SEO projelerinde kullandığımız yazılımlardan biri olan Searchmetrics İçerik Performans Ölçümü özelliğini devreye aldı. Temmuz ayında belli diller için devreye giren özellik artık geçtiğimiz haftadan itibaren Türkçe olarak da kullanılabiliyor. Searchmetrics’i ve bu özelliği sizler için detaylı şekilde inceledik.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Searchmetrics’ten İçerik Performans Analizi
SEO için kullanılabilecek birçok yazılımdan bahsedebiliriz. Kimi artık eskimiş, kimi yetersiz kalmış, kimi de kısıtlı bir alanda çalışmaya devam ederken, Searchmetrics ile karşılaştığımızda nasıl bir yazılımla karşı karşıya olduğumuzu anlayamamıştık. Öncelikle Searchmetrics bilgisayara indirip kurmanızı gerektirmeyen, tarayıcı üzerinde çalışan sürekli “canlı” bir program. Sahip olduğu birçok özellikle ve büyüklüğüyle kullanması biraz zor gelebilir. Biz de programın özelliklerine alışana kadar uğraştık, hakkını verebilmek için ekstra efor sarf ettik. Sevgili Mert Erkal sertifikalı Searchmetrics kullanıcısıdır.
10 Haziran 2014 tarihinden itibaren kullanmayan başladığımız bu SEO yazılımı, şu ana kadar gördüklerimiz arasında en kapsamlısı. Diğer yazılımların öne çıkan birçok özelliğini bir arada bulunduran Searchmetrics, tek başına bütün Web sitenizin SEO eksiklerini ve ihtiyaçlarını tespit etmek için kullanılacak en faydalı araç. Programı kullanmak konusunda yardıma ihtiyaç duyduğunuzda ise Searchmetrics ekibi hızlıca yardımınıza koşuyor. İster yazılı olarak ister sesli ve görüntülü olarak programın içeriği hakkında kapsamlı bilgi veren ekip, takıldığınız noktaları anlayabilmeniz için ellerinden geleni yapmaya hazır.
Searchmetrics birbirinden faydalı özelliklere sahip ancak özellikle üzerinde duracağımız bir özelliği var; “Content Performance” ismiyle programa eklenen içerik performans ölçüm özelliği, Temmuz ayında devreye girmişti. O dönemde birkaç dilde kullanılabilen özellik, artık Türkçe’yi de destekliyor ve Türkiye’deki Web sitelerinin içerik performansının ölçülmesi için kullanılabilir durumda.
İçerik performans ölçüm sistemi kendi içinde 6 alt başlığa ayrılıyor:
- Genel Bakış
- En yüksek performansa sahip URL’ler
- İçerik detayları
- URL bazında anahtar kelimeler
- URL bazında rakip siteler
- Kazananlar & kaybedenler
Genel bakışa göz attığınızda, analiz ettiğimiz Web sitesinin genel performansıyla ilgili detayları görmekteyiz. Az önce listelediğimiz tüm detaylara hızlı bir bakış attığımız bu bölümde, performansı grafik olarak görmek de mümkün:
Örnek olarak incelediğimiz Yemek Sepeti, bilinirliği ve yüksek performansıyla iyi bir noktada görünmekte. Genel bakış sayfasında alt maddelere dair özet bilgilerin de yer aldığını görmekteyiz. Detaylı olarak incelediğimizde rakip Web siteleri, içerik olarak eşleşen spesifik sayfalar ve bu sayfalarda yer alan anahtar kelimeler, sosyal medyada bu sayfalara ne düzeyde ilgi gösterildiği gibi bilgiler de yer almakta. Örneğin https://www.yemeksepeti.com/istanbul sayfası, “yemek sepeti istanbul, yemek siparişi, yemek sepeti iletişim, istanbul yemek” gibi anahtar kelimelerde yüksek performans gösteriyor:
Ayrıca bu sayfayı bir landing page olarak kabul ederek içeriğine göz attığımızda, sayfanın ve rakiplerinin hangi yönlere daha çok eğildiğini görebilmekteyiz, analiz Sosyal Medya, Anahtar Kelimeler, Sıralamadaki Pozisyon, Tıklama Başına Maliyet, Trafik endeksi, SEO değeri, Arama Hacmi ve Link veren diğer siteler açısından kapsamlı bir analiz sunuyor:
Bu noktada rekabetle ilgili bir ekleme yapmak isterim; Yemek Sepeti, kendi içinde rekabete yol açan sayfalara da sahip. Arama motorlarının bir arama terimi için birkaç sayfayı birden listelemesi söz konusu. Örneğimiz üzerinden gidersek, “yemek sepeti istanbul” aramasını yaptığımızda Google sonuçlarında listelenen sonuçların büyük bir kısmı Yemek Sepeti’ne ait:
Sitenin popülerliğini ve optimize içeriğini dikkate almıyor olsaydık bu şekilde bir sonuç sayfası görmemiz pek mümkün olmazdı. Google’ın belirli arama terimlerinde aynı alan adına ait birden fazla sonuç göstermesi o site için olumlu bir sonuç değildir diyebiliriz.
URL’sine göre anahtar kelimeler bölümüne baktığımızda sayfanın içeriğindeki anahtar kelimelere ve belirli bir potansiyele sahip olan diğer anahtar kelimeleri de görmek mümkün:
Projenizin odaklandığı Web sitesinin rakiplerine göz atarak ne durumda olduğunuzu da anlayabilirsiniz. Seçtiğimiz örnekte Yemek Sepeti’nin kendi sektöründe rakibi olmadığını söyleyebiliriz ancak dijital dünyada ciddi rakipleri olduğunu söylemek mümkün:
Rekabetin bu kadar geniş bir yelpazeye dağılmasının sebebi, Yemek Sepetinin içerdiği markaların kendi Web sitelerine sahip olması, bu markaların listedeki siteleri ve sosyal medyayı etkin kullanması, aynı zamanda belirli bir otoriteye sahip olmasıdır diyebiliriz. Durum böyle olunca Yemek Sepeti marka olarak hem bünyesindeki hem de diğer markalarla rekabet içine giriyor. Ancak verdiğimiz örnek daha küçük bir işletme için aynı tabloyu karşımıza çıkarmayabilir. Yemek Sepeti gibi bilinirliği oldukça yüksek ve SEO açısından büyük oranda optimize olan bir Web sitesi rakipleriyle rahatlıkla rekabete girebiliyor. Küçük bir işletmenin böyle bir şansı olmadığı için SEO projesinde içerik performans analizi yapan böyle bir araca şiddetle ihtiyaç duyabilir. Hem genel SEO eksiklerini tamamlamak hem de içerik yönetimine dair bütün detaylara hakim olmak açısından Searchmetrics ile içerik performans analizi yapmak büyük fayda sağlayacaktır.