Responsive Tasarım Google Sıralama Kriteri Midir?

Google, mobil İnternette kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkarmak adına Responsive (Duyarlı ya da Esnek ) tasarımı tercih etmemizi öneriyor. Peki duyarlı tasarım bir Google sıralama faktörü müdür? Konuyu Google referanslarına atıfta bulunarak kapsamlı şekilde analiz ettik.

Google mobil site seo rehberi

Daha önce Google’ın mobil İnternete bakış açısını “Mobil İnternetteki Arama Hacmi, bilgisayarlara oranla daha yüksek” şeklinde ifade ettiği makalesini işaret ederek belirtmiştik. Yapılan inceleme yoğun nüfusa ve İnternet erişimine sahip olan 10 büyük ülkede mobil İnternetin bilgisayarla yapılan İnternet bağlantısına oranla daha yüksek olduğunu göstermekte. Aralık 2014 tarihinde ortaya atılan Mobil Uyumluluk Güncellemesi ve yapılan bu açıklamayla beraber Google’ın mobil İnternet konusunda ileri düzey hedeflerinin olduğunu anlamak mümkün. Aynı zamanda bu durum SEO’nun büyük bir parçası ve pazarlama stratejilerinde kendine önemli bir yer edinmesi gerekmekte.

Mobil SEO Rehberimizde de incelediğimiz gibi, 3 adet tasarım seçeneğimiz var. Responsive (Duyarlı), Dynamic (Dinamik) ve Separate (Ayrıştırılmış). Üç seçeneğin kendi içinde artıları ve eksileri olsa da, Google dökümanlarına göz attığımızda ağırlıklı olarak duyarlı tasarımın ön plana çıktığını görüyoruz. En basitinden Mobil Yapılandırmanızı Seçme yardım sayfasındaki tabloya göz attığımızda, duyarlı tasarımın neden tercih edilmesi gerektiğini özetleyen bir görüntüyle karşılaşmaktayız:

Mobil yapılandırmayı seçme

Peki Google bir tercihi gerçekten ön planda tutuyor mu? Tasarım tercihi bir sıralama faktörü olabilir mi?

Google’ın Duyarlı Web Tasarımı sayfasına göz attığımızda özellikle şu ifadeyle karşılaşıyoruz; “Duyarlı web tasarımını aşağıdaki nedenlerle öneriyoruz:” ve bu tercihi neden önerdiklerinin sebeplerini görüyoruz. Genel olarak incelendiğinde, özel bir amaç veya özel bir strateji sahibi olmayan web siteleri için en uygunu duyarlı tasarım olarak görünüyor olsa bile, Google bu konuda üzerine basarak duyarlı tasarımı önermekte. “Mobil Yapılandırmanızı Seçme” sayfasında yer alan “Duyarlı tasarım, Google’ın önerilen tasarım kalıbıdır.” ifadesi de bunu güçlendirmekte.

Google’ın Web sitelerinin içerik, kullanıcıya verdiği hizmet, güven ve benzeri konularda uyguladığı kural ve yaptırımlar, bu konu için de yüksek oranda geçerli olabilir. Sonuçta bir Web sitesini dizinine ekleyerek bir kaynak kullanan Google, bu sitenin düşük kaliteye sahip, yavaş, kullanıcının beklentilerini karşılamayan bir Web sitesi olmasını affetmiyor ve o siteyi cezalandırma yoluna gidiyordu. Duyurulan algoritmalar ve yapılan güncellemeler hep bu konuyu baz almaktaydı ve bir Web sitesi algoritmada yer alan belirgin kurallara uymuyorsa, arama sonuçlarında gerilemeye başlıyordu.

Mobil İnternet sitesi tasarımı daha spesifik ve sınırları olan bir konu, daha çok var olanı şekillendirmekle ilgilidir diyebiliriz. Web siteniz bilgisayar kullanıcılarının ve arama motorlarının beklentilerini karşılayacak kalitede bir siteyse, Google ile barışıksınız demektir. Ancak ikinci bir konu olarak karşımıza çıkan Mobil Uyumluluk konusunda da Google ile barışık olmanız bekleniyor. Google’ın uyguladığı  200’den fazla algoritmanın içerisinde yer alan, kesin olarak ifade edemeyeceğimiz ancak mantık kurabileceğimiz bazı konular var.

go mo google mobilegeddon

Örnek vermek gerekirse, Web siteniz bilgisayarla giriş yapan kullanıcıların sayısı bakımından iyi performans gösteriyor ancak Mobil kullanıcılar açısından düşük performansa sahipse, potansiyel trafiğini kaçırıyor demektir. Aynı zamanda o sitenin rakibi olan diğer Web sitesi hem bilgisayar hem de mobil kullanıcılara aynı düzeyde hizmet sunabiliyorsa, diğer Web sitesinin üst sırada olması kaçınılmazdır. Böyle bir durumda rekabetin şartlarına yenik düşen siteniz sıralamada gerilere düşebilir. Basitçe mantık kurarak anlayabileceğimiz bu durum, trafik kaybınız ciddi düzeylere ulaştığında daha belirgin hale geliyor. “Hemen çıkma oranı” veya “Sitede geçirilen süre” açısından mobil İnternet kullanıcılarının düşük performans kaydettiği Web siteniz, Google’ın dikkatini hemen çekecektir. Web siteniz mobil uyumlu değilse, Mobil Arama sonuçlarında sıralama kaybederek zaten koruyamadığınız kullanıcılarınıza veda etmeye başlayabilirsiniz. Çok geç olmadan sitenizi Mobil Uyumlu hale getirirseniz kısa sürede her şey normale dönecektir ancak herhangi bir reaksiyon göstermezseniz, Mobil kullanıcılarınızın tamamını kaybedebilirsiniz. Bu durumla karşılaştığınızda sitenizi Mobil Uyumlu hale getirseniz bile, o kullanıcıları kazanmak için ciddi bir zaman ve bütçe harcamanız gerekebilir.

Yani Mobil Uyumlulukta ön plana  organik bir faktör olan kullanıcı davranışı çıkıyor. Kullanıcı deneyiminin bir yansıması olan kullanıcı davranışları, Mobil Uyumlu olmayan Web sitenizi sıralamalarda gerilere doğru itebilir. Bu doğrudan bir sıralama kriteridir diyemeyiz ancak Google’ın kurduğu sistem bunu destekliyor. Daha önce Google’dan John Mueller’in yayınladığı kısa açıklamada da görebildiğimiz gibi: “Bir Web sitesinin görünüm olarak her kullanıcının cihaz özelliklerine ve ekran boyutuna duyarlı olarak düzenlenmesi gayet iyi bir yoldur”.

Bu ifade açık açık “Duyarlı tasarım bir sıralama faktörüdür” demese de, biz öyle anlayabiliriz. Benzer şekilde Sosyal Medyanın da bir sıralama kriteri olmadığını ifade eden Google yetkilileri “bir kriter değildir ama etkisiz de değildir” demek istemiş olabilirler. Hatta bize sorarsanız aynen öyle diyorlar. Mobil Uyumluluk başlı başına bir sıralama kriteriyken, Google duyarlı tasarımın bir sıralama kriteri olduğunu söylemiyor ancak olmadığını da söylemiyor. Özellikle duyarlı tasarımın öneriliyor olmasından biz bunu anlıyoruz.

Yine Google’dan Gary Illyes şöyle diyor: “Duyarlı siteler Google için daha kolay ve kullanışlı. Ancak yaklaşım açısından diğerleriyle arasında bir fark ya da ayrım yok. Bir sitenin duyarlı olmasıyla ilgili herhangi bir kriteri ön planda tutmuyoruz ancak bir Mobil sitedeki hataları en aza indirmek için duyarlı tasarımı öneriyoruz”.

Yani bir diğer anlamda, bir Mobil sitenin kendi kriterini kendisinin yaratabileceğinden bahsediyor olabilir. Hataya daha az açık olan, kullanıcı deneyimini, cihaz özelliklerini ve arama motoru botlarını tam olarak destekleyen duyarlı tasarımın diğer tasarım tercihlerine göre avantajları tamamen kullanıcıya nasıl bir hizmet sunduğuyla alakalı. Kullanıcının davranışlarıyla ortaya çıkan tablo her şeyin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayabilir. Böylece Mobil Web’de kullanıcı deneyiminin bir sıralama kriteri olabileceğinden de bahsetmek mümkün. Yani siteniz üç tasarım tercihinden hangisine sahip olsa ve seçtiğiniz tasarımları eksiksiz olarak yerine getirmiş olsa bile, sitenizin akıbetine kullanıcı karar vermekte. Bu da yaptığınız tercihle doğrudan ilgili bir durum.

Sonuç olarak söyleyebiliriz ki, mobil tasarım tercihi henüz kesin olarak bir sıralama kriteri olarak kullanılmıyor. Sitenizin performansı ve kullanıcı deneyimi sonucunda ortaya çıkan genel tablo sitenizin mobil Web’deki durumunu belirlemekte. Google’ın önerisi olan Duyarlı Tasarımı seçmeniz bir artı olabilir ancak size özel bir stratejiniz varsa ve o stratejiye bağlı kalmak zorundaysanız, daha kapsamlı bir yol haritası çizmeniz gerekebilir. Bu açıdan Mobil SEO Rehberimizi incelemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner