Testimonials Yerine Müşteri Yorumlarına Önem Verin

2015 yılı yerel işletmelerin arama motoru görünürlüğü açısından oldukça hareketliydi. Google’ın yerel arama sonuçlarında görüntülenen Google My Business ve Google Plus özelliklerinde değişikliğe gitmesi, rekabeti daha da artırdı.

honest user reviews

Bilhassa yerel aramalarda ön plana çıkmak için daha fazla efor sarf etmenin gerektiğini ve müşteri görüşlerinin çok daha önemli hale geldiğini söylemek mümkün. 2016 yılında müşterilerinizin bıraktığı Google yorumları lokal Google sıralamalarınız açısından daha belirleyici hale gelecek. Gelin hep birlikte bu konuda yapılmış bazı analizlere göz atalım.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor; Google’da işletmenizin Web sitesinin sıralama sonuçları kişiden kişiye ya da aramanın yapıldığı lokasyona göre farklılık gösterebiliyor. “xxx arama kelimesinde 1.sırada çıkmak istiyorum” mobil cihazların ve lokal aramaların bu denli etkin olmadığı zamanlarda somut bir hedef olabilirdi. Lakin lokal aramaların, mobil cihazların ve kişiselleştirilmiş arama sonuçlarının çok etkin olduğu günümüzde çok da gerçekçi bir hedef değil.

Örneğin bir böcek ilaçlama firması olduğunuzu varsayalım. Hedef bölgeniz ise İstanbul ve çevresi olsun. Muğla ilimizden İnternete bağlanan bir kullanıcı “böcek ilaçlaması” araması yaptığında -eğer lokal sonuçlarda görünür hale gelmek için özel bir çalışma yapmadıysanız- sizin sitenizin sonuçlarda görünme olasılığı oldukça düşük. Google kullanıcı beklentilerini anlamak ve keşfetmek üzere ciddi çalışmalar yapıyor. Muğla’dan “böcek ilaçlaması” yapan bir kişinin İstanbul’dan böcek ilaçlaması hizmeti almak istemeyeceğini tahmin edebilecek durumda. Dolayısıyla arama sonuçları ağırlıklı olarak şu  parametrelere göre değişebiliyor;

  • aramayı yapan kişinin lokasyonu
  • arama yapan kişinin kullandığı cihaz (mobil-tablet vs desktop)
  • aramayı yapan kişinin daha önceki Google tercihleri – geçmişi (hangi siteleri sıklıkla ziyaret ettiği, vb)

Google’da lokal arama sonuçlarını etkileyebilecek en önemli göstergelerden birisi kullanıcıların işletmenizi değerlendirmek üzere bıraktıkları yorumlar. Yerel SEO Rehberimizde bu konuyu kapsamlı olarak ele aldık ve gördük ki müşteri görüşleri ve puanlama sistemi bir işletmenin organik sonuçlar söz konusu olduğunda kaderini belirleyebilecek güçte.

stradiji dijital pazarlama

Bu arada yeri gelmişken siz de bu link üzerinden Stradiji olarak bizi değerlendirmek ister miydiniz? Şimdiden çok teşekkürler 🙂

Testimonials vs Müşteri Yorumları – Hangisi Potansiyel Müşteriler İçin Daha Önemli?

Diğer taraftan  şunu da gözlemledik; Web sitesi sahibi olan birçok yerel işletme, arama sonuçlarında görüntülenen müşteri görüşleri (ya da kullanıcı yorumları) bölümüne hiç eğilmemiş. Onun yerine bu bölüme site içerisinde yer verilmiş. “Testimonials” olarak da bilinen müşteri görüşleri bölümünün sitenizin içinde yer almasının herhangi bir anlamı olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü kullanıcılar çoğu durumda işletmeniz hakkında ilk izlenimlerini arama sonuçlarında edinebiliyor, müşteri görüşlerini ilk bakışta değerlendirebiliyorlar. ‘Testimonials’ konusuna ağırlık vermek yerine Google Plus hesabı üzerinden yapılan bu yorumları teşvik etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

Ayrıca müşterilerinizin sizin hakkınızda yaptığı yorumları kendi Web siteniz yerine, başka Web sitelerinde yayınlatmanız, kullanıcıların bakış açısını değiştirebilecek kadar güçlü bir hareket olur. Çünkü Web siteniz sizin alanınız ve hakkınızda olumsuz bir yorum yapılmışsa bunu kendi sayfanızda yayınlamazsınız. En azından kullanıcılar bunun böyle olduğunu düşündükleri için Web sitenizde hizmet veya ürününüz için yapılmış olumsuz yorumları yayımlamayacağınızı bildiklerinden, olumlu yorumlar otomatik olarak göz ardı ediliyor. Çünkü kullanıcılar samimi ve gerçekçi yorumlar, değerlendirmeler görmek istiyorlar ve bunları sizin sitenizde değil, sitenizle bağlantısı olmayan yerlerde görmek istiyorlar.

Örneğin Sosyal Medya bu konuda oldukça etkili. Kullanıcılar çoğunlukla Facebook, Twitter ve diğer Sosyal Medya kanallarında bir işletme hakkında okudukları yorumlardan etkilenebiliyorlar. Ayrıca forumlar ve sözlükler de büyük ölçüde belirleyici oluyor. Örnek olarak ülkemizde popüler olan Ekşi Sözlük’te “x rezaleti” formatında açılan başlıklar bir işletme ve müşteri arasında yaşanan olumsuz bir olayı anlatmak için sık sık baş vurulan bir yöntem olarak dikkat çekmekte:

eksi sozluk rezaleti

Bir günde milyonlarca insanın ziyaret ettiği bu Web sitesinde işletmeniz ile ilgili olumsuz yorumların yapıldığı bir yazının yayımlanması, Web sitenizde tamamen olumlu müşteri görüşlerinin yer aldığı “Testimonials” bölümünün etkisini yerin dibine gömebilir. Ayrıca dikkat çeken bir başka yöntem de, Ekşi Sözlük, Facebook, Twitter ve Kadınlar Kulübü gibi forumlarda bir kullanıcıyla anlaşıp olumlu yorumlar yer almasını sağlamak. Bu da çok dikkat çeken ve kendini belli eden bir yöntem. Kullanıcılar yapılan yorumların samimi olmadığını kavradıklarında verdikleri tepki olumsuz oluyor ve yapılan olumlu yorumların hiçbir anlamı kalmıyor.

BrightLocal‘in yaptığı araştırmada, kullanıcılar diğer müşterilerin yaptığı yorumları okuyor ve kararını buna göre vermeye çalışıyor. İstatistikler 2015 yılında bir ürün veya hizmet sunan yerel işletme hakkında yapılan yorumların okunma sayısının önemli ölçüde arttığını göstermekte:

 

online musteri gorusleri anketi

Doğal olarak kullanıcılara her müşteri yorumunu okutmanın veya olumlu yorum yaptırmanın kesin bir yolu yok. Zaten işletmenin müdahale ettiği bir alanın ne kadar samimi görünebileceği de bir soru işareti. Biz de size nasıl olumlu yorumlar alacağınızı söyleyemeyiz, ayrıca olumlu yorum almanızı sağlayan ilk şey, işletme olarak verdiğiniz hizmetin düzgün ve güvenilir olması olduğu için işinizi nasıl doğru yapacağınızı anlatamayız. Ancak bu bir ipucu olabilir, yani verdiğiniz hizmetin veya sunduğunuz ürünün kullanıcıyı tatmin etmesi, memnuniyet yaratması ve performans sağlaması kullanıcının olumlu düşünmesini sağlamaya yeter de artar.

Bu açıdan Web sitenizde yer alan ya da yer alması planlanan “Müşteri Görüşleri” bölümünün üzerine fazlaca düşmek yerine Sosyal Medya’da daha etkin rol oynayarak kullanıcılarınızı hizmetiniz / ürününüz hakkında daha fazla yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz. Facebook’ta hizmetinizle veya ürününüzle ilgili bilgiler paylaşabilir ve kullanıcılara sorular sorabilirsiniz, Twitter’da anket yayınlayarak kullanıcıların görüşünü almayı deneyebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıya ulaştığınız çevrimiçi (Web sitesi, e-posta, sosyal medya) vb. ve çevrimdışı (broşür, kullanım kılavuzu, gazete / dergi reklamı vb.) ortamlarda kullanıcıya görüşlerini online ortamda bildirmeyi teklif edebilirsiniz.

Kullanıcılar hizmet veya ürün satın almak için İnternet’te araştırma yapıyor, birçoğu da tavsiye üzerine tercihlerini değiştiriyor. İnternet’teki varlığınız ve müşterilerinizin sizin hakkınızda yaptığı tarafsız yorumlar, büyük ölçüde belirleyici oluyor. Bu açıdan Web sitenizde “Müşteri Görüşleri” sayfanızı biraz değiştirebilir ve kullanıcıların diğer mecralarda işletmeniz hakkında yaptığı yorumlara bağlantılar verebilirsiniz. Bizce bu yöntem çok daha başarılı ve etkili olacaktır.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner