Meta Açıklamalar Artık Daha Önemli Hale Geliyor

Google, DMOZ dizinin Mart ayında kapanmasından sonra, Arama Motoru Sonuç Sayfasında (SERP) yer alan sayfa açıklamalarının (ya da “snippet’lerin”) çok daha önemli hale geldiğini duyurdu.

html-meta-tags

Duyuru geçtiğimiz hafta Google Webmaster Central Blog’da yayınlandı. Hem Google açıklamasının ne anlama geldiğini, hem de arama sonuçlarında başarılı olabilecek sayfa açıklamaları oluşturmanın inceliklerini paylaşalım istedik.

İnternet kullanıcıları bir ürün satın almadan önce, neye sahip olacaklarını en kestirme yoldan anlamak istiyorlar. Ürün hakkında detay alabilmek için detayları, açıklamaları, karşılaştırmaları ve yorumları inceliyorlar. Detaylı incelemeye geçmeden önce kullanıcılara özet bir fikir sunmak için, daha iyi snippet’ler (sayfa açıklamaları) sunmayı deneyebilirsiniz.

Arama motorunda arama yapan bir kullanıcının karşılaştığı detaylar bu snippet’lere dahildir. Kullanıcılar söz konusu ürünün ait olduğu sayfaya girmenin mantıklı olup olmadığını bu bölüme bakarak karar verirler:

rich-snippets-in-serp

Geçmişte bu kısa açıklamalar 3 farklı alandan alınan içerikle arama yapanların karşısına çıkıyordu:

  • Sayfanın metin içeriği
  • Sayfanın meta açıklaması
  • DMOZ dizinindeki açıklamalar

Kullanıcı sorgusuyla en çok eşleşen alandan çekilen sayfa başlığı, sayfa açıklaması gibi özellikler açısından bakıldığında, eğer yukarıdaki üç alandan bir tanesi kullanıcı sorgusuna karşılık verecek kalitede değilse, bir sonraki alana bakılıyordu. Özellikle Google bu konuda kendi algoritmalarından da yararlanarak kullanıcıya en iyi sonucu sunmaya çalıştığından, bazen sayfa açıklamasıyla arama sonuç sayfasında çıkan açıklamanın farklı olduğunu görmek mümkündür. Bazen de arama sorgusunun DMOZ dizinindeki karşılığı ve dizinde yer alan açıklama kullanıcının karşısına çıkabiliyordu. Çünkü Google uzun bir zaman boyunca, DMOZ dizininde yer alan açıklamaların ve içeriklerin, diğer Web sitelerinde yer alanlardan çok daha kaliteli olduğuna inandı. Artık DMOZ dizini kapalı olduğuna göre, sayfa açıklamaları (meta descriptions) ve sayfadaki yazılı içerik, çok daha önemli bir hal almaya başladı diyebiliriz.

İyi Bir Meta Açıklama Nasıl Olmalıdır?

İyi meta açıklamalar, ait oldukları sayfanın içerisinde ne olduğunu en iyi şekilde tanımlayan, reklam metni görünümündeki kısa açıklamalardır. Kullanıcıyı aksiyona çağıran, fırsat veya kampanyalardan haberdar edebilen, kimi zaman telefon numarası ya da ürün fiyatı gibi içeriklere de yer verilebilen bu alan, arama motoruna bir sorgu girmiş olan kullanıcının karşılaşacağı ilk bölümdür.

Yine Google’ın “Arama Sonuçları’nda iyi başlıklar ve snippet’ler oluşturma” makalesinde de görülebileceği gibi, bu tür açıklamaları hazırlamak için yararlanabileceğiniz çok basit yöntemler var.

  • Sitenizdeki sayfaların hepsinde bir <meta description> olması
  • Her <meta description> öğesinin sayfaya özgün ve birbirinden farklı olması
  • Standart olarak 70 – 156 karakter arasında olması
  • Kaliteli ve anlaşılır olması

gibi özelliklere sahip olan açıklamalar her zaman daha başarılı olacaktır.

En Sık Karşılaşılan Meta Açıklama Sorunları

Bizim de sıklıkla karşılaştığımız bazı hatalar var. Özellikle tamamıyla boş bırakılan veya birçok sayfada birbiriyle aynı olan meta açıklamalar sıkça yapılan hatalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bazen de aşırı kısa ve aşırı uzun meta açıklamalarla karşılaşıyoruz. Bu gibi durumlarda arama motorları arama sonuç sayfasına meta açıklamaya girilmiş içerikten başka bir içeriği getirmeyi seçebilir.

Bazı meta açıklamalar 70 – 156 karakter sınırına uyuyor olsa da, bazı durumlarda bu karakter sınırının maksimum boyutu daha da kısalabilir. Örneğin içeriğinize tarih etiketi de eklemişseniz, bu meta açıklama alanında  görünebilir. Böyle bir durumda meta açıklamayı biraz daha kısaltarak okunabilir hale getirmeniz mümkündür.

meta-description-in-serp

Ve sık yapılan hatalardan biri de, meta açıklama alanına anahtar kelime yığılmasıdır. “Anahtar Kelime Doldurma” olarak da adlandırılan bu hatanın hem kullanıcıya hem de arama motoruna ‘spam’ hissi vermesi olasıdır.

Özetle:

Meta Açıklamalar Artık Daha Önemli Hale Geliyor

Meta açıklamalar bir Web sitesinin ve bir SEO projesinin olmazsa olmazlarındandır ve hiçbir zaman gözardı edilmemelidirler. Kullanıcıya fayda sağlayan, anlaşılır ve özgün bir meta açıklama, organik trafik derdinize çare olabilir. Dmoz dizini de kapandığına göre artık Google meta açıklamaları artık ya sayfanızın içinden ya da <meta description> etiketi içinde yazan veriden çekecek ve eğer bu bölümde yukarıda bahsettiğimiz hatalardan birini yapmışsanız, kullanıcıların sayfalarınıza tıklama ihtimali azalacaktır.

Yeterli uzunlukta, anlaşılır, özgün, kullanıcıyı çeken türde meta açıklamalar yazmak hem sayfa kalitenizi hem de organik trafiğinizi artıracaktır. Daha fazla dönüşüm elde etmek istiyorsanız özellikle ürün / hizmet sayfalarınıza daha özenli sayfa açıklamaları yazmak için hemen çalışmalara başlamanızı tavsiye ederiz. Son olarak eklemek isteriz ki, olay meta açıklamaların düzenlenmekte bitmiyor, sayfadaki yazılı içeriği de geliştirmenizde büyük fayda var. Çünkü bazen arama motorları meta açıklama alanını dikkate almayıp sayfa içeriğine de göz gezdirebilir ve arama motoru sonuç sayfasında bu içeriğe yer verebilir.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir