4.5G Mobil Web Sitelerini ve Kullanıcı Deneyimini Nasıl Etkileyecek?

Türkiye’de cep telefonu hattımızı kullanarak 3G ve 3.5G teknolojisiyle hızlı İnternet erişimi sağlayabiliyoruz. 1 Nisan 2016’da resmen kullanıma açılacak olan 4.5G teknolojisiyle daha hızlı İnternet erişimi sağlayabileceğiz.

4.5G new generation

Peki bu gelişme mobil İnternet kullanıcılarını ve mobil Web sitelerini nasıl etkileyecek? Gelin hep birlikte inceleyelim.

4.5G Nedir?

LTE (Long Term Evolution) olarak da bilinen 4G teknolojisinin gelişmiş versiyonu, 4.5 LTE Advanced olarak adlandırılıyor ve aynı 3G teknolojisinde olduğu gibi 4G teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olarak kullanılabilmekte. 4G teknolojisi hem geriye hem de ileriye yönelik uyumluluk sağladığı için ülkemizde 5G teknolojisinin kullanımı hedeflenerek 4.5G teknolojisiyle devam etme kararı alındı.

4.5G yüksek hızlarda İnternet erişim olanağı sağlayan, yüksek bant genişliğiyle aynı anda çok daha fazla kullanıcının İnternete erişmesine olanak tanıyan yeni bir teknolojidir. Şu an birçok ülkede kullanılmakta olup Ağustos 2015 döneminde yapılan ihaleyle Türkiye’de de kullanıma açılacaktır. Günümüzde dünyadaki ülkelerin GSM erişim haritası aşağıdaki gibidir:

lte coverage

Gördüğünüz gibi Dünyada LTE-4G teknolojisine geçmeyen çok az sayıda ülke var. Türkiye de yakında 4G teknolojisini 4.5G ile kullanan ülkelerden biri olacak. Peki 4.5G kullanımı internet kullanım alışkanlıklarımızı değiştirecek mi?

4.5G İnternet Kullanım Alışkanlıklarımızı Nasıl Etkileyecek?

Öncelikle 3G teknolojisine geçerken yaşadıklarımızı ve 3G teknolojisini kullanmaya başladıktan sonraki durumu hatırlayalım. 3G ve 3.5G geçişi yapıldığında, daha önceki İnternet erişim hızımız oldukça yavaş olduğundan daha büyük bir heyecan yaşanmıştı. O dönemde ADSL, Kablonet veya Fiber erişim sağlayabildiğimiz İnternet bağlantıları, GSM teknolojisine göre çok daha hızlıydı. Bu sebeple mobil haldeyken İnternete yüksek hızlarda bağlanabilmek kullanıcıları cezbeden bir yenilikti. 3G ve 3.5G teknolojisi, 5 ila 25 megabit civarında hızla İnternete erişim imkanı sağlıyordu ve böylece hem Dünyada hem de Türkiye’de mobil İnternet kullanım alışkanlıkları hızlı şekilde değişti.

4.5G ise çok daha hızlı bir erişim imkanı sağlıyor. Ölçümler ve istatistikler bize 250 – 450 megabit civarında bir bağlantı hızı yapılabileceğini göstermekte. Böylece İnternet sitelerine girerken çok fazla beklemeyeceğiz, bir film izlerken ya da online müzik dinlerken artık beklemek zorunda kalmayacağız. Görüntülü görüşme yapmak, canlı video akışı hazırlamak ve hatta televizyon yayınlarını 4.5G ile kesintisiz izlemek gibi fırsatları yakalayabileceğiz. 4.5G sadece bizim alışkanlıklarımızı değili, bazı sektörleri de etkileyecek. Bildiğiniz gibi çoğu televizyon kanalı haberleri sunarken 3G teknolojisinden yararlanıyor. Televizyon kanalının çekim ekibi haberin sunulacağı bölgeye zamanında yetişemeyecek durumdaysa veya zamanında yayın kurulumu yapılamayacak durumdaysa, 3G teknolojisi kullanılarak canlı yayın yapılabiliyordu. Artık haberleri sunmak için yayın araçlarına entegre edilecek 4.5G uyumlu cihazlarla TV yayınları da GSM hattı üzerinden rahatlıkla yapılabilecek.

Kullanıcı tarafında 4.5G teknolojisinden yararlanmanın ilk şartı, 4G uyumlu bir cep telefonu kullanıyor olmak. Bu da birçok kullanıcının yeni akıllı telefonlar satın alacağı anlamına geliyor. Hali hazırda 4G uyumlu telefon kullanan kullanıcılar için pek bir şey değişmeyecek ancak uyumsuz cep telefonu kullanan kullanıcıların 4.5G’den yararlanabilmesi için uyumlu cep telefonu satın almaları gerekiyor.

4.5G Teorik Olarak Hızlı, Peki Pratikte?

6 senelik eski bir GSM sektörü çalışanı olarak söylemek isterim ki, Türkiye’de kablosuz olarak yüksek hızlı İnternet hizmeti sağlamak oldukça zor bir iş. 3G ve 3.5G geçişi yapıldığı dönemde hem yerel İnternet sağlayıcıları hem de GSM şirketleri oldukça titiz ve planlı bir çalışmayla 3G istasyonlarının yer alacağı bölgeleri belirlemek için uzun bir süre çalışmalar yaptı. Ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucu yapılan 3G testleri, teknolojinin ne kadar zorlu şartlar altında kullanılacağının bir göstergesiydi. Hem coğrafi zorluklar hem de şehirlerin planlama kurallarına uygun olmamasından kaynaklanan teknik problemler sebebiyle 3G teknolojisinden uzunca bir süre verim aldığımızı söyleyemeyiz. Ne zaman ki 3G istasyonlarının sayısı arttı, ancak o zaman verimli kullanım imkanı bulabildik.

Ek olarak 3G teknolojisini kullanmaya başladıktan sonra GSM şirketlerinin bağlantı kullanımına kota uygulamaya başlaması da yüksek hızlı İnternet erişim keyfini kısıtlayan bir başka etkendi. 1Gb ila 5Gb arasında değişen kullanım kotaları sebebiyle kotanın tükenmemesi için her istediğimizi yapamıyorduk, bir video izledikten sonra ne kadar veri indirip gönderdiğimizi kontrol ediyorduk, böylece faturamıza yansıyacak ek ücretlerden uzak durmaya çalışıyorduk. Kullanıcı olarak satın aldığınız hizmeti istediğiniz her an her yerde kullanmak gibi bir beklentiniz olduğundan 4.5G teknolojisi devreye girdiğinde de daha yüksek hızla İnternete bağlanmak isteyeceksiniz. Bu beklenti ve isteğiniz oldukça doğal, hem müşteri, hem de abone olarak düzgün çalışmayan bir hizmeti satın almak istemezsiniz, değil mi?

4.5G geçişinden sonra tahmin ediyoruz ki, kullanım kotaları bir miktar artacaktır, çünkü 250 megabit bağlantı hızına sahip olduğunuzda 5Gb’lık kotayı birkaç saatte doldurmak mümkün. Bağlantı hızı yüksek olduğu için yüksek kaliteli filmler izlemek isteyecek, hatta bilgisayar oyunlarını cep telefonunuz aracılığıyla internete bağlanarak oynamak isteyeceksiniz. Ancak düşük miktarlarda kotalı bağlantıya sahip olduğunuz için bu tür zevklerden mahrum kalabilirsiniz. Umuyorum ki, GSM şirketleri bu konuda biraz bonkör davranır ve daha yüksek kotalı bağlantı seçenekleri sunarlar.

LTE-Advanced-network

Mobil İnternet Hızı Artıyor; Peki Mobil Web Siteleri Nasıl Etkilenecek?

Halen oldukça yavaş çalışan veya akıllı telefonlarda düzgün görüntülenemeyen Web sitelerine rastlıyor olabilirsiniz. Web sitelerinin yavaş çalışıyor olmasının dört temel nedeni vardır:

  1. Web sitesinin üzerinde çalıştığı sunucunun yavaş / aşırı yoğun olması
  2. Web sitesinin mobil uyumlu olacak şekilde optimize edilmemiş olması
  3. İnternet erişim hızının düşük olması
  4. Siteye bağlanırken kullanılan cihazın düşük performanslı olması

İlk iki sebep kullanıcıyı ilgilendirmeyen, tamamen Web sitesinin problemi olan sebepler olarak değerlendirilebilir. Kullanıcı iyi sinyal alamadığı bir konumda, düşük performanslı bir cihazla İnternete bağlanmaya çalışıyor olabilir, ancak iyi sinyal alınan bir noktada yüksek performanslı bir cihazla Web sitesine bağlanmaya çalışan diğer kullanıcılar da aynı durumla karşılaşacaktır: Yavaş yüklenen, düzgün görüntülenemeyen bir Web sitesi.

Türkiye genelinde kaç adet 3G erişimine sahip olan kullanıcı olduğunu tam olarak bilmiyor olsak da, nüfusun büyük çoğunluğunun yüksek hızlarla İnternete bağlandığını söyleyebiliriz. Ayrıca ülkemizde kullanılan akıllı telefonların büyük oranda yüksek performanslı olduğunu da söylemek mümkün. Böyle bir durumda kullanıcı yavaş yüklenen ve düzgün görüntülenemeyen bir Web sitesine girdiğinde ne düşünürdü sizce?

Bir ya da birkaç kullanıcıyı dert etmiyor olabilirsiniz ancak sayı arttıkça dert etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Daha önce “Türkiye’de Neden SEO’ya Ağırlık Vermelisiniz?” başlıklı yazımızda bahsettiğimiz istatistiklerde, Türkiye’de 2013 yılında 8 milyon civarında sabit geniş bant İnternet aboneliği, 70 milyon civarında da GSM aboneliği olduğundan bahsetmiştik. Aynı istatistikler gösteriyor ki, 2013 yılı sonunda Türkiye’de yaklaşık 46 milyon insan İnternet erişimi sağlayabiliyor.

4.5G hızına geçiş ile birlikte kullanıcıların Web sitelerinin hızlı açılması konusunda şimdikinden çok daha sabırsız hale geleceklerini öngörmek için Nostradamus olmaya gerek yok. Kağnı hızında yüklenen bir mobil Web siteniz varsa, emin olun 4.5G hız size ve kullanıcılarınıza çok da iyi gelmeyecek, araya dargınlık gireceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Kullanıcılar yarın itibariyle 4.5G hızında İnternete bağlanabilecekler. Bu kullanıcıların bir kısmı belki de sizin Web sitenize akıllı telefonlarıyla girmek isteyecek ancak sitenin yavaşlığından veya düzgün görüntülenememesinden dolayı Web sitenizden hemen çıkacak ve bir daha da girmeyecekler. Bu yüzden mobil uyumluluk her noktada çok büyük önem taşıyor, özellikle de her geçen gün artan nüfusuyla, özellikle mobil cihazıyla İnternete girmeyi çok seven insanların sayısının arttığı Türkiye’de mobil uyumlu bir Web sitesine sahip olmak, hedeflediğiniz noktaya gelmeniz için çok önemi rol oynuyor. Mobil SEO Rehberimizi inceleyerek bu konuda ilk adımı atabilirsiniz. Emin olun gerisi bir şekilde gelecektir…

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner