Google Web sitelerindeki yoğun spam varlığını kontrol altına almak için Web Yöneticisi Yönergeleri’nde değişiklikler yapmaya çalışıyor. Bu yönergelerden herhangi birine uymayan bir Web sitesine sahipseniz, Google tarafından cezalandırılmanız an meselesi.
Özellikle spam linklerle mücadele etmek için Penguen algoritmasını sıklıkla güncelleyen Google, Web sitelerinde yer alan “widget” tipi spam link üreten küçük kod parçacıklarını da tespit ederek cezalandırıyor. Dün Google Webmaster Central blogunda yayınlanan duyuruda bu konuya değinen Google, özellikle çeşitli sayaçlar veya istatistiki bilgiler içermenin yanında spam linkler de barındıran bu widget’lara kısıtlama getiriyor.
Spam link içeren widget örnekleri
Sadece link içeren değil, içerisine bolca keyword serpiştirilmiş veya düşük ya da yüksek de olsa içine çeşitli linkler yerleştirilmiş bu widget’ların Web sitesi için tehlike oluşturduğuna değinen Google yetkilileri, “doğal” yerleşime sahip olmayan tüm linklerin spam olarak değerlendirilebileceğini de ekliyor. Söz konusu linklere rel=”nofollow” etiketi eklemek bir çeşit çözüm olsa da dikkatli olmakta ve bu widget’ları tamamen kaldırmakta fayda var.
Bahsini ettiğimiz araçların kullanıcılarla etkileşim kurmakta faydası olduğunu söyleyebiliriz ancak içlerinde kullanıcıyı yanıltan linkler içermesi Google Web Yöneticisi Yönergelerine tamamen aykırı. Aslına bakarsanız bu konunun sinyallerini Şubat 2015 döneminde almıştık, hatta daha öncesinde, 2013 yılında Matt Cutts “Widget’larda yer alması planlanan linklere “nofollow” etiketi eklenmelidir” açıklamasını yapmıştı. Ancak o dönemlerde daha farklı güncellemeler üzerinde çalışan Google, şu sıralar sakin olan gündemini bu şekilde kullanıyor desek yanlış olmaz.
Eğer yakın zamanda bu sebeple bir Google cezasına çarptırıldığınızı düşünüyorsanız, söz konusu linkleri sitenizden temizledikten sonra Google Search Console aracılığıyla yeniden değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz. Talebinizi ilettikten sonra değerlendirmenin başarılı olup olmadığı konusunda bir ileti alacaksınız.
Google’ın bu konudaki bakış açısını daha kapsamlı olarak anlayabilmek adına, -Firefox t-shirt’i giymeyen- Matt Cutts’ın anlatımıyla aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz:
Emre Ercan 1983 Eskişehir doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 6 sene boyunca Vodafone Türkiye bünyesinde çeşitli görevlerde yer almıştır. Buradaki görevinden sonra Medya / Reklam sektörüne geçiş yapıp People Initiative bünyesinde raporlama ve planlama görevlerini üstlenmiştir. 2013 yılından bu yana Stradiji'de SEO ve Dijital Pazarlama uzmanlığı görevini yürütmektedir. Bağımsız olarak fotoğrafçılık ve müzisyenlik de yapmaktadır.