Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
8,132 okunma

Google Cezalarından Kurtulmak İçin 8 Araç

Siteniz hiç Google tarafından cezalandırıldı mı? Ya da cezalandırılmak üzere olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Eğer bu konuda bir risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, neler olup bittiğini anlamak için bu araçları kullanabilir, sitenizdeki önemli SEO sorunlarını tanımlayabilirsiniz.

 

google cezalarından kurtulmak için araçlar

“Google Penaltısı” kavramı, sitenizin organik trafik almasını önleyen, sitenizin başına gelebilecek en büyük talihsizliklerden biridir. Eğer siteniz Google tarafından cezalandırıldıysa, öncelikle hiç panik yapmayın. Doğru araçlarla kapsamlı bir inceleme ile her şeyi normale döndürebilirsiniz. Bu araçlar sitenizin yeniden canlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.

1: Google Gibi Getir

Google Gibi Getir, Google’ın bir URL’yi nasıl indekslediğini onun gözünden görme imkanı veren bir araçtır. Bu araçla, indeksleme işlemini hem desktopta, hem de mobilde yaptırabilirsiniz. Bu esnada, Google’ın siteyi nasıl taradığını, URL’nin nasıl bir yanıt verdiğini, sayfanın indekslenme hızını, sayfanın Google tarafından nasıl göründüğünü görebilirsiniz:

Bu aracı sıklıkla kullanmanızı tavsiye ederiz; böylece karşılaşılabilecek sorunları -sunucunun yanıt vermemesi, sayfanın ya da sayfaların robots.txt ile engellenmesi, yönlendirmenin sonsuz döngüye girmesi vb.- önceden tespit etme şansınız doğar. Aracı sitenizin Google Web Yöneticisi Araçları hesabında Tarama menüsü altında bulabilirsiniz.

2: Screaming Frog Web Crawler 

Sitenizi penaltıdan kurtarmak, tüm siteyi SEO açısından detaylı ve titiz şekilde incelemekten geçer. Screaming Frog, tüm sitenizi tarayarak problemleri listeler. Özellikle yinelenen içerik (duplicate content), dahili yönlendirmeler (internal redirects) ve diğer bilinen problemleri sayfa sayfa tespit etmenizi sağlar ve çözüme giden yolda büyük kolaylık sağlar.

Eğer cezalandırıldığınızı düşünüyorsanız, Screaming Frog gibi iyi bir “spider”a ihtiyacınız var demektir. Screaming Frog, büyük siteleri kolayca ve hızlıca tarayabildiği için, birçok SEO uzmanının başlıca tercihidir.

3: Majestic SEO

Google tarafından cezalandırıldıysanız, link profilinizi de gözden geçirmeniz şarttır. Majestic SEO, sitenizin link profilini incelemeniz için güzel bir araçtır. Sadece kendi sitenizin değil, rakiplerinizin de link profilini incelemeniz mümkündür.

Çoğu Google Penaltısı, kötü link profilinden kaynaklanmaktadır. Özellikle parayla satın alınmış linkler, birçok farklı linkte yer alan aynı içerik, sağlıksız anchor text kullanımı gibi sebeplerden dolayı cezalandırılan birçok siteyle karşılaşmak mümkün. Majestic SEO, link aldığınız sayfaların durumunu ve kalitesini, hangi anchor text ile link aldığınızı gösteriyor ve gerekirse önlem almanızı sağlıyor.

4: Ahrefs

Majestic SEO gibi, Ahrefs de link profiliniz hakkında bir şey söyleyebilen bir araç. Link aldığınız sayfaların kalitesini, gelen ve giden linklerin durumunu görmenizi sağlıyor. Özellikle size link veren sitelerin “spam” olup olmadığını tespit etmenizi sağlıyor. Sıklıkla güncellenen ve bünyesinde yüksek miktarda veri barındıran Ahrefs, anchor text problemlerini tespit etmenize de imkan veriyor.

5: Monitor Backlinks

Kötü linkleri bulmak için bir diğer araç da, Monitor Backlinks. Bu araçla birlikte, Google Web Yöneticisi Araçları’nda listelenen linkleri takip edebilir, “dofollow” ya da “nofollow” ayrımını kolaylıkla yapabilirsiniz.  Bu noktada, çoğu kötü linkin, kullanıcılar tarafından yapılan yorumlardan geldiğini, yorumları manuel olarak kabul etmenin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

6: Copyscape

Copyscape, sitenizde yer alan içeriğin bir benzerinin başka bir sitede yer alıp almadığını incelemek için hazır bekleyen pratik bir araçtır. Yapmanız gereken, site adresinizi yazıp, sonuçları incelemek. Google Cezalarının bir diğer sebebi de, “duplicate content” yani “yinelenen / kopya içerik”.

Sıklıkla başka sayfalardan alıntılar yapıyorsanız, dikkatli olmanızı öneririz. Bazı siteler, bazı alıntılanma yöntemlerinden hoşlanmayabilirler. Sonuçta Google, arama yapıldığında yinelenen sayfaları arama sonuçlarında göstermemeyi tercih ediyor. Böylece, bir makalenin kaynağı hangi siteyse, o sitenin sıralamada yer almasını sağlıyor. Kaynağı kendi sayfasına eklemiş olan diğer sitelerin daha yukarılarda çıkması haksızlık olurdu, değil mi?

7: MOZ’un “Google Algoritma Değişikliği” Tablosu

Tam olarak bir araç olmasa da, Moz‘un tablosu, Google’ın son yıllarda yaptığı irili ufaklı algoritma değişikliklerini listeleyerek, sitenizin bundan etkilenip etkilenmediğini ölçmenizi sağlıyor. Örneğin, 2014 yılı ekim ayında, “Penguin 3.0” güncellemesi geldi ve bu güncellemeye hazır olmayan birçok web sitesi, trafik kaybetmeye başladı. Güncellemeler oldukça titiz bir çalışma sonrası yayınlanıyor ve organik aramanın çok daha iyi hale gelmesini sağlamayı amaçlıyor.

Her yıl Google yaklaşık 500 civarında irili ufaklı güncelleme yapılıyorken, sitenizin bu güncellemelerden olumsuz etkilenmesi, bir şeylerin yanlış gittiğini göstermektedir. Tabloyu kullanarak, en azından geçmişe yönelik düzeltmeleri yapabilirsiniz. Düzeltmeleri tamamladıktan sonra da, periyodik olarak takip edebilir ve sonraki güncellemeye hazırlıklı olabilirsiniz. Google Analytics organik trafiğiniz ile önemli Google güncellemelerini aynı grafikte görmenizi sağlayan Barracuda Digital Panguin Tool aracını tanıtan bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Google Penguen 3.0 Güncellemesini Doğruladı

8: Google Web Yöneticisi Araçları

Google Web Yöneticisi Araçları (Google Webmaster Tools), web sitenizin Google tarafından nasıl değerlendirildiğini görebileceğiniz en faydalı araçtır.

Bu araç içerisinde, güvenlik, spam, uyumluluk, içerik, sunucu ve site tarama hataları vb. birçok konuda siteniz hakkında bilmediğiniz şeyle karşılaşabilirsiniz. Google Web Yöneticisi Araçlarını, sıklıkla kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Unutmayın, yukarıda saydığımız araçları çok fazla kullanmıyor olsanız bile, Google Web Yöneticisi Araçları, sitenizin durumu için hayati önem taşıyor.

Öncelikli amacınız, sitenizin cezalandırılacak duruma gelmemesini sağlamak olmalı. Ancak elinizde olmayan nedenlerle Google tarafından cezalandırıldığınızı düşünüyorsanız, ilk olarak problemin ne olduğunu tespit etmeniz ve onu düzeltmeniz gerekiyor. Sorunu ne kadar kısa sürede çözerseniz, siteniz o kadar az organik trafik kaybeder.

Unutmayın; iyi bir sitenin, organik ve ücretsiz olarak trafik almasını sağlayan en önemli ve başlıca kaynak, Google arama motorudur. Google ile iyi geçinmek demek, uzun vadede daha fazla ve kaliteli organik trafik demektir. O halde, Google ile iyi geçinmek gerekiyor. Yazımızda tanıttığımız bu araçlar da, Google ile iyi geçinmenize yardımcı olacaklardır.

Paylaş!