiz olan eklenti geliştiriciler için oldukça faydalı bir araç.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera

Page Load Time

Page load time

Basitçe bir sitenin kaç saniyede yüklendiğini gösteren bu eklenti, sitenin kullandığı sunucu ve diğer alt teknolojilerin yükleme hızına ne kadar etki ettiğini özetlemek için ideal. Eğer yavaş bir sunucu kullanıyorsanız, yüksek boyutta dosyalarınız varsa veya çok sayıda yönlendirme yapmışsanız Page Load Time ile detaylı inceleme yapabilirsiniz. Diğer Web siteleri için de aynı ölçümleri yapan eklentiyi yüklediğinizde sağ üst köşede bir saat ikonu altında yükleme süresini saniye cinsinden görebiliyorsunuz.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Page Load Time’ı buradan yükleyin.

Ayima Redirect Path Checker

Ayima Redirect Path Checker

Özellikle kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bu eklenti, spesifik sayfalarda yapılan yönlendirmeleri ya da ana sayfanızdaki http – https yönlendirmelerini izleyerek yönlendirmenin durumunu görmenizi sağlıyor. Ayrıca hata veren sayfaları, meta yönlendirmeleri ve javascript yönlendirmelerini incelemenizi sağlayan Ayima Redirect Path Checker, her SEO projesinde mutlaka kullanılması gereken bir eklenti.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Redirect Path Checker’ı buradan yükleyin.

Üretkenliği Desteklemek İçin Faydalı Eklentiler

Yazımızın bu bölümünde dikkat dağınıklığına ilaç gibi gelen, rahatsız edici içeriği engelleyebileceğiniz ve tarayıcınızı organize edebileceğiniz eklentileri inceleyeceğiz. Sadece SEO çalışmalarında değil günlük hayatta da kullanabileceğiniz bu eklentiler konuya odaklanmanızı sağlayacak.

AdBlock Plus

adblock plus

Bir Web sitesine girdiğinizde oradan buradan fırlayan reklamlardan rahatsız mı oluyorsunuz? AdBlock Plus tam size göre. Özellikle Dijital Reklam sektörünce çalışanların pek hoşlanmadığı bu eklenti, bir sitedeki reklamları gizlemek için oldukça faydalı olacak. Konuya odaklanmanızı ve rahatsız edici reklamlara gözünüzün takılmasını ya da yanlışlıkla tıklamanızı engelleyen AdBlock Plus, ücretsiz ve birçok tarayıcıyı destekleyen bir eklenti.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla Firefox, Android Browser, Opera, Internet Explorer, Safari, Yandex, Maxthon, Microsoft Edge

AdBlock Plus’ı buradan yükleyin.

Ghostery

ghostery

Bir başka dikkat dağıtıcı etkenleri ortadan kaldırma eklentisi olan Ghostery, aslında çok daha büyük bir amaca hizmet ediyor. Web sitelerinin ve Web yöneticilerinin kullandığı birçok analiz aracı, siteyi ziyaret ettiğinizde sizin hakkınızda bilgi toplamaya çalışıyor. Ziyaret istatistiklerinizden Sosyal Medya etkinliğinize kadar geniş bir çerçeveyi kaplayan bu amaç, kullanıcıya herhangi bir zarar vermese de, kullanıcı bu bilgileri vermek istemeyebilir ve bunu tercih ediyorsa Ghostery yardıma koşuyor. Ziyaret ettiğiniz sitedeki Sosyal Medya paylaşım butonlarını ve istatistik araçlarını engelleyen Ghostery, belli Web sitelerini güvenilir site listesine eklemenize de izin veriyor. Ghostery sadece üretkenlik açısından değil, SEO açısından da önemli bir görev üstleniyor; yöneticisi olduğunuz Web sitesinin Google Analytics trafiğinizi izlemesini engelleyerek bir çeşit dahili filtre de oluşturabilirsiniz.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, Internet Explorer, Android Browser

Ghostery’i buradan yükleyin.

Web Developer

web developer

Özellikle Web geliştiricilerine ve tasarımcılara tavsiye ettiğimiz Web Developer, bir Web sitesindeki ya da sayfasındaki görseller, CSS stilleri, JavaScript fonksiyonları gibi özellikleri anlık olarak devre dışı bırakıp nasıl göründüğüne bakmanıza olanak sağlayan faydalı bir eklenti.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera

Web Developer’ı buradan yükleyin.

TooMany Tabs

too many tabs

Sekmelerinizi düzenlemenizi sağlayan TooMany Tabs sayesinde aynı anda 20 ve daha fazla tab açmak ve bunları kolaylıkla yönetmek mümkün. Chrome’da aynı anda bir sürü tab açmanızı gerektiren durumlarda bu eklentiden yararlanabilirsiniz.

Kullanım: Ücretsiz –  tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

TooMany Tabs’ı buradan yükleyin.

TimeStats

time stats

Belirli bir Web sitesini ne kadar sık ve ne sürede kullanıyorsunuz, hiç merak ettiniz mi? TimeStats bu bilgiyi detaylı olarak görmenizi sağlayan bir eklenti. Hangi Web sitesinde ne kadar zaman harcamışsınız, haftanın hangi günü ve ne kadar internette gezinmişsiniz, hepsini detaylı olarak görmenizi sağlıyor. İstatistiklerinizi düzenli aralıklarla inceleyebilir, ziyaret ettiğiniz Web sitelerini kategorize edebilirsiniz. Özellikle verimlilik konusunda kullanmanızı tavsiye ettiğimiz bu eklentinin ücretli versiyonunda daha kapsamlı istatistik elde etme şansınız olsa da, ücretsiz versiyonu da oldukça tatmin edici.

Kullanım: Ücretsiz – kısıtlı, ücretli – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Simple Blocker

Simple Blocker

Verimlilik konusunda etkili olduğunu düşündüğümüz bir başka eklenti olan Simple Blocker, tüm gün ya da belirli saatler arasında belli Web sitelerini ziyaret etmenizi engelleyerek bir çeşit otokontrol sistemi oluşturmanıza yardım ediyor. Gün içinde Facebook’a ya da Twitter’a çok fazla mı giriyorsunuz? Sosyal Medya veya tarayıcı oyunları vaktinizi mi çalıyor? Çalışırken aklınız hep orada mı kalıyor? Simple Blocker’ı kullanarak kendi kendinizi engelleyebilirsiniz. Basitçe bir URL listesine sahip olan eklenti, belirlediğiniz saatler arasında (örneğin 09:00 – 17:00) çalışıyor ve listedeki sitelere girmenizi engelliyor. URL çalışma mantığına bağlı olarak örneğin “www.facebook.com” adresini girdiğinizde alt domainlere erişimi açık bırakmış oluyorsunuz. Bu yüzden tüm siteyi engellemek için “facebook.com” şeklinde giriş yapmanızı öneririz.

Özellikle eklemek isteriz, bu eklentiyi kullanırken dikkatli olun. Parola koruması ve URL koruması gibi özelliklere sahip olan bu eklentiye yanlış bir direktif verirseniz, düzeltmeniz çok zor olabilir.

Kullanım: Ücretsiz – tam.

Desteklenen Tarayıcılar: Google Chrome

Simple Blocker’ı buradan yükleyin.

Son Olarak

Tarayıcı eklentileri, işimizi kolaylaştırmak ve organize olmak için kullanılması faydalı olan araçlar. Çoğunlukla ücretsiz ve işlevsel olan bu araçları kullanmaktan çekinmeyin. SEO projelerinizi kolaylaştırmak, zamanınızı organize etmek, geliştirme sürecini hızlandırmak gibi faydaları olan tarayıcı eklentileri için özellikle Google Chrome ve Mozilla Firefox başarılı seçenekler sunuyor.

Paylaş!