Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru OptimizasyonuASO
1,396 okunma

Google’da Mobil Uygulama İndeksletme

Google’ın Web ile ilgisi olmayan akıllı telefon uygulamalarını nasıl bulduğunu hiç düşündünüz mü? Bu uygulamalar herhangi bir web sitesine “hyperlink” ile bağlı değiller, doğrudan uygulama marketlerine bağlı durumdalar.

google da mobil uygulama indeksletme

Peki o zaman nasıl oluyor da  Google bu uygulamaları tespit edebiliyor? Google bunu Mobil Uygulama İndeksleme Arayüzü ile sağlıyor. Gelin bunu nasıl becerdiğini hep birlikte inceleyelim.

App Indexing for Google Search”  2015 yılının en taze gelişmelerinden biri. Bu arayüz, bildiğimiz arama motoru örümceklerinden (spider) biraz daha farklı çalışıyor. Normalde, Google bir içeriği GoogleBot adını verdiğimiz spider  ile tespit ederken, uygulamalar için bahsettiğimiz arayüzü kullanıyor. Bu ise ancak uygulama geliştiricilerin, uygulamaları Google’a bildirmesiyle mümkün hale gelmekte.

 

Mobile App Indexing API

Nasıl Çalışıyor?

Google App Indexing Api, geliştirici arayüzü aracılığıyla “derin link erişimi” etkinleştirildiğinde çalışır duruma gelmektedir. Ardından uygulamanızı, web sitenize bağlamalısınız. Son olarak, uygulamanızın Google Play’de yayınlanması gerekiyor.

app indexing api

Uygulama geliştiricisinin, içerikle ilgili düzenlemeleri yapması da bir diğer önemli etken. Uygulama başlığı, kategorisi, içerik filtrelemeleri, açıklamalar vb. düzenlemeler, uygulamanın doğru indekslenmesini sağlayan oldukça önemli unsurlar. Bir kullanıcı uygulamanıza ait içeriği görüntülediğinde, Google App Indexing arayüzü sayesinde içeriği algılayabilmekte.

Daha sonrasında Google arama vasıtasıyla içeriğinize karşılık gelen bir arama yapan kullanıcıya, içeriğin uygulama aracılığıyla görüntülenmesi tavsiye edilebilir. Kullanıcı bu şekilde hareket ettiği zaman, uygulama açılır ve içerik uygulama vasıtasıyla gösterilir.

Aslında uygulama, Google’a başlık ve içeriğin konumu dışında herhangi bir şey göndermez. Google da uygulamanın tamamını analiz edip içeriğini indekslemez, sadece basitçe içeriğin ne olduğunu ve Web’de ne şekilde yer alması gerektiğini tespit eder ve o şekilde indeksler.

Şu Anki Durum

Google App Indexing Api, uygulamaların derinliklerinde yer alan içeriği kullanıcılara sunabilme fırsatı sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar, uygulamanızın nasıl bir şey olduğuna dair bir önizleme gibi sitenizde yer alan içeriğe göz atabilir ve daha iyi bir kullanıcı tecrübesine sahip olurlar. Eğer rakiplerinizin böyle bir uygulaması yoksa, bir adım önde olduğunuzu söyleyebiliriz.

Böylece uygulamalar, diğer web siteleriyle de rekabet içine girmeye başlayabilirler. Bu durum, aynı kategoride yer alan normal bir web sitesinin rakiplerine karşı daha avantajlı hale gelmesini sağlar. Uygulamalar ve uygulama web siteleri iyi şekilde optimize edilirlerse, arama sorgularında daha yüksek yer edinme fırsatı yakalayabilirler.

Normal şartlarda, kullanıcıların telefonlarına yükledikleri bir uygulamada ne kadar zaman geçirdikleri, henüz uygulamalar için bir sıralama kriteri olmasa da, Web üzerinde görünürlük mutlaka bir sıralama kriteri haline gelmeye başlayacaktır. Web siteleriyle ilgili birçok istatistiği alabilen Google, sıralama yaparken 200’den fazla kriteri göz önüne alıyor.

Uygulamanızın sitesine gelen, doyurucu içerikle karşılaşan, sayfadan memnun ayrılan kullanıcı bu istatistiklere mutlaka olumlu şekilde yansıyacaktır. Kullanıcının uygulamanızı bu şekilde indirdiğini de eklersek, sitenizin üst sıralarda yer alması büyük bir ihtimaldir.

Daha önce, Mobil uygulamanıza SEO dopingi başlıklı yazımızda da bahsetmiştik; uygulama marketler kendi içerisinde sıralama kriterlerine sahipler. Google, Google Play’de yer alan uygulamalar için, web üzerinden yapılan aramaları daha efektif hale getirmek için uygulama geliştiricilere yardımcı olması amacıyla Google App Indexing Api’nin gücünü kullanımınıza bırakıyor. Biz de, SEO’nun gücünü kullanabilmeniz için mobil uygulamanızı her platformda desteklemenizi tavsiye ediyoruz.

Paylaş!