Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
1,521 okunma

Yapısal Verilerle Arama Sonuçlarında Fark Yaratın

Yazılı içeriğinizi geliştirmenin ve kalitesini arttırmanın çeşitli yolları var. Kaliteli içerik sadece yazmaktan, okuyucuya hitap etmekten ibaret değildir. Yazınızın bulunduğu sayfadaki potansiyele sahip öğeleri geliştirerek arama motorlarının dikkatini daha fazla çekebilirsiniz. Bunlardan en önemlisi yapısal verilerdir. Bugün sitenizin arama motoru sonuçlarında  fark yaratabileceğiniz ufak çaplı düzenlemelerden bahsedeceğiz.

google zengin snippetler

“İyi yazarlar Arama Motorları için değil, sadece ve sadece okuyucuları için yazarlar” ifadesini doğru buluyor musunuz? Bizce tam olarak doğru bir ifade değil. Bir yazarın “iyi” olduğunu söylemek için okuyucunun fikrini almak gerekir, ancak yazarlığı sadece bu açıdan değerlendirmemek gerekir. Bir yazının sadece kelimelerden oluşan bir bütün olduğunu söylemek, sadece okuyuculara yönelik bir içerik olduğunu söylemek demektir. Yazının yer aldığı sayfada bulunan yazı dışı öğeler büyük önem taşımaktadır.

Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, sadece anahtar kelime odaklı yazmak ve içeriği gereksiz yere uzatmak, içerik kalitenizi olumsuz etkileyecek ve hatta arama motoru tarafından görmezden gelinmenize sebep olabilecek kadar tehlikeli bir stratejidir. Sadece anahtar kelime odaklı olmak değil,

  • Kısa ve Yüzeysel bilgi
  • Kullanıcıya ayrı Arama motoruna ayrı içerik göstermek
  • İçeriğe kullanıcıların göremeyeceği metinler yerleştirmek
  • Korsanlık / illegal içerik barındırmak
  • Aşırı düzeyde reklam içeren sayfalar ve içerikler
  • Ödeme karşılığı alınmış Linkler
  • “Spam” tanımına uyacak şekilde yapılandırılmış linkler

Yukarıda sıralanan öğelerle ilgili detay almak için Google’ın “Gizli Metinler ve Bağlantılar” ve “Web Yöneticisi Yönergeleri” makalesine göz atabilirsiniz.

Arama motorlarının sitenizdeki içeriği anlamak konusunda son derece sofistike hale geldiğini kabul edersek, bir sayfada yer alması beklenen öğelere daha özenle yaklaşılması büyük bir önem arz etmektedir. Özellikle içerik konusu bütün kilidi açan bir anahtar gibidir; kullanıcının aklındaki soru işaretlerini gideren ilk öğe içeriğin bütünlüğü ve sahip olduğu detay derinliğidir. Yüzeysel ve sığ bilgi kullanıcıyı tatmin etmeyeceği gibi, sitenizin etkinliklerini kısıtlamaya adaydır. Peki içerikten başka hangi konularda iyileştirmeler yapabiliriz?

Bir arama motoruyla konuşmak

Arama Motoruyla Konuşmak

Kod yazmak ya da kodların doğruluğunu test etmek zahmetli bir süreçtir. Bir Web sitesi yaparken kullanmak istediğiniz her elementin doğru çalışmasını, kullanıcı gözünden düzgün görünmesini ve aynı zamanda arama motorlarının yaptığınız siteyi rahat şekilde tarayabiliyor olmasını istersiniz. Ayrıca sitenizin Mobil Uyumlu olması konusu da sürecin bir başka önemli parçasıdır. Bu noktada HTML5 teknolojisinin marifetlerinden faydalanarak arama motorlarıyla ve geleneksel Web tarayıcılarıyla konuşabilirsiniz. Microdata adı verilen bu fonksiyonlar bütünü, bir içeriğin belli noktalarında kullanabileceğiniz ufak kod parçalarını içermekte. Kod parçaları sayfada yer alan öğelerin ne olduğunu hem Web tarayıcılarına hem de Arama motorlarına anlatabilmektedir. Özellikle içeriğinizin önemli kısımlarını Microdata kullanarak belirleyebilirsiniz.

Peki hangi noktalarda özelleştirme yapabiliyorsunuz? Google, Yapılandırılmış Veri Test Aracı içerisinde kullanabileceğiniz kodlardan birkaç örnek vermiş.

Google yapılandırılmış veri ve Logo

Yukarıdaki örnekte şirket logosu için kullanılabilecek kod parçacığını görebiliyorsunuz. Ayrıca Zengin Snippet’ler kullanarak da kapsamı genişletmeniz mümkün.

Ayrıca Google’ın yönlendirmelerine göz atarak aşağıdaki listeyi hazırladık:

Yukarıda bulunan öğeler arasında içeriğinize dair herhangi bir ayrıntıyla karşılaşıyorsanız, mevcut ve yeni hazırlayacağınız sayfalarınızda denemenizi tavsiye ederiz.

Kullandığınız kodların doğruluğunu test etmek için Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı‘nı kullanabilirsiniz.

Not: Yukarıdaki listede yer almayan unsurlar için W3C HTML Microdata sayfasına ve Schema.org tarafından oluşturulan veri bankasına (Data-Vocabulary) göz atabilirsiniz.

Zengin Snippet’leri Nasıl Değerlendirmeli?

Yukarıdaki yöntemleri kullanarak içeriğinizi sınıflandırabilir ve arama motorları için anlaşılmasını daha kolay hale getirebilirsiniz. Google, Yahoo ve Microsoft bir araya gelerek Microdata türündeki yöntemleri tek bir noktada topladı: Schema. Schema, yukarıda bahsettiğimiz fonksiyonların Arama motoru tarafından anlaşılmasını sağlayan her türlü kod parçacığını içermekte. Microdata ve Schema özelliklerini kullanarak Arama motorlarına sayfanızda yer alan belirli bölümlerin fonksiyonlarını anlatabilirsiniz. Önerimiz, genel olarak kullanılan Microdata ve Schema özelliklerini, içeriğinizin en önemli kısımlarında kullanmanız.

Doğru kullanıldığında “Rich Snippets” olarak da bilinen zengin parçacıklar, arama motoru sonuçlarınızı olumlu etkilemektedir. Bu özelliklerin kullanımı henüz bir sıralama faktörü olarak kabul edilmemektedir. Ancak son zamanlarda Google mühendisleri tarafından yapılan açıklamalar yakın gelecekte bu özelliklerin bir sıralama faktörü olacağını düşündürmektedir. Arama sonuçlarında ek özelliklerle birlikte görüntülenen bu fonksiyonlara dair kod ve işaretçileri sadece arama motorları ve Web tarayıcıları görebilmekte, kullanıcılar sadece sayfanızın kaynak koduna göz attıklarında görebilmekteler.

zengin snippetler

Yukarıda yer alan örnekte kullanılan Schema özellikleri, <g-review-stars> kod parçacığı ile birlikte Arama motoru sonuçlarına yansımaktadır. Bu konuda yapılan incelemelerde, zengin parçacık kullanımının, tıklama oranını artırdığı görülmüştür. Doğal olarak görüntülenme ve tıklama oranları arasındaki doğru orantılı artış, sayfalarınızın Arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda olmasına organik bir katkı sağlayabilmektedir. Ayrıca sayfa içeriğinizin kaliteli olması tıklama oranı dışındaki -hemen çıkma oranı, sayfada kalma süresi gibi- detaylara da olumlu yansımakta. Ayrıntılı bilgi için Schema Review özelliklerine göz atabilirsiniz.

SearchMetrics’in yaptığı incelemeye göz attığımızda, Web genelinde çok az sitede Schema HTML etiketlerinin kullanıldığını görmekteyiz. Genel olarak ürün, hizmet inceleme ya da değerlendirme, fiyat teklifi gibi konularda hızlı puanlama sisteminin kullanıldığı Schema kodlarının yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

sm schema kullanım oranları

Kullanabileceğiniz yüzlerce Schema konusu ve özelliği var. Schema kodlarının tamamının listelendiği bu sayfada, işinize yarayabilecek özellikleri keşfedebilir ve sayfalarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca Google’ın “Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı“na göz atarak kullanmak istediğiniz özellikle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. İsterseniz konuyla ilgili yardım sayfasını da inceleyebilirsiniz. WordPress kullanıcıları için işleri kolaylaştırmak adına yazılmış birçok eklenti mevcut, bunların arasından WordPress Schema Creator öne çıkmakta.

Genel olarak incelediğimizde bu tekniklerin kullanımı hem zaman alıyor, hem de ortalama bir kullanıcı için zor görünüyor. Bu sebeple hem Web yöneticilerinin hem de site yöneticilerinin gözünü korkutabilir. Ancak korkacak hiçbir şey yok; yaptığınız denemeler ufak kod değişikliklerinden ibaret olacak ve birkaç denemede başarabileceğiniz kadar kolay. Biraz zaman aldığını söyleyebiliriz, ancak hiç de zor değil. Ayrıca yaptığınız düzenlemeler hem SEO görünürlüğünüzü hem de organik trafiğinizi bir miktar artıracak sonuçları ortaya çıkaracaktır. Sadece kendinize bu fonksiyonlara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorun ve eğer kullanmaya karar verirseniz fonksiyonların doğru amaçlarla kullanılması gerektiğini unutmayın.

Paylaş!