Neden Sadece SEO’ya Odaklanmak Yeterli Olmaz?

İtiraf etmemiz gerekir ki, butik bir SEO ajansı olarak SEO’yu her derde deva gören ve gösterenlerden fena halde sıkılmış durumdayız. Nasıl ki tek yönlü beslenme insan sağlığına zarar veriyorsa, tek başına SEO’ya bel bağlamak da uzun vadede iyi bir strateji olmayabilir.

tek-basina-seo

Bu yazımızda dijital pazarlama söz konusu olduğunda SEO’nun neden tek başına yeterli olamayacağına dair deneyimlerimizi siz değerli takipçilerimizle paylaşmak istedik.

Yıllardır SEO hakkında yanlış bilinen bir gerçekten bahsederek başlamak istiyoruz: “SEO bir sihirli değnek gibidir, tek dokunuşta her şeyi çözebilir”. Fakat ne yazık ki ortada bir sihirli değnek veya bir sihirli dokunuş yok, SEO’nun dirsek temasında olduğu herhangi bir iş alanında da böyle bir durumdan bahsedemeyiz. SEO sihirli değildir, fakat doğru şeyi yapmaya odaklanan planlı bir iş disiplinidir.

Ne demiş Yunan Filozof Heraklitos; “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.”

Bu meşhur söz, her dijital pazarlamacının arama motoru optimizasyonu (SEO) ile olan ilişkisini tanımlamak için doğru bir seçim olabilir. Google’ın algoritması sürekli değişiyor ve bu, SEO stratejinizin onunla sürekli geliştiği anlamına geliyor. SEO da sürekli değişime uğruyor ve bazen hiç aklınıza gelmeyecek şeyleri yapmak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu sebeple dijital stratejinizi yeniden kurgulamak ve SEO alt yapınızı gözden geçirmek gereksinimi hissedebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse:

Şans eseri, Google’ın web yöneticisi yönergeleri bir Web sitesinden nelerin beklendiğini açıkça ifade ediyor:

  • Sayfaları öncelikli olarak kullanıcılar için yapın, arama motorları için değil.
  • Kullanıcılarınızı kandırmayın.
  • Arama motoru sıralamalarını iyileştirmeyi amaçlayan hileler kullanmaktan kaçının.
  • Web sitenizi benzersiz, değerli veya ilgi çekici yapan şeyleri düşünün. Web sitenizi kendi alanınızdaki başkalarından öne çıkarın.

Geçmiş dönemlerde özellikle “kullanıcılar için yapın” maddesine çok da ağırlık vermeyen Web yöneticileri, eğer organik trafiği artırmak veya dijital itibar kazanmak istiyorlarsa, bu maddeye fazlasıyla eğilmek zorundadır. Çünkü artık teknik beceriler, bir SEO projesinin getirilerinin altında kalıyor.

Bunu söylememizin sebebi, günümüzde dijital stratejinin ne kadar önemli bir faktör olduğunu bilmemizdir. Teknik becerilerin kendi içinde bir sınırı yoktur ancak konu dünyaya açılmak olduğunda, doğru stratejiye sahip olmamak, işe ayırdığınız zamanın ve paranın bir anda havaya uçmasına sebep olabilir. Dünya çapında üne kavuşmuş pazarlamacıların ortak noktası da budur; doğru strateji. SEO, doğru strateji üzerine odaklanır ve kaynakları bu kurgu üzerinde değerlendirir. Ancak bu tek başına yeterli değildir, çünkü SEO’nun destek alması gereken alanlar vardır.

Tahmin edebileceğiniz üzere bir Web sitesinin hem teknik olarak hem de içerik olarak olması gerektiği gibi olmasını sağlamak için tasarım, kodlama, içerik üretimi, içerik yönetimi ve benzeri konularda uzman kişilere ihtiyacınız olur. Ayrıca SEO değerini artırmak için de bir SEO uzmanına ihtiyaç duyabilirsiniz. Tüm bu işleri yapabilecek tek bir kişi tanıyorsanız -veya o kişi sizseniz- şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Ancak öyle “tek” bir kişi yoksa, küçük veya büyük bir ekip ihtiyacı ortaya çıkıyor demektir. Az önce bahsettiğimiz gibi, SEO’nun destek alması ve vermesi gereken alanlar vardır. Teknik tarafta kodlama ve altyapı, içerik tarafında üretim ve yönetim, finans tarafında bütçe ayarlamaları ve planlama gibi çeşitli departmanlar ve faktörler işin içine girdiğinde taşlar yerine oturmuş olur. Aksi taktirde hiçbir iş başarıya ulaşamaz ve yine zaman + para kaybı söz konusu olur.

Değişimin İki Yüzü: SEO ve Arama Motorları

SEO’nun dirsek temasında olduğu ve iç içe iş yürüttüğü alanların dışına çıktığımızda karşımıza sürekli kendini geliştiren arama motorlarının çıkıyor. Buna verebileceğimiz en tanıdık örnek Google olduğundan, Google’ı ele alabiliriz. Google, yılda en az bir büyük, birçok küçük güncellemeyle arama motorunu sürekli taze ve efektif tutmaya çalışan bir arama motorudur. Tek başına bir arama motoru da değil, içerisinde sayısız fonksiyonu barındıran devasa bir portal adeta. Google’ın kişisel hayatımızda çok uç noktalara ulaşması bir başka konu ancak arama motoru olarak bir tıkla ve hatta tek bir sesli komutla elimizin altındayken, SEO’nun böyle bir sistemden bağımsız olması düşünülemez.

Hızlıca üzerinden geçersek, dijital pazarlama söz konusu olduğunda seçeneklerimiz nelerdir?

  • İş Departmanları
    • Teknik
    • İçerik
    • Finans / Pazarlama
    • Sosyal Medya
  • Arama Motorları
    • Organik trafik
    • Ücretli uygulamalar / reklamlar

Yukarıdaki kategorilendirmeyi tamamen rasgele yaptığımızı belirtip, hepsine tek tek değinmeyeceğimizi de söylemek isteriz. Zira örnekleri çoğaltmak mümkün. Arama motorları açısından baktığımızda da örneğin Google, bir SEO uygulamasının gerekli olduğunu dolaylı yoldan da olsa belirtmektedir. Google’ın “Bir SEO’ya ihtiyacınız var mı?” makalesine göz atarak ne söylemek istediğimizi tam olarak anlayabilirsiniz. Linke tıklamak istemiyorsanız makalenin ilk paragrafından bir alıntı yapalım:

“Bir SEO ile çalışma kararı, sitenizi geliştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek büyük bir karardır, ancak sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır.”

seo-tek-tercih-degildir

Bir Kurtarıcı Olarak SEO

Yazı içinde birçok kere “SEO tek başına yeterli değildir” diyerek belki kendi kendimizi sorgulama yoluna gidiyormuş gibi görünebiliriz. Buraya kadar sabredebildiyseniz, dikkat çekmek istediğimiz asıl önemli noktayı açıklamak isteriz:

SEO tek başına çok fazla etki sağlamayı hedefleyen bir uygulama olmasa da, yeterli destek verildiğinde bir kurtarıcı haline dönüşebilir. Hem kendi projelerimizde hem de İnternette görebileceğiniz başarı hikayelerinde en etkileyici nokta da budur:

– Elinden gelen her şeyi yapan bir ekip, gözlerinden yaş getiren çaba ve uğraşa rağmen projelerini bir türlü başarıya ulaştıramazlar. Hedefleri İnternette belli bir miktarın üzerinde B2C (Firmadan Müşteriye) satış yapmaktır. Ulaşmak istedikleri dikenli yolda başarıyla ilerlemelerini sağlayabilecek farklı alternatifler vardır; Sosyal Medya etkinlikleri, ücretli reklam uygulamaları ve SEO. Ancak hiçbiri tek başına büyük bir etki sağlayamaz ve hedeflenen miktarda satışın gerçekleşmesini sağlayamaz. Hepsi belli bir planlama içinde kullanılmalı ve uygulanmalıdır. SEO bu uygulamalar arasında daha düşük maliyetle ön plana çıkarak bir çeşit kurtarıcı olarak ele alınabilir ancak tekrar belirtmek isteriz ki, birlikten güç doğar ve SEO tek başına büyük etki yaratmayabilir.

Kişisel olarak ve özellikle değinmek istediğim bir diğer nokta da, az önce bahsi geçen B2C (Firmadan Müşteriye, Business to Customer) konusudur. Bildiğimiz pek çok firma bu segmentte yer alır. Bir ürünü kendileri üreterek veya ithal ederek -öncelikli olarak- son kullanıcıya pazarlama hedefindedirler; ancak bazı firmaların hedefi son kullanıcı değil, firmalardır. Buna B2B (Firmadan Firmaya, Business to Business) diyebiliriz. Bu firmaların öncelikli hedefi kendisi gibi firmalar olduğundan, doğrudan satış gibi bir uygulamaları olması beklenmez, bu sebeple SEO ve diğer dijital pazarlama uygulamaları bu tür projeler için geçerli olmayabilir.

Bazı aklı karışık firma yöneticileri B2B hedeflerini gerçekleştirmek için SEO’ya veya diğer dijital uygulamalara bütçe ve zaman ayırmayı düşünebilirler. Böyle bir hedefi olan bir firma için SEO, Sosyal Medya veya Dijital Reklam alanları çok da efektif olmayabilir. Çünkü genellikle firmalar arama motorunda arama yaparak iş ortaklarını belirlemeyi tercih etmez, firma bağlantılarını kullanarak tercih yapmaya eğilimlimindedirler. Sadece bir çeşit iş ortaklığı hedefi olan ve SEO hizmetini, müşterisi olan firmalara da sunmak isteyen firmalar özelinde SEO’yu ayrı bir noktada tutabiliriz.

Sonuçta “Çare SEO” Değildir, Ancak SEO Oldukça Etkili Bir Silahtır

Bahsettiklerimizin ışığında -tekrar- söyleyebiliriz ki, SEO tek başına bir kurtarıcı değildir, bir sihirli değneği yoktur. Ancak etkili ve fayda sağlayan uygulamaları barındırır. Doğru planlandığında ve uygulandığında, Web sitenizi hiç ulaşamadığı noktalara getirebilir. Doğru planlanmadığı durumlarda tam tersi olur ve Web sitenizi hiç ummadığınız bir noktaya geriletebilir. Bu açıdan SEO Uzmanını veya SEO Ajansını dikkatli seçmeniz, gereken desteği sağlayabilecek personel veya birimlere sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.

Yani “Sizi bir haftada birinci sıraya taşırız!” veya “Google’la anlaşmamız var” diyen bir SEO Uzmanı / Ajansı muhtemelen doğruyu söylemiyordur, bunu özellikle göz önünde bulundurarak sizin için en doğru seçimi yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir