Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
8,516 okunma

WordPress Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getiren 5 Eklenti

WordPress ile bir blog, magazin, e-ticaret sitesi ya da kurumsal bir Web sitesi yönetmeniz mümkün. Dünya çapında birçok kullanıcı ve kurum tarafından kullanılan WordPress, yüz binlerce tema, eklenti ve destek sunuyor.

esnek wordpress temalari

Günümüzde bir Web sitesinin sadece bilgisayarlarla ziyaret edilmediğini, aksine daha çok mobil cihazlarla ziyaret edildiğini söyleyebiliriz. Bu açıdan WordPress sitenizin  mobil uyumlu olması büyük önem taşıyor. Bu yazımızda bir WordPress sitesini mobil uyumlu hale getirebilen birbirinden başarılı 5 WordPress eklentisini sizler için analiz ettik.

WordPress için üretilmiş eklentilerin tahmini olarak 30.000 sayısına ulaştığını söyleyebiliriz. Aşağıda sizin için seçtiğimiz ücretli ve ücretsiz mobil uyumluluk eklentilerini ve temaları inceleyeceğiz.

Önemli Not:  Temaları veya eklentileri yüklemeyi düşünürseniz, dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var:

  • Tema ya da eklenti kurulumu ve versiyon güncellemelerinden önce sitenizin yedeğini mutlaka alın.
  • WordPress’in en son sürümünü kullandığınızdan emin olun. Eğer en son sürümü kullanmıyorsanız, mutlaka güncelleyin.
  • Temaya veya eklentiye gerçekten ihtiyacınız olduğundan emin olmak için site yükleme hızı ve mobil uyumluluk testleri yapın. Yükleme yaptıktan sonra site görünümünde, yükleme hızında ya da mobil uyumlulukta bir değişiklik gözlemlemiyorsanız temayı ya da eklentiyi kaldırmayı düşünün.
  • Bazı eklentiler temanızda değişikliğe sebep olabilir, bu yüzden yükleme yapmadan önce mevcut temanızın kodlarında yaptığınız değişiklikleri tekrar gözden geçirin.

Mobil Uyumluluk Google’ın da en çok önem verdiği kavramlardan biri. Mobil İnternet kullanım oranları o kadar yüksek ki, mobil uyumluluk kriterlerini karşılayamayan Web siteleri büyük oranda trafik kaybı yaşıyorlar. Çünkü kullanıcılar mobil cihazlarında da rahatlıkla kullanabilecekleri mobil siteleri görmek istiyorlar. Durumun tam tersi olduğunu bir düşünün, İnternette hizmet veren Web sitelerinin büyük çoğunluğunun sadece mobil cihazlarda düzgün göründüğünü, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda düzgün görüntülenemediğini ve kullanışlı olmadığını hayal edebilir miydiniz?

Bu hayal bir gerçekten ibaret olsaydı, kullanıcılar İnternette nasıl rahatlıkla gezinebilirlerdi? Ya da kullanıcıların Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarına sahip olmadığını hayal edebilir miydiniz? Bizce mobil uyumlu olmamak, tam olarak da bu hayallerin gerçek olmasıyla aynı anlama geliyor. Mobil uyumlu olmayan bir Web sitesi, kullanıcılarına düzgün hizmet veremezve arama motorlarının arama sonuçlarında göstermek isteyeceği bir site olamaz.  Bu konuda Google’ın tavsiyelerine göz atmak için “Multi-Screen Resources” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu açıdan baktığımızda WordPress’in oluşturulma sürecinde eksiklikler olduğunu görebiliyoruz, ancak bu eksiklikler düzeltilemez durumda değil. Bir WordPress sitesi oluşturduğunuzda yaptığınız ilk şey, tema seçmek. Yüz binlerce farklı temadan birini seçip, hem kullanmak istediğiniz fonksiyonları hem de görmek istediğiniz tasarımı oluşturabiliyorsunuz. Ancak her tema mobil uyumlu değil, bu yüzden seçiminizi çok dikkatli yapmalısınız. WordPress’te bulunan temaların bir kısmı mobil uyumlu, bir kısmı ise değil. Ayrıca mobil uyumlu olduğunu iddia eden temalar da tam olarak uyumlu olmayabiliyor.

Bunu anlamanın tek yolu, farklı işletim sistemine ve farklı çözünürlüğe sahip mobil cihazlarla sitenizi ziyaret etmeniz ve bir sorun olup olmadığını görmeye çalışmanız. Ayrıca Google’ın sayfa bazlı mobil uyumluluk test aracını kullanarak da Google’ın sitenizin mobil versiyonunu nasıl gördüğünü inceleyebilirsiniz. Mobil uyumluluk test aracı size hem sayfa bazında hem de temel anlamda bir sonuç verebilir, kullanıcı deneyimi daha önemli olduğu için kendi gözlerinizle görmeniz daha sağlıklıdır. Ancak o kadar farklı çözünürlükte cihazı nereden bulacaksınız?

Bu yüzden bir ya da iki cihazla test edebiliyor ya da arkadaşlarımızdan rica edip sitemizin mobilde düzgün görünüp görünmediğini anlamaya çalışıyoruz. Bahsedeceğimiz eklentiler bu riskleri ortadan kaldırmak ve tam mobil uyumluluk deneyimi yaşatmak için hizmetinizde:

JetPack

Jetpack by WordPress

Ücretsiz olan Jetpack, sitenizin CSS Stilini ve esnek tasarımını geliştirmek için hazırlanmış bir eklenti. 30’un üzerinde farklı fonksiyonuyla seçtiğiniz temayı mobil uyumlu hale getirmek için; özelleştirilmiş iletişim formları, düzenlenebilir CSS stilleri, kolay kullanım için görsel galerisi fonksiyonları ve birçok farklı özelliğiyle tam bir mobil internet deneyimi sunmayı sağlıyor. Ayrıca mobil site hızını yükseltmek ve Google Plus entegrasyonu sağlamak gibi özellikleri de var.

JetPack’i buradan yükleyin.

WPtouch Mobile Plugin

Wptouch by WordPress

Yaklaşık 5.5 milyon sayfada kullanılan bu eklenti, hem ücretsiz hem de ücretli versiyonuyla birlikte sunuluyor. Başlangıçta kısıtlı olarak ücretsiz fonksiyonları kullanabiliyorsunuz, ancak ileri düzey bir değişiklik yapmak isterseniz ücretli versiyona geçmeniz gerekiyor. Ücretsiz olarak da gayet tatmin eden özellikler sunan WPtouch, daha hızlı ve daha esnek bir mobil deneyim sunmayı amaçlıyor. Temanızdaki CSS stillerini ve sitenizdeki görselleri mobil cihazın ekran çözünürlüğüne göre optimize ederek sunmaya çalışan eklenti, mobil tarayıcı belleğini etkili kullanmak için site belleğini optimize etmeye de çalışıyor.

Eklentinin ücretli versiyonunda da detaylı bir fonksiyon listesi var. Ücretlendirme seçenekleri için WPtouch Pro sayfasına göz atabilirsiniz.

WPtouch ücretsiz versiyonu buradan yükleyin.

WP Mobile Detector

Wp mobile detector by wordpress

Kullanıcılarınızın aynı anda hem bilgisayar hem de mobil cihaz kullanıyor olma ihtimali yüzde kaçtır? Yapılan araştırmalar bu rakamın yüzde 50’ye yakın olduğunu gösteriyor. Yani kullanıcılarınız Web sitenize hem bilgisayarlarından hem de mobil cihazlarından giriyor olabilirler. Her ziyaretçinize aynı deneyimi yaşatabilmek için ücretsiz ve ücretli versiyonuyla WP Mobile Detector eklentisini kullanabilirsiniz. Eklenti mobil cihazın marka, model, ekran çözünürlüğü, işletim sistemi versiyonu gibi özelliklerini tespit ederek ona uygun bir görünüm sunmaya çalışıyor. Ücretli versiyonunda 5000’den farklı marka ve modelin yer aldığı eklenti 7 farklı tema desteğiyle birlikte geliyor.

WP Mobile Detector Ücretsiz versiyonu buradan yükleyin.

WordPress Mobile Pack

WordPress Mobile Pack by wordpress

Web sitenizin bir mobil uygulama gibi görünmesini ister miydiniz? WordPress Mobile Pack 2+ bunu yapabilmenize olanak sağlayan ücretsiz bir eklenti. Web sitenizi mobilde ziyaret eden kullanıcılar tek bir tıklamayla tam ekrana geçebilecek ve işletim sistemi, cihaz marka modeli, ekran çözünürlüğü fark etmeksizin sitenizi bir mobil uygulama gibi gösterecek. Eklentiyle ayrıca renkleri ve fontları optimize edebiliyorsunuz.

WordPress Mobile Pack’i buradan yükleyin.

WP Mobile Edition

WP Mobile Edition by wordpress

WP Mobile Edition, ziyaretçinin akıllı cihazında hangi işletim sistemi kullanıldığı fark etmeksizin, her cihaza ayrı bir mobil deneyim sunuyor ve kullanıcıya mobil – masaüstü versiyonları arasında geçiş yapabilme olanağı sunuyor. Eklentiyle birlikte gelen mobil tema oldukça hafif ve hızlı yüklenmekte. Eğer isterseniz mobil siteniz için reklam verilebilecek alanları da içeren WP Mobile Edition, önizleme yapabilmenizi sağlayan bir demo da bulundurmakta.

WP Mobile Edition’ı buradan yükleyin.

Ayrıca WordPress siteniz için uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem var; göz atmaktan çekinmeyin:

Meraklısı için WordPress Hakkında İstatistikler:

  • 2014 yılında yapılan incelemelerde tahmini olarak dünya çapında 75 milyon Web sitesinin WordPress ile yönetildiği tespit edilmiş. Bu sitelerin yarısına yakını özel alan adıyla, kalanı da WordPress.org uzantısıyla hizmet veriyor.
  • WordPress’le ilgili aylık 37 milyon arama sorgusu var. WordPress terimiyle tam eşleşen 450 bin sorgu varken, kalanı “yardım”, “eklentiler” gibi geniş eşleşmeye sahip arama sorgularından oluşuyor.
  • WordPress işlevleri 60’tan fazla dile çevrilmiş durumda. Tam listeye buradan göz atabilirsiniz.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Web sitelerinin %22’si WordPress üzerind çalışıyor.
  • WordPress ana sayfası tek başına Amazon.com’dan daha fazla tekil kullanıcının ziyaret ettiği bir site.
  • Resmi olarak WordPress’te çalışan insan sayısı 229 (2014 itibariyle). İnanması zor değil mi?
  • Her saniye 6 (kesin rakam 5.7) içerik WordPress ile üretiliyor. Dakikada ortalama 342, günde 20.000’in üzerinde içerik üretilmekte.

Yazarın notu: Yazar yukarıdaki tema, eklenti veya WordPress’in herhangi bir kısmıyla doğrudan ya da dolaylı bir bağlantı içerisinde değildir.

Paylaş!