Hedef kitleyi tanımlarken içgüdüsel hislerimize başvurmak, hemen hepimizin düştüğü bir tuzak. Bu işte uzman olduğunu iddia edenler ise, çoğu durumda en yanlış yönlendirmeleri yapıyor olabilirler.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Hedef Kitlenizi Gerçekten Tanıyor Musunuz?
Hedef kitleniz hakkında bildiğinizi düşündüğünüz her şeyi unutun! Kendinizi bir kez olsun onların yerine koyun. Görünüşte son derece basit, ancak pratikte ustalaşması çok zor bir beceri olduğunu fark edeceksiniz. Güzel haber şu ki, bunu yaparken başvurabileceğiniz harikulade araçlar var. Gelin hep birlikte bunlara göz atalım.
Hedef kitlemizi tanımlarken başvurduğumuz kaynaklar çoğu durumda ya bir müşteri anketi ya da bir çevrimdışı (offline) araştırma olabiliyor. Elbette, bunlar son derece kıymetli çalışmalar. Ancak çevrimiçi dünyanın gerçeklerini anlamak ve hedef kitlenizi tanımlamak için çoğu durumda yetersiz kalabiliyorlar.
İşte tam da bu noktada hedef kitlenizin yapması muhtemel Google arama sorgularını tespit etmek öne çıkıyor. Öyle ya, çoğumuz pek çok derdimizin çaresini Google’a sorarak bulmaya çalışıyoruz. Hedef kitleniz sattığınız ürünler ya da hizmetleriniz ile ilgili düzenli olarak aramalar yapıyor. Bu arama sorgularını tespit ederek hedef kitlenizi daha yakından tanımanız, ihtiyaçlarını anlamanız ve bunları gideren içerikler oluşturmanız mümkün.
Google’a bir arama motoru olarak değil, hedef kitlenizin yaşadığı sorunları ve ilgi ve merak duydukları konuları gösteren muhteşem bir bilgi kaynağı olarak bakarsanız, hedef kitlenizi tanımlama noktasında önemli bir adım atmış olacaksınız. Yaptığınız her arama sorgusunun altında listelenen “ilgili aramalar” bakış açınızın zenginleşmesini sağlayacak. Örneğin “çamaşır makinesinde su kalıyor” araması yaptığınızda, Google sonuçlarının alt bölümünde aşağıdakilerin listelendiğini görebilirsiniz.
Örneğin Ariston hedef kitlesinin ihtiyaçlarını dikkate alan bir marka olsaydı, “ariston çamaşır makinesi su boşaltmıyor” aramasına karşılık gelen bir içerik üretebilirdi. Ancak görüyoruz ki, bu konuda bir girişimde bulunmamışlar. Konu hakkında farklı sitelerde farklı öneriler yer alıyor ve Google’da ilk sayfada Ariston’un resmi sitesini göremiyoruz. Hedef kitle ihtiyaçlarını giderememiş görünüyorlar:
Bu tür aramalar yaparak hedef kitlenizin ihtiyaçlarını tespit edebilir, bunlara yönelik içerikler üretebilirsiniz. Ancak bu işi her seferinde tek tek Google araması yaparak kotarmaya çalışmak çok vakit alıcı olabilir. Google Ads Keyword aracı ve diğer keyword araçları özellikle bu tarz long tail soru kalıplarını yakalama noktasında yetersiz kalabiliyorlar. İşte tam da bu noktada bu işe özel araçlar ön plana çıkıyorlar.
Bunlardan bir tanesi Answerthepublic.com. Aracın son derece basit bir arayüzü var, ancak sağlamış olduğu veriler hedef kitlenizi tanımlama ve ihtiyaçlarını anlama noktasında inanılmaz katkı yapıyor. Aracı insanların bir konuyu çevrimiçi ortamda nasıl tartıştıklarını keşfetmek için kullanabilirsiniz. İçeriğiniz seçtiğiniz konu ile ilgili bazı soruları cevaplandırıyorsa, aramayı yapanların hedef kitleniz olma olasılığı hayli yüksektir.
Maalesef araç şuan için Türkçe dilini kapsamıyor. O nedenle özellikle yurt dışı bazlı projelerinizde kullanabilirsiniz. Örneğin Citizensofthebeach.com web sitesinin sahibi olduğunuzu farz edin, San Diego (ABD) bölgesinde e-ticaret siteniz ile Türk havluları satmaya çalışıyorsunuz. Hedef kitlenizin Türk havluları ile ilgili sorularını cevaplandıran içerikler üretmeniz sizi rakiplerinizden öne çıkartabilir:
İçinizden, “Türkçe arama sorgularını bulabileceğimiz bir araç olsa ne güzel olurdu” diye geçirdiğinizin farkındayım. Böyle bir araç var! SEMrush’ın geliştirdiği Topic Research aracını bu amaçla kullanabilirsiniz. Üstelik araç hedef kitlenizin yapmış olduğu aramaları tespit ederken mobil/desktop/lokasyon kırılımlı olarak sonuç üretiyor. Araç herhangi bir konu ile ilgili en sık yapılan arama sorgularını, ilgili aramaları ve en popüler içerikleri derliyor. Böylece size çok kıymetli bir veriyi altın tepside sunmuş oluyor.
Örneğin üst bölümde verdiğim Ariston örneğine geri dönelim. Bir an için Ariston’un bir blogu için içerik üretme amaçlı bir çalışma yürüttüğümüzü varsayalım. Yapmamız gereken, Topic Research içerisinde “çamaşır makinesi arızaları” gibi bir arama yapmak:
Gelen sonuçlar hedef kitlenizin yaşadığı sorunları tespit noktasında çok önemli ipuçları içerecektir; “Headlines” bölümünde konu ile ilgili daha önce yayımlanmış ve link almış popüler içerik başlıklarını görebilirsiniz. Bunları incelemek bile nasıl içerikler üretmeniz gerektiği konusunda size yol gösterecektir. “Related Search” bölümünde ilgili diğer aramaları görebilirsiniz. Bunlar da oluşturacağınız içerikte yardımcı rollere sahip olabilirler. Yani onları da konu bütünlüğünü bozmayacak şekilde içeriğinizde geçirmeyi tercih edebilirsiniz.
Sonuç Olarak; Hedef Kitlenizin Sorunlarını Giderin
Hedef kitlenizin yapmış oldukları arama sorgularından yola çıkarak onların sorunlarına çözüm getiren içerikler üretmeniz, hem onların gözünde hem de Google nezninde öne çıkan bir marka haline gelmenizi sağlayacaktır. Genel blog yazıları ile vakit harcamak yerine spesifik müşteri sorularını cevaplandıran içerikler üretmek, 2019 yılında en iyi geri dönüşü alabileceğiniz dijital pazarlama yatırımı olabilir. Tek yapmanız gereken gözünüzü açmak ve önerdiğimiz araçları düzenli kullanmak. Basit, değil mi?