Google Mobilegeddon:Bu Daha Başlangıç

Google, Mobil Uyumluluk Güncellemesi’ni 21 Nisan 2015 tarihinde duyurmuştu. O günden bugüne mobil organik trafiğinizde bazı farklılıklar hissetmiş olsanız da, bize göre bu sadece bir başlangıç.

Mobilegeddon

Google’un bu yıl içinde mobil SEO ile ilgili çok daha ciddi adımlar atacağının önemli bir göstergesi. Bu yazımızda Google’un 2015 yılı içinde mobil ile ilgili atabileceği adımlara dair  öngörülerimizi bulabilirsiniz.

2009 yılında ciddi bir ivme kazanan mobil İnternet kullanımı, mobil sıralamanın bir Web sitesinin genel sıralamasını etkileyen bir faktör haline gelmişti. Mobil İnternet kullanımı ivmesini daha da artırarak masaüstü İnternet kullanımıyla yarışır hale gelince, “Mobil Uyumluluk” konusu tartışılmaya başlandı. Teknolojinin farklılıkları kullanıcı bazında çok göz önünde olmasa da, büyük resim bazı şeyleri açıkça gösteriyordu. Mobil cihazlar, masaüstü bilgisayarlar kadar güçlü ve hızlı olmadığı, kullanım rahatlığı bir bilgisayar kadar yüksek olmadığı için, mobil İnternet sitelerinin daha kullanışlı ve mobil ziyaretçilerin beklentilerine karşılık verecek şekilde tasarlanmaları gerekiyordu. Bu açıdan Google’ın hizmete aldığı “Mobil Uyumluluk Test Aracı”na bir göz atarsanız, temel faktörlerin hız, kullanışlılık ve içerik olduğunu görürsünüz.

Peki güncellemeden bu yana neler değişti? Kasım ve Aralık 2014 tarihlerinde, güncelleme hakkında güncel bilgiler alma şansımız olmuştu. Zamanla güncellemenin tarihi belli oldu ve herkes 21 Nisan 2015 tarihini beklemeye başladı. Fakat, mobil uyumluluk düzenlemeleri Mart ve Nisan aylarında sadece %4.7 oranında kalmıştı. Tüm bunlara rağmen, Panda ve Penguin güncellemelerinden daha büyük etkiye sahip olacağı söylenen Mobilegeddon güncellemesine dair, gözle görülür herhangi bir değişiklik olmadığına dair söylentiler çıkmaya başladı. Başlangıçta kimi Web siteleri, yazılım firmaları, yaptıkları testlerde büyük oranda fark göremediklerini ifade ettiler. Fakat zamanla gözle görülür farklar olduğunu anlamaya başladık. Ve söz konusu değişimi ileri tarihleri düşünerek değerlendirirsek, ortaya ciddi bir tablo çıktığını fark ettik.

Bu farklılıkları aşağıda inceleyelim:

1- Mobil Uyumlu Olmayan Firmalar Yüksek Trafik Kaybettiler:

Birazdan ifade edeceğimiz davranış biçimi hakkında kesin bir dayanak noktamız olmasa da, teorik olarak düşünüp bir sonuca ulaşmaya çalıştık:Akıllı telefonunuzda bir arama yaptığınızda, arama sonuçlarının kaçıncı sayfasına kadar gidersiniz?

Bizce akıllı telefon kullanıcılarının büyük çoğunluğu, birinci sayfadan öteye gitmiyor. Masaüstü kullanıcıları belki ikinci, üçüncü ve daha sonraki sayfalara kadar gidiyorlardır ancak mobil İnternet kullanıcıları, aradıklarını hemen ve hızlıca bulmaya odaklandıkları için, genel olarak ilk sayfadaki en uygun sonuca tıklamaya eğilimli oluyorlar. Daha giriş düzeyi kullanıcılar için zaten ikinci sayfa diye bir şey yok, çıkan ilk sonuca tıklıyorlar. Genel davranış eğilimi bu şekilde olunca, mobil uyumlu olmayan ve güncellemeden önce sahip olduğu birinci sırayı kaybeden bir Web sitesinin ne kadar trafik kaybettiğini hayal edebiliyor musunuz? Oldukça fazla olmalı, değil mi?

Ayrıca mobil İnternette yapılan arama sonuçlarında vurgulanan “mobil uyumlu” etiketi, kullanıcının geçmiş tecrübeleriyle eşleşerek ortaya belirgin senaryolar çıkarabilir. Kullanıcı, kendisini çileden çıkaran bir Web sitesine tekrar girmemeyi tercih edebilir. “Mobil uyumlu” etiketi ise, bu algıyı ortadan kaldırabilecek güçlü bir silaha dönüşebilir.

Aynı zamanda, masaüstünde belli anahtar kelimelerde ilk sırada olan bir Web sitesinin, mobil İnternette aynı sıralama performansını gösteremiyor olması, artan mobil İnternet kullanımıyla baş edemediği anlamına da gelir. Basit olarak şunu söyleyebiliriz; mobil İnternette kaybedilen sıralama, yüksek oranda trafik kaybı anlamına gelir. Dilerseniz, mobil İnternet kullanım oranlarını tekrar inceleyelim. ComScore‘un yaptığı analizde, mobil İnternet kullanımının masaüstü kullanımından daha fazla olacağı öngürülüyor:

mobile revolution

2014 yılında duyurulan mobil uyumluluk güncellemesi, 2015 yılında daha da artacak olan mobil İnternet kullanımı açısından büyük önem taşıyor. Grafikte gördüğünüz gibi, mobil İnternet aracılığıyla elde edebileceğimiz trafik giderek artacak.

2- Mobil İnternet Hiç Olmadığı Kadar Önemli Bir Kavram Haline Geldi:

2011 yılında, Moz‘dan Rand Fishkin, mobil İnternetin geleceği hakkında iyimser olmayan bir tablo ortaya koymuştu; mobil İnternet ve mobil arama konusunda insanların eğiliminin çok fazla olmayacağını düşünüyordu. Ancak her şey tam tersine gelişti, mobil kullanım oranları ciddi düzeyde arttı, mobil arama kavramı masaüstü İnternet kullanımına fark attı. Sonuçta mobil uyumluluk güncellemesi de bu şekilde evrildi ve büyük bir ihtiyaç haline geldi.

2014 yılında mobil arama sonuçları masaüstü arama sonuçlarından %62 oranında daha farklıydı. Bu farklılık 21 Nisan tarihine kadar %67’ye, 21 Nisan’dan hemen sonra da %73.1’e ulaştı. Yani, mobil İnternette arama yaparken gördüğünüz sonuçlar, masaüstü arama sonuçlarından daha farklı hale gelmeye devam ediyor. Bu demek oluyor ki, mobil Web’de arama yapan 100 kişiden 73’ü, masaüstünde karşılaştıkları sonuçlardan daha farklı sonuçlarla karşılaşıyor:

desktop vs mobile

 

3- Çoklu Ekranlarla Aranız İyi Değilse İşler Gittikçe Kötüleşebilir:

Mobil SEO Rehberimizde, çoklu ekranlarla aranızı iyi tutmanın tüyolarını vermiştik. SEO açısından olduğu kadar tasarım açısından da büyük önem taşıyan mobil uyumluluk konusu, birden fazla çözünürlüğe aynı anda uyum sağlayabilen –bir nevi mucizevi– teknolojileri kullanmanız için sizi teşvik etmeli.

Google tarafında herhangi bir resmi açıklama yapılmamış olsa da, Google AdWords tarafından 5 Mayıs 2015 tarihinde yapılan açıklama dolaylı yoldan bizi aynı noktaya götürüyor:

Mobil İnternette yapılan aramalar, masaüstüne üstünlük sağlıyor. Açıklamayı özetlemek gerekirse, şöyle diyebiliriz:

“Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya başta olmak üzere, 10 büyük ülkedeki internet kullanıcıları, masaüstünden ziyade mobil internet kullanmaya başladı.”

Bu da Google’ın, mobil İnternet kullanıcıları için daha kaliteli ve uyumlu arama sonucu göstermeye yönelik çalışmalarının süreceği anlamına geliyor.

Google’dan Garry Illyes, kendisine Twitter’dan sorulan “Yavaş siteler çok can sıkıyor, bunun için bir güncelleme olacak mı?” sorusuna şöyle cevap veriyor:
“Bu konuda tam olarak duyuracağımız bir şey yok ancak genel olarak düşünürseniz, Mobil Uyumluluk güncellemesini geliştirmemiz için bizi durduran hiçbir şey yok”


Sonuç olarak, mobil sitenizi geliştirmeye devam ederseniz, yakın zamanda kazanacağınız çok şey olacak. Hatta şu an bile kazanıyor olabilirsiniz. Eğer siteniz henüz mobil uyumlu değilse, bir an önce güncelleme ve düzenlemelerinizi yapmaya çalışın. Algoritma gerçek zamanlı çalıştığı için, şu an yapacağınız güncellemeler, en geç birkaç gün içerisinde sitenize gelen trafiği tetikleyecektir. Mobil uyumlu olmamak dünyanın sonu değil, ancak Web siteniz için hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner