27 Aralık 2020  – Dijital Pazarlama Notları

Google’ın yaşadığı indeksleme problemi nedeniyle 14 Ekim 2020 tarihinden beri (69 gün) kullanıma açık olmayan, yeni ya da güncellenmiş bir web sayfasını bir an önce Google’da indeksletmemizi sağlayan “Dizine Eklenmesini İste” fonksiyonu geri geldi.

https://www.youtube.com/watch?v=I4cBQQw_GuY&t=1s
Dijital Pazarlama Notları — 27 Aralık 2020 — Mert Erkal

Google Search Console “Dizine Eklenmesini İste” Fonksiyonu Geri Geldi

Google’ın yaşadığı indeksleme problemleri nedeniyle 14 Ekim 2020 tarihinden beri (69 gün) kullanıma açık olmayan, yeni ya da güncellenmiş bir web sayfasını bir an önce Google’da indeksletmemizi sağlayan “Dizine Eklenmesini İste” fonksiyonu geri geldi. SEO camiası bu mutlu haberi sabahlara kadar eğlenerek kutladı dersem, abartmış olmam 🙂


https://twitter.com/googlesearchc/status/1341437011618623496

Bu Fonksiyon Bizim için Neden Önemli?

Aracı kullanarak yeni yayımladığınız bir blog yazısını ya da web sayfasının Google tarafından hızlı bir şekilde keşfedilmesini ve indekslenmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak Google açıklamasında aşağıdaki konuların altı önemle çizilmiş:

1. Çok sayıda URL’niz varsa, Search Console aracılığıyla dizine ekleme isteğinde bulunmak yerine bir site haritası göndermelisiniz.

2. Yeni ya da güncellenmiş bir sayfanızın indekslemesini istemek, Google dizinine dahil olmayı garanti etmez . Google sistemleri yüksek kaliteli, yararlı içeriğin hızlı bir şekilde dahil edilmesine öncelik verir.

Nadiren de olsa defalarca talep etmenize karşın, bir sayfanın Google’da hızlıca indeklenmediğine şahit olabilirsiniz. Benim şahsi tecrübelerim, indekslenmesi uzun süre alan sayfaların “client side rendering” yöntemiyle Javascript kullanılarak oluşturulmuş sayfalar olduğuna işaret ediyor. Bunları ilk bakışta normal bir HTML sayfadan ayrıştırmak zor; ancak sayfa kaynak kodlarına baktığınızda içeriklerin yer almadığını göreceksiniz. 

Bir türlü indekslenmeyen sayfalarda hatalı meta etiket kullanımı da söz konusu olabilir. Örneğin bir başka sayfaya işaret eden Canonical URL kullanımı gibi. Sizin bildiğiniz başka örnekler varsa onları yorum olarak paylaşmanızı rica ediyorum. 


Googlebot JavaScript’i Nasıl İşler?

Google’ın JavaScript SEO temel kavramlarını anlama referans sayfası bu konuda açıklayıcı bilgi içermektedir. 

Googlebot, JavaScript web uygulamalarını üç ana aşamada işler:

1.Tarama
2.Oluşturma
3.Dizine ekleme

Googlebot bir sayfayı tarar, oluşturur ve dizine ekler.

Google Javascript Sayfa İndeksleme Süreci

Bir URL’nin taranması ve HTML yanıtının ayrıştırılması, klasik web sitelerinde veya HTTP yanıtındaki HTML’nin tüm içeriği barındırdığı sunucu tarafında oluşturulmuş sayfalarda iyi sonuç verir. Bazı JavaScript siteleri, ilk HTML’nin asıl içeriği barındırmadığı uygulama kabuğu modelini kullanabilir ve Googlebot’un, JavaScript’in oluşturduğu asıl sayfa içeriğini görebilmesi için önce JavaScript’i yürütmesi gerekir.

Bir robots meta etiketi veya başlığı Googlebot’un sayfayı dizine eklememesi gerektiğini bildirmedikçe, Googlebot tüm sayfaları oluşturmak üzere sıraya alır. Sayfanın sırada kalma süresi birkaç saniye olabilir ancak bundan daha uzun da sürebilir. Googlebot’un kaynakları izin verdiğinde, bir gözetimsiz Chromium sayfayı oluşturur ve JavaScript’i yürütür. Googlebot, oluşturulan HTML’yi bağlantılar için tekrar ayrıştırır ve bulduğu URL’leri taramak üzere sıraya alır. Googlebot, oluşturulan HTML’yi sayfanın dizine eklenmesi için de kullanır.

Sunucu tarafı veya ön oluşturma işleminin hâlâ iyi bir fikir olduğunu unutmayın. Böylece web siteniz kullanıcılar ve tarayıcılar için daha hızlı hale gelir ve tüm botlar JavaScript’i çalıştıramaz. 


Google Çekirdek Algoritma Güncellemesinin Yansımaları

Bu hafta Google çekirdek algoritma güncellemesinin sonuçları ile ilgili yorumlar ve analizler okudum. 

İlki Hande Parmaksız tarafından yazılmış Google Aralık 2020 Çekirdek Algoritma Güncellemesi blog yazısı. Kapsamlı bir analiz olmuş, okumanızda fayda var.

İkincisi Mary Haynes tarafından, Google Quality Raters guideline perspektifinden Google Çekirdek Algoritma Güncellemesi’nin analizi. Gerçekten ilginç tespitler var. 

Üçüncüsü Lily Ray tarafından atılmış bir tweet’ti. Lily ilginç bir şekilde içinde bazı “yetişkin” (Adult) görselleri bulunan sitelerin zengin sonuçlarda hiçbir şekilde yer almadıklarını tespit etmiş. Örneğin YMYL kapsamında web sitesi olan bir estetik doktoru olduğunuzu varsayalım. Sitenizde kullandığınız bazı görseller pekâla Google tarafından adult (yetişkin) görseli olarak değerlendirilebilir. Güncelleme sonrası yaşanan düşüşler bununla bağlantılı olabilir: 

https://twitter.com/lilyraynyc/status/1341094601382273024
Lily Ray – Çekirdek Google Algoritma Güncellemesi

Core Web Vitals: Yeni Google Sayfa Deneyimi ve Hız Performansı Sıralama Faktörleri

Geçtiğimiz hafta sevgili Yusuf Özbay İçerik Bulutu Akademi’de Core Web Vitals (Önemli Web Metrikleri) ile ilgili harika bir yazı yayımladı

Önemli Web Metrikleri’nin 2021 Mayıs ayında sıralama faktörü haline geleceğini biliyoruz. 2021’in Kullanıcı Deneyimi’nin (UX) altın çağının başlangıcı olduğunu öteden beri söylüyorum. Yusuf’un bu yazısı, Önemli Web Metrikleri’ ile ilgili an itibariyle bulabileceğiniz en kapsamlı ve faydalı yazılardan birisi. Okumanızda yarar var.


Yakup Bayrak: “Bizim UX’e Alıcı Gözüyle Bir Baksan, Olmaz Mı?”

2021 yılında SEO ve Google açısından kullanıcı deneyiminin öne çıkacağını dile getirmişken, UX stüdyo ve ajanları ile SEO ajanslarının daha iyi bir uyum yakalaması gerektiğinin altını çizmemek olmaz.

 Odağın farklı alanlara kaymasından olsa gerek, zaman zaman SEO ve UX uzmanları arasında “körler sağırlar, birbirini ağırlar” durumlarına şahitlik etmekteyim. Kullanıcı deneyiminin öne çıkartılması SEO’ya rağmen olmak durumunda değil. Benzer şekilde, SEO yapmak demek UX uzmanlarının önerilerini görmezden gelmek ve “Google böyle istiyor!” kolaycılığına kaçmak anlamına gelmiyor.

İyi bir sinerji yakalandığında bir UX ajansı ile bir SEO ajansı harika işlere imza atabilir. İki tarafının birbirinin dilini biraz daha iyi anlamaya çalışmasında fayda var. 

SEO uzmanları UX uzmanları ile https://design.google/ gibi Google’ın UX referanslarını — yönergelerini paylaşabilir. UX uzmanları da bu öğrendikleri bilgilerle, söz konusu sitenin UX uygulamalarının Google’ın istediği yapıda olmasını sağlayabilirler.

Kendi sözleriyle “Yaklaşık 18 yılını dijital kanallardaki kullanıcı deneyimi projelerine gömen bir profesyonel olan”, Dijital tasarım stüdyosu Sherpa’nın kurucusu sevgili Yakup Bayrak’ın “Bizim UX’e alıcı gözüyle bir baksan, olmaz mı?” başlıklı yazısını okuyunca, aklıma yukarıdaki fikirler düştü. “UX’in U’sunu unutmadan!” küresel ölçekteki tecrübesine kulak vermenizi önemle tavsiye ederim. Kendisinin 2021 öngörülerini de okumanızda yarar var.


Digitalzone Meetups Online Webinarı 29 Aralık Günü Gerçekleşiyor

Sektörel bilgi paylaşımlarının önemine yürekten inanıyorum. Bu hem bireysel hem de sektörel gelişimimiz açısından son derece önemli. Bana kalırsa ülkemizde dünya standartlarının üstünde yeteneğe ve tecrübeye sahip SEO uzmanları var. Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da birbirimize destek olmayı ve yukarı taşımayı şimdiye kadar lâyıkıyla beceremedik. 2021 yılından en büyük beklentim budur. Egolarımızı bir kenara koyarak global ölçekte SEO danışmanlığı vermek için birlikte hareket etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

29 Aralık 2020 Salı günü saat 19:00’da düzenlenecek olan Digitalzone Meetups, dijital pazarlama alanına ilgi duyan katılımcıları ücretsiz etkinliklerde bir araya getirmeye devam ediyor.

İlk oturumda Hepsiburada’da Head of SEO olarak görev yapan Mertcan İşler ‘’E-Ticaret Sitelerinde Her Zaman Kazandıran SEO Stratejileri’’ başlıklı sunumu yapacak.

İkinci oturumda ise Zeo Agency’de SEO Executive olarak görev yapan Hande Parmaksız ‘’Shopify SEO Optimizasyonu’’ başlıklı sunumunu bizlerle paylaşacak.

Katılmanız mümkün olmasa dahi, sonradan kaydını izlemenizi tavsiye ederim. E-ticaret sitelerinin sayısı hızla artıyor, Shopify platformunu tercih eden site sahipleri çoğalıyor. 


Ragıp Diler YouTube Kanalında SEO Eğitimi Serisi Yayımlıyor

Deneyimli SEO uzmanı sevgili Ragıp Diler YouTube kanalında oldukça kapsamlı SEO eğitim serisi yayımlamaya başladı. Temel düzeyden başlayarak, orta ve üst seviye SEO uzmanlarının dahi işine yarayabilecek titizlikte hazırlanmış bu videoları kaçırmamanızı ve Ragıp’ın YouTube kanalına abone olmanızı tavsiye ederim.

Abone sayısını görünce çoğunuzun fark etmediğini anladım. SEO ile ilgili bu kalitede ve ücretsiz Türkçe video içerik bulmanız çok zor. Üstelik yılların tecrübesi Ragıp anlatıyorsa, bir kulak vermeniz lazım. 

Ragıp Diler — SEO Eğitim Videoları

Google: Passage Ranking Henüz Devreye Alınmadı

Google tarafından düzenlenen “Search On 2020” etkinliğinde yapay zeka uygulamaları ile arama sonuçlarının nasıl daha iyi hale getirildiğinden bahsedilmişti. Bu etkinlikte ortaya atılan kavramlardan birisi de Google Passage Ranking uygulaması oldu.

Passage Ranking, arama sonuçlarındaki sıralama için artık bir sayfanın farklı içerik bölümlerinin (paragraflarının) dikkate alınacağını belirten bir ek faktör.

Google sözcülerinden Danny Sullivan’ın Twitter’da kendisine yöneltilen bir soruya vermiş olduğu yanıttan Passage Ranking uygulamasının henüz hayata geçirilmediğini öğrenmiş olduk.


Lumost 39. Bölüm — Zoom’un Değeri Abartılıyor Olabilir mi?

Sevgili Mümtaz Demirci’nin Lumost Podcast kanalının 39. bölümünün konuğu 2020 yılında adından en çok söz ettiren şirket olan Zoom oldu. Zoom tek bir ürüne uzmanlaşmış olmanın yarattığı kalite farkıyla, pandeminin başından itibaren viral şekilde büyümeyi başarmış. Bunun doğal sonucu da şirketin piyasa değerinin 9 ayda yaklaşık 5 katına çıkması olmuş. Bu bölümü kaçırmayın derim. Bu link üzerinden dinleyebilirsiniz.


Kitap Tavsiyesi: Ücretsiz “Zapier Suddenly Remote Starter” E-kitabı

Zapier tarafından hazırlanmış, uzaktan çalışma yöntem, ipucu ve araçlarının tanıtıldığı ücretsiz Zapier Suddenly Remote Starter isimli e-kitabı okumanızı öneriyorum.

Zapier, Gmail, Slack, Mailchimp ve 1,500’den fazla sık kullanılan uygulamayı birbirine bağlayan bir otomasyon aracı olarak, kullanıcı sayısını her geçen gün artırmaya devam ediyor. Zapier sayesinde sadece birkaç tıklama ile tamamen size ait iş akışlarını oluşturabilirsiniz.

Uzaktan çalışırken otomasyon ve kullandığınız servislerin birbirinin dilinden anlaması avantaj sağlayacaktır. Kitabı bu gözle okumanızda yarar var.


Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner