Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,330 okunma

Google’dan Görsel Arama için SEO İpuçları

Google, “Görüntü Yayımlama Kurallarını” uzun yıllar sonra güncelleyerek büyük bir değişikliğe gitti. Yeni sürüm, resimlerinizi daha iyi sıralayabilecek, zengin sonuçlarda görünecek şekilde konumlandırabilecek, sesli asistanlara yardımcı olacak ve web sitenize daha fazla trafik kazandıracak pek çok önemli bilgi sunuyor. 

google-gorseller-gorsel-yayinlama-yonergeleri

Bu değişiklikleri bir avantaja dönüştürebilmek için, sitenizde yayımladığınız görseller ile ilgili yapmanız gereken değişiklikleri sizler için derledik.

Görsel Arama İçin SEO İpuçları

Görsel arama için faydalı olabilecek SEO ipuçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  1. İyi bir bağlam sağlayın: Görüntülerin içeriğe uygun olduğundan emin olun, çünkü içeriğin metni Google’ın resmin neyle ilgili olduğunu nasıl yorumlayacağını etkileyecektir.
  2. Görsel yerleşimini optimize edin: Görüntüleri, görüntüyle alakalı olan metinlerin yakında olacak şekilde yerleştirmek anlamına gelir. Çevredeki metin, resmin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olmak için Google tarafından alınacaktır. Altyazı eklemek, bunu yapmanın iyi bir yoludur.
  3. Bilgilendirici ve Yüksek Kaliteli Siteler oluşturun: Google, içeriğin kalitesini görüntü sıralama sürecinin bir parçası olarak kabul eder. Sitenizdeki kaliteli çerik ayrıca anlamlı bir snippet oluşturmak için kullanılır. Bu da sayfa içeriğinin görsel içeriği ile ilişkilendirilmesine yardımcı olur.
  4. Cihaz Dostu Siteler Oluşturun: Google, kullanıcıların görselleri mobilde daha fazla aradıklarını ortaya çıkardı. Bu, daha iyi sıralamaya sahip olmak ve trafikten yararlanmak için mobil uyumlu olmanın önemli olduğu anlamına gelir.
  5. Görselleriniz için İyi URL Yapısı Oluşturun: Bu ilginç bir SEO ipucu. Google, görüntüleri daha iyi anlamak ve sıralamak için dosya yolunu ve dosya adını kullandığını açıkladı. Ufak da olsa bu detay Google’ın paylaştığı gerçek bir sıralama faktörüdür. Görselleriniz farklı türden ürünlerden oluşuyorsa, hepsini genel bir “/assets/” veya “/images/” gibi standart klasörlerde sunmak yerine, daha belirgin bir klasör yapısı oluşturabilirsiniz. Örneğin sitenizde erkek ve kadın kıyafetlerinden oluşan bir ürün listeniz varsa, görsellerinizi “/erkek/” ve “/kadin/” gibi klasörlere yerleştirerek sunabilirsiniz. Ayrıca dosya adlarını “IMG_1467.jpg” ya da “305934690332556.jpg” yapmak yerine ürünü ve özelliklerini açıklayan isimlendirme yoluna gidebilirsiniz. Biliyoruz bu oldukça zahmetli bir iş ancak çabalamaya değer.
  6. Görsel Alt Text kullanmayı unutmayın: En çok atlanan özellik görsel dosya ismiyken, imaj alt text özelliği de rahatlıkla ikinci sırayı alır. Görsellerinize alt text oluşturmak oldukça faydalı bir yöntemdir. Eğer çok fazla sayıda alt text olmayan görseliniz varsa ve bunlara zaman ayırmakta zorluk çekiyorsanız, sayfalardaki öğeleri (title, H1 gibi) kullanarak alt text özelliğini otomatize edebilirsiniz. İşte çok eski bir videoda eski Google mühendisi Matt Cutts, görsel alt text özelliğinden bahsediyor:

Görsel Arama İçin Teknik SEO İpuçları

Google destek sayfasında daha fazla teknik ipucu ve tavsiye vermeye devam ediyor. İşte daha fazla bilgi:

Sayfa Başlığını ve Açıklamasını Kontrol Et

Google, başlık öğesini ve meta açıklamasını, görsel arama algoritmasının bir parçası olarak kullandığını onaylamaktadır. Ancak bu yöntemin bir sıralama faktörü olduğu anlamına gelmez. Meta öğelerin rolü, kullanıcıların tıklamaya karar vermelerine yardımcı olabilecek bir snippet oluşturmasıyla sınırlıdır.

Daha önce başlık etiketlerinin önemli olduğu anlaşılsa da, meta açıklama etiketinin bir rol oynaması ilginç bir açıklamadır. Yeni Google Görsel Arama Desteği sayfasının bu konudaki açıklaması şöyledir:

“Google Görseller, her sonucu ve kullanıcı sorgusuyla nasıl ilişkilendirileceğini en iyi şekilde açıklamak için otomatik olarak bir başlık ve snippet oluşturur. Bu, kullanıcıların bir sonucu tıklayıp tıklamayacağına karar vermesine yardımcı olur.”

Google Alışveriş İçin Hazırlanabilecek Görseller

Muhtemelen dikkatinizi çekmiştir, bazı arama terimleri satışa çıkmış olan ürünleri de kapsamaktadır. “Kadın ayakkabısı, akıllı saat, basketbol topu” gibi aramaları yaptığınızda arama sonuç sayfasında satışta olan ürünleri de görürsünüz. Bu ürünler için hazırladığınız görseller de satış / dönüşüm oranlarınızda ciddi artışlara fırsat sağlayabilir.

Ürünleriniz için oluşturduğunuz görsellerin kullanıcılar açısından ne kadar önemli olduğunu görebileceğiniz alanlardan en önemlisi de Google alışveriş bölümüdür. Bir arama sonuç sayfasında normal şartlarda “Görseller” sekmesi ikinci sırada yer alırken, eşleşen bir ürün araması yapıldığında ikinci sekme “Alışveriş” kısmına ayrılır ve bu kısımda birçok küçük görsel yer alır. Bu açıdan oluşturduğunuz görselin açıklayıcı ve arama terimiyle en yüksek eşleşmeye sahip olan ürünü yansıttığından emin olmanızı tavsiye ederiz.

Yapısal Veri Ekleme

Yapısal veri konusunun bu destek sayfasında yer alıyor olması bize ilginç geldi. Yapılandırılmış veriler zengin sonuçlarda bir rol oynar ve bu destek sayfasında belirtilmese de, yapılandırılmış verilerin önemli bir arama alanı olan sesli yardımlı aramada önemli bir rol oynamaktadır. Google’ın Ses Asistanı artık otomobiller dahil olmak üzere 5.000’den fazla cihaza yerleştirildi.

Yapısal veriyle ilgili açıklama Google’ın destek sayfasında şu şekilde yer alır:

Yapılandırılmış veriler eklerseniz Google Görseller, görsellerinizi öne çıkan bir rozet de dahil olmak üzere zengin sonuçlar olarak görüntüleyebilir. Böylece, kullanıcılarınıza sayfanızla ilgili bilgiler sağlamış olur ve sitenize daha iyi hedeflenmiş trafik çekilebilir. Google Görseller, aşağıdaki türler için yapılandırılmış verileri destekler.

  • Ürün
  • Video
  • Yemek tarifi

Rozetler hakkında Google Destek Sayfasında da şöyle yazar:

“Örneğin yemek tarifleri yayınlıyorsanız, sayfanızda Tarif işaretlemesi ekleyin, ürünler için Ürün işaretlemesi ekleyin ve videolar için de Video işaretlemesi ekleyin.”

Görsel Arama için daha fazla SEO Önerisi

Google, görsel arama için aşağıdaki SEO ipuçlarını vurgulayarak destek sayfasını sonlandırır:

  • Hızlı sayfa yükleme için görüntü boyutunu optimize edin
  • Net bir görüntü için fotoğrafları optimize edin
  • Açıklayıcı başlıkları, altyazıları, açıklayıcı alt metni, dosya adlarını ve çevreleyen metni kullanın.
  • XML Görüntü Site Haritası Kullanın
  • Güvenli Arama: Eğer varsa, yetişkin içerik için özel bir klasör oluşturun ve görselleri oradan sunun.

Google mühendislerinden Danny Sullivan, bunun gibi yeni Google destek sayfalarının daha fazla fayda sağlayabileceğini ifade etmektedir. Önceki Görsel yayın Kuralları sayfasında SEO’ya dair ipuçlarını yoktu.

Danny Sullivan’ın bu yeni görsel yayınlama rehberinin hazırlanmasına katkısı olup olmadığını bilmiyoruz, ancak bunun mükemmel ve kullanışlı bir sayfa olduğunu belirtmek isteriz. Göz atmak isterseniz: Google’ın Görsel Yayınlama Kuralları.

 

Paylaş!