SimilarWeb 2016 Arama Motoru Pazarlama Raporu

Alışveriş yapmak artık o kadar kolay ki, çoğunlukla mağazaya gitmemize dahi gerek kalmıyor. İnternet’ten araştırıp, beğenip, sipariş verdiğimiz bir ürünün elimize ulaşması saatler sürüyor ve bu da özellikle e-ticaretle uğraşan firmalar için büyük bir fırsat ortaya çıkarıyor.

similiarWeb-2016

SimilarWeb 2016 yılı Ocak ayı İnternet trafiğini analiz ederek Arama Motoru Pazarlama raporunu yayımladı. Rapora göre e-ticaret sitelerinin organik trafikten elde ettikleri trafik ve dönüşümde ciddi bir artış yaşanmakta. Gelin raporun detaylarına hep birlikte göz atalım.

İnsanların İnternette en çok hangi konularla, hangi kanallar aracılığıyla ilgilendiğini yakından inceleyen SimilarWeb, Ocak 2016 Global Search Marketing raporunda özellikle alışveriş yapan kullanıcılara ağırlık vermiş ve kullanıcıların hangi kategorilere daha çok ilgi gösterdiğini belirlemiş. Ocak 2015 dönemindeki raporunu “SimilarWeb 2015 Arama Motoru Pazarlama Raporu” başlıklı yazımızda incelemiştik. O rapordaki tüm kategoriler 2016 raporunda bulunmuyor olsa da, bulunan kategoriler ile karşılaştırmalar yaparak inceleme fırsatına sahibiz.

İnceleyeceğimiz rapor ödemeli arama ve organik trafik bazlı erişime ağırlık veriyor ve genel olarak tüm ürün kategorilerini inceliyor. Yani özellikle dijital reklam ve organik trafik arasındaki farkı ve genel olarak diğer kanalların ne kadar etkili olduğunu görme şansımız var. Alışveriş kısmında, Ocak 2016 döneminde en çok ziyaret edilen kategoriler şunlar:

  • Online İlanlar
  • Giyim Kuşam
  • İndirim Kuponları / Siteleri
  • Tüketici Elektroniği
  • Genel Amaçlı Tüketim Ürünleri
  • Takı / Mücevher
  • Ev ve Bahçe
  • Spor / Sportif Ürünler

Biz konuyu çok fazla dağıtmamak için kategorilerle ilgili detaylara girmedik. Yazımızın sonundaki linkten indirebileceğiniz raporla detaylı bilgi almanız mümkün.

Raporda en yüksek ziyaretçi trafiğiyle dikkat çeken belli başlı ülkelerden örnekler alınmış. Sadece masaüstü ziyaretlerini analiz ederken, bu ülkelerin istatistiklerini baz alarak strateji düzenlemesi yapılabileceği düşüncesindeyiz. Raporda Brezilya, Hindistan ve Fransa ödemeli arama aracılığıyla gelen ziyaretçilerin yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Dünya çapında e-ticaret ve alışveriş sitelerine yapılan 100 ziyaretten 2’si (%1,97), dijital reklamlar sayesinde gerçekleşmekte. Aşağıda en yüksek trafik payına sahip ülkelerin ödemeli arama ortalamalarını görebilirsiniz:

Share of Paid Search Traffic for Selected Countries
Kaynak: SimilarWeb Global Search Marketing Report 2016

Görüntülü reklam konusunda da yine Brezilya ve Hindistan başı çekiyor ve global ortalamanın üzerinde trafik elde eden ülkeler arasında görünüyor. Ödemeli reklamın aksine, başlıca Avrupa ülkeleri global ortalamanın oldukça altında kalıyorlar.

Aşağıda da görüntülü reklam trafiği açısından en yüksek payı elde eden ülkeleri görebilirsiniz:

Share of Display Traffic for Selected Countries
Kaynak: SimilarWeb Global Search Marketing Report 2016

Peki kategori bakımından ödemeli arama ve görüntülü reklamdaki paylaşım ne durumda?

Özellikle beş kategoride; ev ve bahçe, spor, mücevher, giyim kuşam ve tüketici elektroniği, toplam ortalamanın üstünde ödemeli arama trafiğini gözlemlemek mümkün. Görüntülü reklamda ise spor, giyim kuşam ve genel tüketim malları ortalamanın üzerinde trafik payına sahip.

Aşağıda her kategori için tespit edilen pay dağılımlarını görebilirsiniz:

similiarWeb-ocak-2016
Kaynak: SimilarWeb Global Search Marketing Report 2016

Geçtiğimiz seneki genel trafik kaynaklarına ve alışveriş kategorisine baktığımızda bu yıldan çok bir fark olmadığını görebiliyoruz:

genel trafik ve alisveris kanallari-2015

2016 Ocak döneminin dağılımına baktığımızdaysa, arama motoru trafiğinin daha önemli hale geldiğini görmek mümkün:

Shopping Category-Traffic Sources

Peki organik trafik ve ödemeli arasındaki değişim ne durumda? Özellikle 2015 yılı raporunda alışveriş kategorisinde dijital reklamın payı %7,23, organik trafiğin de &92,77 idi. Bu sene ise organik trafik payını artırmış ve dijital reklam %5,05, organik trafik %94,95 olarak gerçekleşmiş. Elbette verilerin 2016 Ocak ayına ait olduğunu söylememizde yarar var. Ancak trend olarak ödemeli reklamlarda düşüşe işaret ediyor. Kim bilir, belki de Google’ın CPC maliyetini arttırmak için arama sonuçlarında sağ sütundaki reklamları kaldırması da bu yüzdendir. Ne dersiniz?

En belirgin kayıp; doğrudan giriş, e-posta, backlink ve sosyal medya kanallarında yaşanmış. Özellikle doğrudan trafiği azalması ve organik trafiğin artması bize kullanıcıların marka sadakati konusunda kararsızlık yaşadığı konusunda büyük bir fikir veriyor. Sosyal medyanın ve e-posta pazarlamasının kan kaybetmesi de kullanıcıların daha geniş seçeneklere ulaşma eğiliminden kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz senenin ödemeli ve organik trafik sağlayan arama terimlerine baktığımızdaysa bariz bir değişiklik olduğunu görebiliyoruz; ödemeli arama terimlerinde Amazon büyük oranda dominant görünürken, geçen sene birinci sırada yer alan E-bay, bu sene ilk 10’a dahi giremiyor. Organik trafikte de Amazon oldukça baskın ve geçen sene ödemeli arama terimlerinde ilk 10’da yer alan “sahibinden”, bu sene organik arama trafiğinde onuncu sırada yer alıyor.

2015 2016 kategori karsilastıirmasi

Geçtiğimiz ilk 10’da yer almayan Media Markt, Groupon, Target, Etsy gibi arama terimleri de dijital reklama yapılan yatırımların artmasıyla bu sene ilk 10’da yer bulmayı başarmışlar. Geçen sene de olduğu gibi bu sene de tek bir ürüne odaklanmayan, birçok marka ve seçeneği bir arada sunan firmalar daha çok tercih ediliyor gibi görünüyor. Yani eğer tek bir markanız, tek tip ürün veya hizmetiniz varsa, sizin için rekabetin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Organik trafiğin payını artırması, dijital reklam alanındaki rekabetin artması ve Sosyal Medya kanallarının etkisini yitirmesiyle masaüstü ziyaretçi trafiğini artırmanın yollarını bulmak için stratejinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Raporda yer alan veriler ve karşılaştırmalar, organik trafiğin etkisini daha da artırdığını ve geçen sene en çok trafik getiren ikinci kanalken, bu sene ilk kanal haline geldiğini gösteriyor. Bu durumda hem içerik stratejinizi hem de SEO performansınızı optimum hale getirmenizde fayda var.

Arama Motoru Optimizasyonu ve Dijital Reklamcılık için birkaç ipucu:

Keşfedin:

  • Rakiplerinizin özellikle dijital reklamda hangi arama terimlerine odaklandığını tespit edin
  • Rakiplerinizin kullandığı arama terimlerinin yaklaşık CPC (cost per click, tıklama başına maliyet) oranını tespit edin
  • Tespit ettiğiniz arama terimleriyle kendi arama terimleriniz arasındaki CPC farkını karşılaştırın
  • Arama terimi karşılaştırmaları için Google AdWords‘ten yararlanabilirsiniz.

Karar verin:

  • Hangi arama terimlerinde potansiyel gelişim olasılığı olduğuna karar verin ve uygulamaya hazır hale getirin

Gerçekleştirin:

  • Elde ettiğiniz verilerle dijital pazarlama stratejinizi yeni müşteriler kazanmak üzerine inşa edin.

Yukarıdaki önerilerimiz özellikle dijital reklamcılık konusunda rekabetin içinde kalmak isteyenler içindi. Organik trafiğini yükseltmek ve arama motoru optimizasyonu projesinde daha fazla başarı sahibi olmak isteyen Web yöneticileri için verebileceğimiz daha çok öneri var.

Blog sayfamızda oldukça faydalı bilgilere ulaşabilir veya bizimle iletişime geçerek teklif alabilir, siteniz özelinde oluşturacağımız SEO Projesinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

SimilarWeb Global Search Marketing Report 2016 dosyasının tamamına ulaşmak için tıklayın.

 

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner