Eski Yazılarınızın Google Sıralamalarını Yükseltin

SEO çalışması yaparken, eski sayfalarınızın yeniden sıralamalara girmesi için çaba sarfetmeyi düşündünüz mü? “Yepyeni sayfalarımız var, eskileri için neden uğraşalım ki?” diye mi düşünüyorsunuz? Eski sayfalarınızda bulunan güzel içeriği unutmaya eğilimli misiniz?

Google SEO

Bizce eski sayfalarınızı tekrar sıralamaya sokarak ciddi bir organik trafik artışı sağlamak mümkün. Bunu başarabilmeniz için sizin için hazırladığımız bu rehberdeki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Peki neden böyle bir yol izlemeniz gerekir? Çünkü algoritmalar değişiyor, çünkü rakipleriniz yükseliyor ve aramanın yapısı sürekli değişiyor. Değişim söz konusu olduğunda, eski sayfalarınızı yeniden ilk sayfaya yükseltmek için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Çünkü her özgün sayfanız, her orijinal içeriğiniz çok değerli ve arama sonuçlarında ilk sayfada olmayı hak ediyor.

Aşağıda bunu başarmak için uygulayabileceğiniz etkili teknikleri bulabilirsiniz:

1- Taze Sayfalarınızda İç Link Kullanın:

Eğer henüz yapmadıysanız, tüm sayfalarınızda iç link tekniğini kullanmaya çalışın. Eğer yeni sayfalarınız eski sayfalara göre daha çok trafik alıyorsa, eski sayfalarınıza bir umut doğmuş demektir. Unutmayın, sayfanıza gelen kullanıcıların ilgisini çekecek başka bir içeriğiniz varsa, bu içeriği de kullanıcılara sunarak doğru yönlendirmeyi yapmış olursunuz. Özellikle yeni sayfalarınızda, öne çıkarmak istediğiniz eski sayfanıza / sayfalarınıza iç link vererek kullanıcıları yönlendirmeye çalışın.

2- Eski Sayfalarınız İçin Navigasyon Öğesini Kullanın:

Öne çıkarmak istediğiniz içeriğinizi, sitenizin önemli bir parçasıymış gibi göstermeniz, ziyaretçilerin dikkatini çekecektir. Navigasyon öğesi, her sayfanın içerisinde yer alacağı için, herhangi bir sayfanıza gelen kullanıcının dikkatini çekecektir. Özellikle de navigasyon öğesini kullanıcının rahat görebileceği bir bölüme yerleştirirseniz, tıklanması kaçınılmaz hale gelecektir. Ancak önemli olan nokta; navigasyonda yer almasını istediğiniz sayfanın gerçekten de önemli bir içeriğe sahip olması gerektiğidir. Rastgele seçilmiş bir içerik çok fazla ilgi çekmeyebilir. O yüzden seçiminizi çok dikkatli yapın.

3- Eski Kaynakları Yönlendirin:

301 yönlendirmesi çoğu durumda hayat kurtarır. 301 kodu kullanarak yönlendirme yapmaktan çekinmeyin. Bulunamayan, 404 hatası veren içeriğinizi 301 ile yeni sayfalara yönlendirin. Bir 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz toplam sayfa sayısında bir limit yoktur. Tek bir sayfayı başka sayfalara yönlendirirken limitle karşılaşırsınız. Yani “a” sayfasını “b” sayfasına, “b” sayfasını “c” sayfasına yönlendirirken dikkat edin. Bu yönlendirmeyi çok fazla kullanmayın, arama motorları genelde bir sayfa kapsamında yapılmış 3 yönlendirmeden sonrasını takip etmiyor. O yüzden mümkün olduğunca tek bir yönlendirmeyle işi kurtarmaya bakın.

Google‘dan Matt Cutts‘ın yönlendirme teknikleri hakkındaki açıklamalarınızı izleyebilirsiniz:

4- Eski Sayfalarınızı Destekleyecek Yeni Sayfalar Yaratın:

Sitenizin ve sayfalarınızın sıralamada üst sıralarda yer almasını sağlayacak olan en önemli etken, güncel ve taze içeriktir. Taze ve özgün içerikler ürettikçe arama motorlarının dikkatini daha fazla çekersiniz. Güncel ve özgün içerik, bir SEO çalışmasının olmazsa olmazıdır. İç link konusunda değindiğimiz gibi, eski sayfalarınıza verilen linklerle hazırlanmış yeni sayfalar, hem iç linkleme tekniği sayesinde hem de “yeni” olmaları sayesinde eski sayfalarınıza yardımcı olabilirler.

5- Laf Olsun Diye Üretmeyin, Bağlantı Kurun:

Şimdiye kadar ifade ettiğimiz teknikleri, birbiriyle ilgisi olmayan sayfalar için kullanmak mümkün. Örneğin, biz bu yazı içerisinde “güncel içerik” hakkında yazdığımız bir yazıyla bağlantı kurabiliriz fakat “Android işletim sistemi”yle ilgili bir bağlantı vermemiz biraz anlamsız olabilir. O yüzden, bağlantı kurarken mümkün olduğunca konuyla ilgisi olan bir sayfayı seçmeniz ya da eski sayfanızla ilgili olabilecek bir içerik oluşturmanız daha faydalı olacaktır. Aşağıdaki kontrol listesine göz atabilirsiniz:

  • Bağlantılarınızı doğru konu üzerinden doğru sayfaya gönderdiğinizden emin olun.
  • Eski sayfanızı seçerken içerdiği konunun güncelliğini koruduğundan emin olun.
  • Eski sayfanızın ve içeriğinin günümüz kullanıcıları için de faydalı olacağından emin olun.
  • Sayfanız, konuyla bağlantılı olabilecek sektörel değişiklikleri içeriyor mu? Arama Motorları, yüksek hacimli sorgularına karşılık gelen anahtar kelime öbekleri içeren sayfaları ödüllendirmek eğilimindedir.
  • Verdiğiniz bağlantılarda kullandığınız “anchor-text”leri akıllıca seçtiğinizden emin olun.

6- Daha Fazla İçerik Ekleyin:

Daha fazla içerik eklemeniz konusundan bahsetmiştik. Peki ne kadar çok? Tabi ki olabildiğince çok. Bir başka deyişle, ne kadar çok içerik üretirseniz o kadar çok faydasını görürsünüz.

7- Mevcut İçeriğinizi Periyodik Olarak Düzenleyin:

Kimi zaman yeni içerik üretmek veya eski içeriğinize link vermekle beraber, eski içeriğinizi güncellemeniz de işe yarayan bir yöntem haline gelecektir. Google Arama Araçlarını kullanarak, giriş yaptığınız içeriği daha rahat bulmak gibi bir seçeneğiniz var:

Google arama araçları

Hedeflediğiniz sayfayı bol bol güncellemeyi unutmayın.

8- Formatı Zenginleştirin:

Sayfanızda sadece yazı olması işleri biraz sıkıcı hale getirebilir. O  yüzden görsel, video ve eğer mümkünse PDF formatında dosyalarla içeriği zenginleştirmeyi deneyin. Örneğin, eski sayfanızda bulunan fazlaca uzun bir yazıyı PDF formatına dönüştürüp sayfanıza yerleştirin. Yazıya ekleyebileceğiniz yeni görseller veya videolar varsa, eklemeyi ihmal etmeyin. Böylece 7. maddedeki güncellemeleri de yapmış olacaksınız.

zengin çoklu format

9- Sitemap.xml Dosyanızı Yeniden Gönderin:

Eski sayfalarınızı güncellemeyi tamamladıktan sonra Sitemap.xml dosyanızı Google’a yeniden göndermeyi unutmayın. Yaptığınız güncellemeler ve taze değişiklikler sayesinde, sıralamada daha da üst sıraları rahatlıkla hedefleyebilirsiniz.

10- Sosyal Medya Rüzgarını Arkanıza Alın:

Yeni içeriğinizi Sosyal Medya’da paylaşıp sonrasında unuttuğunuz oluyor mu? Bu genellikle karşılaşılan bir durumdur. Bir sayfa bir kere paylaşılır, ondan sonra unutulur gider. Eski sayfalarınızı tekrar paylaşmayı düşünün, daha önce yapılmış olan o paylaşımı görmemiş insanlar olabilir, yeni takipçileriniz ve eski takipçileriniz için mevcut kaynaklarınızı yeniden paylaşın.

11- Tekil Hedef Anahtar Kelimelerinizi Sık Sık Kullanmayı Deneyin:

Örneğin, bizim için tekil hedef olarak belirlenmiş anahtar kelime “SEO” olabilir. Her yazımızda “SEO” anahtar kelimesini belli bir frekansta kullanacak şekilde içerik üretebiliriz. Sizin de buna benzer, Web sitenizi alakadar eden anahtar kelimeler üretmeniz ve kullanmanız faydalı olacaktır. Örneğin, ayakkabı ticareti yapıyorsanız, “ayakkabı” kelimesini ve alakalı olabilecek diğer arama terimlerini bol bol kullanmanız gerekecek. Eğer sağlık konusunda bilgilendirme yapıyorsanız, “sağlık” anahtar kelimesi bir numaralı hedefinizdir. Ürettiğiniz içerikte anahtar kelimelerinizin kullanım sıklığı, sayfanızın ne kadar üst sıralara tırmanacağını etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Kendi sitenizi arama motorunda hedeflediğiniz anahtar kelime ile arayın:

inurl:www.adresiniz.com “anahtar kelime
inurl:www.stradiji.com “SEO”
inurl tekniği

12- Sektörün Büyük Oyuncularıyla Da Paylaşın:

Eğer kaliteli olduğunu düşündüğünüz bir içeriğiniz varsa, bunu kendinize ve hedeflediğiniz kitleye saklamayın. Kendi sektörünüzde bulunan büyük oyunculara da ne kadar kaliteli ve özgün içeriğiniz olduğunu göstermekten sakın çekinmeyin.

13- Kaynak Göstermeyi İhmal etmeyin:

İç ve dış linkler, sitelerimiz için hayati öneme sahip. Büyük ve bilinir sitelerden link almak ise hayallerimizi süslüyor. Bir düşünsenize, WikiPedia’dan ya da CNN’den veya bir başka yüksek trafik sağlayan web sitesinden link aldığınızda, trafiğiniz nasıl değişecek? Peki ya siz onlara link veriyor musunuz? Bu soruyu okuduğunuzda “Wikipedia veya CNN benden link alsa ne olur, almasa ne olur” diye düşünmüş olabilirsiniz. Ancak durum sandığınız gibi değil. Güvenilir kaynaklar göstermek, sayfanızın da güvenilirliğini artırır ve içerik çeşitliliği ortaya çıkarır.web brands infographic

Sonuç:

Geçmişte ürettiğiniz özgün ve kaliteli içeriğinizi unutmayın, rafta tozlanmaya bırakmayın. Gerekli özeni gösterir, yeterli çalışmayı yaparsanız, eski sayfalarınız tekrar sıralamalarda üst sıralarda yer alabilir..

 

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner