Google arama sonuçlarında yer alan önbellek seçeneklerine HTML kod önizlemesini ekledi. Bu değişiklik ne anlama geliyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Google’da herhangi bir arama yaptığınızda karşılaştığınız her bir sonuç sayfasının adres kısmının hemen bitiminde küçük bir ok simgesi yer alır. Çoğu kullanıcının gözünden kaçan bu ok simgesi, biz SEO uzmanları için çok önemlidir. Zira Google’da endekslenmiş bir sayfanın, Google robotları tarafından ne şekilde tarandığını ve endekslendiğini görebiliriz. Google Web Yöneticisi Yönergeleri dikkate alınmadan tasarlanmış sitelerde genelde bu bölümde Google’un sayfanın tamamını endeksleyemediğini görebiliriz.
Google’da şimdiye kadar bu fonksiyon sayesinde bir arama yaptığınızda çıkan sonuçlarda normal görünüm ve salt metin sürüm versiyonlarının önizlemesini yapabiliyorduk. Geçtiğimiz günlerde yapılan güncellemeyle bu iki seçeneğe “Kaynağı Görüntüle” seçeneği de eklendi.
Bir arama yaptığınızda çıkan sonuçlar eğer Google indekslerinde önbelleğe alınmışsa, “Tam Sürüm” ve “Salt Metin Sürümü” seçeneklerini kullanabilirken, artık “Kaynağı Görüntüle” seçeneğiyle sayfanın belleğe alınan HTML versiyonunu da görebiliyorsunuz:
Böylece önbellek görünümünde yer alan kodların daha rahat ve temiz görünmesi, Web geliştiricilerin işlerinin biraz daha kolaylaşması sağlanmış. Google Web Yöneticisi Araçları hesabınızda sitemize ait herhangi bir sayfanın Google robotları tarafından ne şekilde görüntülendiğini ve kaynak kodlarının ne şekilde göründüğünü Tarama > Google Gibi Getir bölümünden inceleyebiliyordunuz. Şimdi aynı sorgulamayı Google sonuçlarında karşılaştığınız sayfalarınızın önbellek bilgisi sayesinde yapabileceksiniz.
Seo ilgili bir çok yazı yazan sitenin (birinin) “indexlemek” kelimesine ısrarla “endexlemek” demesi gerçekten pu piyasanın içler acısı halde olduğuna bir örnek teşkil etmektedir.
Doğrusu “endekslemek” olmayacak mıydı? İndexlemek ne kadar doğru? Sürçü lisan ettiysek affola Anonim Bey ya da Hanım. Biz hatamızı düzeltme erdemini gösteririz her daim, siz kim olduğunuzu ifade etme cesaretini gösterebilecek misiniz? 🙂
Yazık ki yazının içeriğini sorgulamak, verilen bilginin doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmak yerine bir kelimeye takılıp kalıyoruz. Şüphesiz ki her SEO uzmanının imla kurallarını tam olarak kullanmasını bekleyemeyiz. O zaman yazının içeriğinden ziyade de’leri da’ları ayrı yazmış mı ki’leri nasıl kullanmış ona bakalım. Editörlerin elinden çıkmış defalarca okunmuş kitaplarda bile imla hatası varsa, bu kadar üretken bir SEO uzmanını böyle saçma bir hatayla eleştirmek son derece yersiz oluyor. Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. Ancak bizler gibi SEO’ya ilgi duyan ancak başında olan kişiler için ara ara temel konular hakkında ve yeni başlayanların daha rahat anlayabileceği bir dille yazarsanız çok sevinirim. Başarılarınızın ve yazılarınızın devamını dilerim.