E-ticaret

Markafoni’den Türkiye Online Perakende Pazarı İnfografiği

Türkiye e-ticaret pazarı hızla büyüyor. 5000+ e-ticaret sitesi yüz binlerce farklı ürün çeşidini Türkiye genelinde 10 milyonu aşkın e-ticaret müşterisine 7/24 sunuyor. Markafoni tarafından hazırlanan devasa e-ticaret infografiği ne denli…

Türkiye e-ticaret pazarı hızla büyüyor. 5000+ e-ticaret sitesi yüz binlerce farklı ürün çeşidini Türkiye genelinde 10 milyonu aşkın e-ticaret müşterisine 7/24 sunuyor. Markafoni tarafından hazırlanan devasa e-ticaret infografiği ne denli hızlı bir büyüme trendi yakalandığımızı gözler önüne seriyor. Giderek artan internet ve mobil penetrasyonuna paralel biçimde Türk insanının satın alma ve tüketim alışkanlıkları da hızla değişiyor.

Türkiye’deki 36 milyon internet abonesinin şimdiye kadar sadece 10 milyonu online alışveriş yapmış. Bunların yüzde 75′i 18-35 yaş arasında ve yüzde 45′i kadın. E-ticaret müşterilerinin yüzde 31′i İstanbul’da yaşıyor. Ardından ise sırasıyla yüzde 11 ile Ankara, yüzde 8 ile İzmir ve yüzde 4 ile Bursa geliyor. Görünen o ki, daha gidilecek çok yolumuz var.

Türkiye internet penetrasyonu açısından yüzde 47 ile dünyada 11. sırada. Ayrıca 36 milyon ile en çok internet kullanıcısına sahip 20. ülkeyiz. Online pazar cazibesi, online alt yapı yeterliliği, dijital kanun ve yönetmelikler ile perakende sektörü gelişmişliği 4 ayrı kriter olarak ele alınarak yapılan puanlamada Türkiye 43 puanla 9. sırada yer alıyor. Bu listenin zirvesinde 78 puanla Çin, onun arkasından ise 77 puanla Brezilya geliyor.

Türkiye kredi kartları konusunda Avrupa’da en üst sıralarda. Kredi kartı sayısında 2., banka kartı sayısında 3., POS makinası sayısında 1. ve ATM sayısında 6. olması bunun ispatı. Türkiye’de 66 milyon mobil abone, 37 milyon 3G cihaz sahibi ve 13 milyon 3G abonesi bulunuyor. Mobil bankacılığından 2011′den 2012′ye yüzde 68, mobil para transferi işlem adedinin ise aynı dönemde yüzde 118 artmış olması da Türkiye’de mobil devrimin hali hazırda son hızla yaşandığını gösteriyor. Türkiye mobil ticaret açısından da oldukça önemli bir konumda.

Online perakende satışlarında yıllar başına büyüme oranında 2008 ile 2012 arasında tüm dünya ortalaması yüzde 18,7 iken, aynı dönemde ülkemizde yüzde 35,5 olması da Türkiye’nin e-ticaret alanındaki büyük potansiyelinin diğer bir göstergesi.

Rakamların bize söylediği şu; Türk insanı online alışveriş yapmak konusundaki çekincelerini aşmış durumda. Bunda sicili kötü e-ticaret sitelerinin yerlerini daha güvenilir ve profesyonel e-ticaret sitelerine bırakmış olmalarının payı şüphesiz ki çok büyük. Buna bir de lojistik sektörünün kargo gönderim hızında yakaladığı süre avantajı da eklenince online alışverişin bu denli hızlı büyümesine şaşırmamalı.

Özetlediğim bu bilgilerin dışında diğer ilginç e-ticaret verilerini aşağıdaki infografikte bulabilirsiniz. E-ticaret sektörünün büyümesinin Türkiye’deki dijital pazarlama sektörünün de büyümesi anlamına geleceğini ve giderek daha fazla yatırımın buraya kayacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Diğer reklam mecralarından daha fazla avantajı olan, daha düşük bütçelerle yapılabilen ve ölçülebilen bir mecra olması nedeniyle dijital pazarlama şüphesiz bu büyümeden nasibini alacak. E-ticaret sektöründe yaşanan yaprak dökümünün (sicili kötü e-ticaret sitelerinin iflas etmesi ve piyasadan çekilmeleri, yerlerine çok daha büyük ve profesyonel yatırımların desteklediği e-ticaret sitelerinin gelmesi) dijital pazarlama sektöründe de yaşanması kuvvetle muhtemel diye düşünüyorum.

markafoni online perakende infografik

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir