Googlebot ve Yapay Zeka İçerikleri: Kalite Kontrolü Nasıl Yapılıyor?

Google’dan Martin Splitt’e, Googlebot’un tarama ve işleme sürecinin yapay zeka tarafından üretilen içerikteki artışa nasıl uyum sağladığı soruldu.

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin yaygınlaşması, Google’ın web sayfalarını nasıl taradığı ve sıraladığına dair birçok soruyu gündeme getiriyor.

Google’dan Martin Splitt, bu konuda oldukça aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Splitt, Google’ın yapay zeka üretimi içerikleri kalite kontrol süreçlerinden geçirdiğini belirtiyor. Yani, içerik kalitesizse, Google bu içeriği göz ardı edebilir. Yapay zeka ile içerik ölçeklendirmek ve içerik üretimini hızlandırmak mümkün olsa dahi, Google’ın temelde sayfaları indeksleme yaklaşımında bir şeyi değiştirmediği anlamına geliyor.

Bu, özellikle SEO uzmanları için önemli bir bilgi. Çünkü yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin kalitesi, Google tarafından titizlikle değerlendiriliyor ve indekslenmeleri ve sıralamaları doğrudan etkileyebilir.

Google’ın “Faydalı İçerik” (Helpful Content) algoritması da bu noktada devreye giriyor. Bu algoritma, insanlar tarafından yazılmış içerikleri öne çıkarmayı amaçlıyor. Yani, yapay zeka ile üretilmiş içerikler ne kadar artarsa artsın, kaliteli ve insan odaklı içerikler her zaman öncelikli olacak.

Martin’in açıklamaları, yapay zekanın web tarayıcı ve gösterimi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını gösteriyor. Ancak, içerik üreticileri ve SEO uzmanları için mesaj net:

“Kaliteli içerik her zaman kraldır. Yapay zeka, içerik üretimini kolaylaştırsa da, kalite kontrolü yapmadan bu içerikleri kullanmak riskli olabilir.”

Martin Splitt’in Duda YouTube kanalındaki söyleşisini izleyebilirsiniz.

Her zaman söylediğim gibi; yapay zeka ile içerik üretelim, ancak konusunda uzman bir insan tarafından düzenlenmeden bu içeriği web sitemizde ya da blogumuzda yayımlamayalım. Buna özen gösterirsek, yapay zeka ile içerik üretiminin sağladığı kolaylığı, SEO performansını artırmak için de kullanmış oluruz.

Ayrıca yapay zeka araçlarının “doğaları gereği” bir konu hakkında spekülasyon yapacak şekilde yazı yazmalarına izin vermeyelim.

Bu araçlara komut yazarken, o içerikte yer alması gereken tüm konu başlıklarını belirtelim, hedef kitlenin kim olduğunu ve içeriğin hangi amaçla oluşturulduğunu vurgulayalım.

Bunları yaptığınız zaman, emin olun, yapay zeka ile ürettiğiniz içeriklerin SEO performansınız açısından hiçbir sorun yaratmadığını, bilakis, faydalı olduklarını göreceksiniz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner