Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner

Arama Motoru Optimizasyonu
2,625 okunma

Google Analytics ile Organik Trafik Analizi

Geçtiğimiz hafta Google Analytics için özel rapor formatlarına göz atmıştık. Bu yazımızda da Google Analytics içerisinde organik trafiği analiz etmek için nasıl özel raporlar hazırlayabileceğimize bakalım.

 

google analytics custom operations

Google Analytics, Web site trafiğimizi analiz etmek için kullandığımız ücretsiz ve kapsamlı araçlardan en önemlisi. Günümüzde çok sayıda Web sitesinde kullanılan bu araç içerisinde yapabileceğimiz çok sayıda düzenleme var. Tamamen isteğiniz ve ihtiyacınız yönünde oluşturacağınız özel raporlarla, belirli bir konuda kısa yoldan bilgi almanız mümkün.

Ayrıca Google Analytics, arama motoru algoritma değişikliklerinden nasıl etkilendiğinizi ya da SEO Çalışmanızdaki zayıf noktaları tespit etmeniz için oldukça faydalı bir araç. Aşağıda vereceğimiz birkaç örnekle, Google Analytics içerisinde özel rapor oluşturmanın yollarını anlatmaya çalışacağız.

Kendi Rapor Formatınızı Oluşturun:

Google Analytics içerisinde özelleştirme yapmanın üç farklı alt başlığı mevcut. “Özel Rapor” (Custom Reports), “Gösterge Tablosu” (Dashboard) ve “Segmentler” (Segments).  Bu şekilde Google Analytics’in sunduğu standart rapor formatları haricinde kendinize göre düzenlenmiş raporları kullanabilirsiniz. Diğer raporlar gibi, oluşturduğunuz raporların periyodik olarak belirlediğiniz e-posta adresine gönderilmesini de sağlayabilirsiniz.

Öncelikle Özel Rapor oluşturmayı deneyelim. Google Analytics hesabınızda oturum açtıktan sonra özelleştirmek istediğiniz hesabı seçtikten sonra üst bölümdeki “Özelleştirme” bölümüne giriş yapalım:

özelleştirme

Sonrasında, “Yeni Özel Rapor” seçimini yapalım:

yeni özel rapor oluştur

Karşımıza birkaç seçeneğin yer aldığı bir temel format çıkacak. Örneğin, iniş sayfalarınızın (Landing Page) organik arama aracılığıyla kazandığı ziyaretçi performansını görmek için hızlıca bir rapor oluşturalım:

google analytics custom reports

Burada dikkat etmemiz gereken noktalar; Raporun başlığı, Ölçüm Grubunun adı, Metrik Grupları, Ayrıntılı Detay inceleme ve Filtreler bölümüdür. Yukarıdaki ekran görüntüsünde verilen bölümlerde yapmış olduğumuz seçimler sonrasında karşımıza, iniş sayfalarımıza organik arama ile gelen kullanıcıların istatistikleri gelmektedir. Siz de görmek istediğiniz trafik kaynağını ve istatistik öğesini raporunuza ekleyebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Not: “Filtreler” bölümüne “google / organic” ifadesini elle girmeniz gerekmektedir.

Ayrıca oluşturduğunuz raporu düzenleyebilir, kopyalayıp farklı hesaplarınızda kullanabilir, paylaşabilir veya silebilirsiniz:

özel rapor ve işlemleri

Oluşturduğunuz veya düzenlediğiniz raporu hızlı ve etkin kullanabilmek için, rapor sayfasında (rapor ismi üzerine tıklayarak) “Kısayol Ekle” butonuna tıklayarak kısayollarınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda raporunuzun size mail ile periyodik gönderimi için “E-Posta” butonuna tıklayarak düzenleme yapabilirsiniz.

eposta ve kısayol

Sonrasında, raporlama bölümüne dönerek listedeki “Kısayollar” bölümünden erişebilirsiniz.

kısayollar

E-posta bölümündeki düzenlemeyi, “E-posta” butonuna bastığınızda karşınıza çıkan ekrandaki seçenekleri kullanarak yapabilirsiniz. Bu bölümde, raporun hangi adrese gönderileceği, rapor ek formatının nasıl olacağı (CSV,  TSV, Excel için TSV, Excel (XLSX), PDF), periyodik sıklık (bir kez, günlük, haftalık, aylık, üç aylık), gelişmiş seçenekler altında da “Etkin olduğu süre” (1 ila 12 ay arası) seçeneklerini isteğiniz yönünde yaparak raporun gönderimini sağlayabilirsiniz.

eposta ayarlaması

Böylece oluşturduğunuz raporla beraber düzenli olarak rapor alabilir ve site trafiğinizde meydana gelen trafiği izleme şansına sahip olabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş Gösterge Tabloları Oluşturun:

Kişiselleştirilmiş gösterge tabloları, yukarıda yer alan rapor formatlarına benzer ancak daha çok özet niteliği taşıyan raporları bir araya toplayarak özellikle eğilmek istediğiniz noktaya dair istatistikleri bir arada görmenizi sağlar. Bu şekilde, örneğin organik trafiğin ölçülebildiği öğeleri bir araya toplayarak basit bir gösterge tablosu oluşturmayı deneyelim.

Yeni gösterge tablosu oluşturmak için Google Analytics hesabınızda sol çerçeve içerisindeki  “Gösterge Tabloları” altında “Yeni Gösterge Tablosu” seçeneğini seçelim:

yeni gösterge tablosuSonrasında, “Boş Tuval” seçiliyken tablomuza bir isim verelim:

test gösterge tablosu

“Gösterge Tablosu Oluştur” tıkladıktan sonra karşımıza “İşlevsel Pencere” (widget) adını verebileceğimiz küçük gösterge tabloları çıkmakta:

google organik trafikBurada ekranda yer alan öğeleri görmek istediğiniz veriye göre seçerek gösterge tablonuzun ilk öğesini oluşturabilirsiniz. Biz yukarıdaki örnekte Google Organik Trafiğinin özetini görmek için böyle bir widget oluşturduk.

“Kaydet” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza gösterge tablosunun ilk öğesi çıkmakta. Yeni bir öğe eklemek için “Widget ekle” butonuna basalım:

widget ekle

Bu gösterge tablosuna bir başka öğe ekleyelim; organik arama sayısının Web sitemizdeki içerikle eşleşme oranını görelim:

organik arama sayısı

 

Organik arama Gösterge tablomuza bir widget daha ekleyelim, örneğin hangi şehirlerde yapılan organik aramanın sayfalarınızla daha çok eşleştiğini görmeyi deneyelim:

şehir ölçütüne göre organik arama

 

Böylece basit olarak aşağıdaki gibi bir tablo karşımıza çıkıyor:

test göstege tablosu

 

Oluşturduğunuz gösterge tablosu, seçtiğiniz verileri bir arada toplayarak hızlı erişime olanak sağlamakta. Yine özel raporlarda olduğu gibi bu tabloyu da istediğiniz zaman paylaşabilir, düzenleyebilir, başka bir hesap için kopyalayabilir ya da tamamen silebilirsiniz.

Trafik Türüne Göre Segmentler Oluşturun

Segmentler, her gösterge tablosu ya da her özel rapor için oluşturulabilecek bir fonksiyonlar bütünüdür. Standart raporlamanın ya da oluşturduğunuz özel raporun türünden bağımsız olarak, rapor içerisinde belirli bir alandan gelen trafiği tüm trafikten ayrıştırmanızı sağlar.

Örnek olarak, standart raporlama üzerinde bir segment oluşturmayı deneyelim:

Google Analytics’te “Edinme -> Tüm Trafik -> Kanallar” bölümüne girdikten sonra, üst bölümde yer alan “Segment Ekle” butonuna tıklayalım:

segment ekle

 

Segment eklemek istediğinizde karşınıza, Google Analytics tarafından ön tanımlı eklenmiş birçok seçenek olduğunu göreceksiniz. İsterseniz bu seçeneklerden herhangi birini seçebilir, isterseniz spesifik bir segment oluşturmayı deneyebilirsiniz.

ön tanımlı segmentler

Örnek olarak, sitenizin “blog” sayfasını segmentler içerisine eklemeyi deneyelim. Blog sayfanızın adresi “www.siteniz.com/blog” şeklindeyse, aşağıdaki gibi ekleme yapabilirsiniz:

blog segment

 

Bu segmenti oluşturduğunuzda ve kaydettiğinizde, blog sayfanızın sitenizin genel performansına olan oranını görebilirsiniz. Segmentlerde yer alan diğer ölçüm unsurları; “Demografi, Teknoloji, Davranış, İlk Oturumun Tarihi ve Trafik Kaynakları” içerisinde yer alan detaylı seçenekleri kullanarak kendinize özel segmentler oluşturabilirsiniz.

Google Analytics Çözümler Galerisi

Google Analytics solutions Gallery

Eğer yukarıda bahsettiğimiz işlemeleri yapacak kadar zamanınız olmadığını düşünüyorsanız, Google Analytics Çözümler Galerisine tıklayarak listede yer alan hazır özel raporlara ve gösterge tablolarına ulaşabilirsiniz. Listede yer alan rapor formatlarının oldukça faydalı ve çözüm odaklı olduğunu ifade edebiliriz.
Ayrıca bu sayfada hedefinize yönelik arama yapabilir ve ihtiyacınız olan rapor listesine ulaşabilirsiniz. Listedeki raporlardan herhangi birini yüklemek için Google Analytics hesabınızda oturum açmış olmanız şarttır.

Web Sitenizdeki Performansın Değişimini İzleyin:

Özel Rapor, Gösterge Tablosu ve Segment oluşturduktan sonra, sitenizdeki performans değişimlerini daha sağlıklı izlemeniz mümkün olacak. Hesap oluşturma tarihinizden itibaren, geçmişe yönelik olarak da veri görebileceğiniz bu tablolar sayesinde daha önce yapılmış olan algoritma değişikliklerinden etkilenip etkilenmediğinizi gözlemleyebilirsiniz. Yine geçmiş dönemde sitenize uygulanmış olan bir SEO projesinin yarattığı etkiyi de inceleme fırsatı bulmuş oluyorsunuz.

Gördüğünüz gibi, üç farklı Google Analytics raporlama yöntemini kendimize göre özelleştirerek görmek istediğimiz istatistikleri ön plana çıkarabiliyoruz. Yaptığınız her değişiklik sadece rapor görünümünü etkilemekte, Google Analytics’in çalışma şeklini bozmamaktadır. Yani içiniz rahat bir şekilde istediğiniz formatta rapor hazırlayabilirsiniz.

Paylaş!