Arama sorgularına karşılık gelen Web sayfaları, Google gibi arama motorlarında hızlı şekilde yer değiştirebilir. Bugün altıncı sırada gördüğünüz sayfa, yarın dokuzuncu sıraya, sonraki gün birinci sıraya yerleşebilir.
Popüler Yazılar
Son Yazılar
Google Performansınızın Değişken Olmasının Olası Sebepleri
Bazen ikinci sayfaya, bazen sayfalarca geriye düşer. Bu oynaklığın sebepleri ne olabilir? Gelin hep beraber sıralama performansının çok değişken olmasının sebeplerini inceleyelim.
Öncelikle Google’ın algoritma güncelleme ve geliştirme yönteminin değiştiğinden bahsetmek isteriz. Google yıllar boyunca belli alanlara hitap eden, belli güncellemeleri tek tek çıkartma yöntemini izledi. Son zamanlarda bu yöntem yerini toplu çekirdek güncellemelere bıraktı. Mobil kullanım öncelikleri ve Web teknolojilerindeki hızlı değişimin etkisi de çok büyük. Böylece güncellemeler çok büyüt etkilerin gözle görülür hale gelmesine sebep oldu. Web yöneticileri kendileri açısından bu etkileri rahatlıkla gözlemleyebilirken, kullanıcılar açısından değişen tek şey, daha kullanıcı dostu sayfaların arama sonuç sayfasında görüntülenmesiydi.
Değişimin bu denli hızlı olması doğal olarak müşterilerinizi, Web yöneticilerini veya siz SEO uzmanlarını telaşlandırdı. Birkaç hafta boyunca çok değişmeyen sıralamalar bir anda her gün değişkenlik göstermeye başladı, kimisi oldukça geriledi ve büyük miktarda organik trafik kaybı yaşadı. Peki bu değişimlere ne sebep olmuş olabilir? Sırayla cevap bulmaya çalışalım:
Sıralamadaki Yoğun Dalgalanmanın Olası 5 Sebebi
Sıralama Takip Yöntemini Kontrol Edin:
Eğer müşteriniz sıralama takibini Google arama sonuç sayfasından yapıyorsa, bunun yanlış bir yöntem olduğunun anlatılması gerekmektedir. Google algoritmaları kadar her kullanıcının sahip olduğu değişken koşullar, bir sayfanın A kişisine farklı sırada, B kişisine farklı sırada görünmesi için yeterlidir. Müşteriniz bu konuda ısracıysa, farklı müşterilerinizden örnekler verebilirsiniz.
Son Dönemde Yapılan Değişiklikleri Kontrol Edin
“Bu gece yapacağımız yazılım güncellemesi sonrasında, Web sitemiz yarın en güncel teknoloji ile çalışmaya devam edecek” başlıklı bir mail aldığınızda, sadece birkaç saatlik bir çalışma için Web sitesinin geçici olarak “noindex” etiketi aldığından haberiniz olmayabilir. En kötüsü, bu küçük etiketin güncelleme sonrası orada unutulması daha da kötü bir haber olabilir. Bu senaryo biraz uçuk bir örnek olarak, her zaman başınıza gelmeyebilir, fakat biz bunu birkaç kez tecrübe ettik.
Tasarım değişiklikleri, teknoloji güncellemeleri, yeni fonksiyonlar, mobil site entegrasyonu ve benzeri birçok farklı değişiklik, sıralama değişimini tetiklemiş olabilir. Bazen de hiçbir şey yapmamış olmak bu etkileri tetiklemiş olabilir. Google’da Ağustos 2018 döneminde yapılmış olan içerik kalitesi güncellemesi sonrasında düşük kaliteli içerikle varlığını sürdüren çok sayıda Web sayfası büyük oranda sıralama ve trafik kaybı yaşamaya başladı. Bu sayfaların bir kısmı da sadece Google Ads kampanyaları için kullanılıyordu ve söz konusu sayfalar verilen reklamların kalite skoru da olumsuz etkilendi.
Son dönemlerde yapılan güncelleme değişiklik ve yapılması gerektiği halde yapılmayan şeyleri toparlayıp inceleyebilir ve etkinin kaynaklarını tespit edebilirsiniz.
Backlink Kontrolü Yapın
Yakın zamanda büyük miktarda backlink kaybı yaşamış olabilirsiniz. Bu kayıpları biraz araştırarak tespit etmeniz mümkün olabilir. Eğer SEMrush, Ahrefs veya Majestic gibi araçlar kullanıyorsanız işiniz biraz daha kolay.
Yakın dönemde yaşanan büyük miktardaki link kayıpları, trafiğinizdeki düşüşü tetikleyebilir ve bu da sıralama performansına yansıyabilir. Bazen de Https’e geçen ve yönlendirme yapmayı unutan veya URL yapısını değiştirip yönlendirme yapmayı unutan Web yöneticileri bu link kayıplarını kendi kendine tetikleyebilirler.
Ajansınızın Neler Yaptığından Haberdar Olun
Bazı Web sitelerinin yönetimi farklı ajanslar tarafından yapılır. Bazı şirketler teknoloji yönetimi ve kod / tasarım üretimi işlerini birbirinden ayrı tutabiliyorlar. Bu noktada sunulan hizmet ve bu hizmetin üzerine inşa edilen Web sitesi her zaman olumlu sonuç vermiyor olabilir. Son dönemde yapılmış bir güncelleme, kod / tasarım / teknoloji değişikliği sıralama performansını ve trafiği olumsuz etkileyebilir.
Bu konuda ismini vermek istemediğimiz bir müşterimizden örnek verebiliriz. Kendi içinde bir teknoloji birimi olmasına rağmen site tasarımını ve kodlamasını bir ajansa yaptırmış ve yaklaşık bir yıl boyunca tek bir sayfası bile organik trafik almayan bir ürün Web sitesine sahip olmuştu. Bu sorunu çözmek için önce sorunun farkına varmak gerekiyordu, biz müşterimizin çalıştığı ikinci SEO ajansı olarak sorunu üç toplantı sonrasında hem müşterimize hem de çalıştıkları ajansa anlatabildik.
Bazen ajanslar müşteri taleplerini yerine getirmek isterken farkında olarak veya olmayarak bazı şeyleri göz ardı edebilirler. Hazırlanan her projenin farklı bakış açıları ışığında test edilmesi çok faydalı olacaktır.
Ek olarak bazı ajanslar veya bazı SEO uzmanları kısa yoldan başarı elde etmek uğruna link paketleri satın alabiliyorlar. Link paketleri başınıza gelebilecek en olumuz olaylardan biri olabilir, bir önceki maddede incelemesini yaptığınız kayıp backlink kontrolüyle birlikte, mevcut backlink profilinizi ve “toxic backlink” kontrolünü yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Güvenlik Durumunu Kontrol Edin
Bazen en güvenli sistemler bile ele geçirilebilir, kötüye kullanılabilir. Bu gibi olaylar sıralama performansınızı anında olumsuz etkileyecektir. Standart güvenlik prosedürlerinin de ötesinde, ekstra koruma sağlayacak kontroller hayat kurtarabilir. Eğer değişkenliğin de ötesinde, giderek kötüleşen sıralama performansıyla karşı karşıya kaldıysanız, profesyonel bir güvenlik kontrolü yaptırmanızda fayda var.
İçerikle İlgili Olabilecek Etkiler: Site İçeriğiniz Talepleri Karşılıyor Mu?
Yukarıdaki maddelerde bahsedilen senaryoların herhangi biriyle karşılaşmadıysanız, ilk bakmanız gereken yer içerik ve kullanıcı davranışı arasındaki ilişkinin kurulmasıdır. Google algoritmaları teknik SEO’dan sıyrılıp kullanıcı deneyimine ve içeriğe öncelik vermeye başladığından beri sitenizdeki içerik, önemli ölçüde belirleyici duruma geldi. Bu konu “arama sorgusu + içerik eşleşmesi” olarak basitçe ele alınabilir, “kullanıcı eğilimi + kaliteli içerik eşleşmesi + Google içerik kalitesi yönergeleri” olarak da çok sayıda koşula bağlı olarak da incelenebilir. Her zaman söylediğimiz gibi:
“İçerik Kraldır” Yerine “Kaliteli İçerik Kraldır”
Özetle söyleyebiliriz ki Google algoritmaları, her zaman en iyi olanı yükseltecek şekilde yapılandırılmıştır ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir. Eğer içerik kalitesi sebebiyle sıralama kaybı yaşamışsanız şunu kabullenmenizde fayda var: İçeriğiniz yeteri kadar kaliteli olmayabilir. İçerik kalitesini yükseltecek ilk hareketin içerik stratejisini gözden geçirmek olması sağlıklı bir hareket olacaktır. Bazen rakiplerinizin geliştirdiği stratejiler daha başarılı olduğu için geriye düşmeniz söz konusu olabilir. İçerik stratejisi sağlıklı bir alt yapı olmadan çok anlamlı değilmiş gibi görünse de, önceliğinizin stratejiyi geliştirmek olması çok önemlidir.
Eğer içerik konusunda kendi belirlediğiniz yöntemleri kullanıyorsanız veya firma içerisinde bir iletişim ağınız varsa, dışarıdan destek veya eğitim almayı düşünebilirsiniz. Bu konuda ulaşabileceğiniz çok sayıda kaynak olduğunu da unutmayın.
Semrush kullanarak içerik önerileri ve daha birçok konuda rapor alabilirsiniz. Çalıştığınız SEO uzmanı veya ajansı mutlaka çok iyi bir hizmet veriyordur, ancak ani düşüşlerde harici bir gözle inceleme yapmak oldukça faydalı olabilir. Bu konuda bizimle de iletişime geçebilirsiniz.