Google Ajax Kullanımını Tavsiye Etmiyor

Google Resmi Webmaster Central Blog‘unda yayımladığı duyuru ile Ajax kodlarının kullanıldığı sayfaların taranması ile ilgili politika değişikliğe gittiğini açıkladı.

ajax ve google

AJAX nisbeten eski bir teknoloji olsa da, halen yoğun bir şekilde kullanılıyor olduğundan hareketle bu haberi ve olası etkilerini paylaşalım istedik.

2009 yılında yine Google Webmaster Central Blog’da yayınlanan yazıda, tarama yöntemlerinin Ajax Teknolojisini de kapsaması için çalışmalar yapıldığı ifade edilmişti. Ancak en son açıklamada, gelişen teknoloji ve modernleşen Web tarayıcılarla birlikte, artık bu teknolojinin taranabilecek durumda olmadığı belirtiliyor. Özellikle kullanıcının gördüğü içerikle Arama Motoru Robotlarının gördüğü içeriğin farklılaşmasından kaynaklanan bu sorun sebebiyle Ajax kullanımını tavsiye etmeyen Google, modernleşen teknolojiyle birlikte Progressive Enhancment adı verilen yöntemler bütünün kullanılmasını tavsiye etmekte.

AJAX Nedir?

Ajax, “Asynchronous JavaScript and XML”  (Asenksorinze JavaScript ve XML) ifadeseinin kısaltmasıdır. Yaygın kullanıma sahip olan bu yazılım teknolojisi, kullanıcıya birçok rahatlık sağlar. Örneğin bulunduğu sayfayı yenilemeden yeni içeriği görme (-daha fazla- ya da önceki-sonraki gibi) fırsatı tanır.

Kullanıcı Ajax içeren bir sayfaya giriş yaptığında, arka planda çalışan kodlar sayesinde sayfa içeriği yavaş yavaş yüklenebilir. Örneğin sayfanın alt kısımlarına doğru ilerledikçe görünmeye başlayan içeriğe rastlamışsınızdır, ya da bulunduğunuz sayfadan ayrılmadan “sonraki” butonuna bastığınızda sonraki içeriği görebilirsiniz. Arama motoru robotu, Ajax içeren bir sayfayı taradığında, kullanıcının gördüğü ilk sayfayı tarayabiliyor, örneğin bu sayfada 6 satır kodla karşılaşıyorsa, kullanıcının hareketini takip eden diğer Ajax kodlarını tarayamıyor. Arama Motoru robotunun bir insan gibi davranamadığını düşününce bu durum mantıklı gibi görünmekte. Bu sebepten Arama Motorları kullanıcının ne gördüğünü tam olarak belirleyemediği için dizine eklenen sayfalarda çok sayıda hata oluşabilir.

İlk kullanılmaya başlandığı dönemlerde büyük popülerlik kazanan ve rahatlık sağlayan Ajax teknolojisinin artık eskimeye başladığı söylentileri de etrafta dolaşmakta. Modernleşen internet teknolojileriyle beraber, Web 2.0 ve HTML5 akımlarının hızına yetişemeyen bir teknolojie haline gelme ihtimali olan Ajax, Google’ın yaptığı açıklama ile iyice gözden düşebilir. Ancak yıllardır milyonlarca Web sayfasında kullanılan bu teknolojinin tamamen yok olmasının mümkün olmadığını düşünmekteyiz. Ajax en azından uzun bir süre kullanılmaya devam edecektir fakat yeni teknolojilerin kullanılmaya başlanmasıyla ömrünü tamamlayabilir.

Google Developers Rehberlerinde Ajax’ın taranamaz olması konusunda detaylı bilgi yayınlayan Google, Arama motoru robotlarının bir sayfayı nasıl taradığına dair ipuçları vermekte. Google konuyu aşağıdaki gibi özetlemiş:

arama motoru robotunun gördüğü kod

Yukarıda, Arama motorunun taradığı kod bütününü görmekteyiz.

kullanıcının gördüğü içeriğin kodları

Yukarıda da kullanıcının görüntülediği içeriğin kodlarını görmekteyiz. İkisi arasındaki fark, Ajax kodlarıyla içeriğe dahil edilmiş bölümlerin taranamaz durumda olmasından kaynaklanıyor. Örneğin ilk kod bütününüde “octopus” kelimesinin geçtiğini göremeyen Arama Motoru robotu, kullanıcının arama terimine karşılık farklı bir sayfayı getirebileceği için, olumsuz kullanıcı deneyimine sebep olacağını söyleyebiliriz.

Konuyla ilgili çok sayıda soru gelmiş olsa da, Google blog’unda seçmece yayınlanmış birkaç soruya biz de göz atalım:

  • Soru: Sitemde sizin tavsiyeniz olan _escaped_fragment_ (Ajax dahilinde kullanılan karmaşık URL’lerin #! işaretiyle belirtilerek taranmasını sağlayan yöntem) yöntemini kullanıyorum, bu sebeple sitem Google Botları tarafından artık taranmayacak mı?

Cevap: Hayır. Siteniz taranmaya ve dizine eklenmeye devam edecek. Ancak zamanla gerçekleşecek güncellemeler doğrultusunda gelişen teknolojiyi takip etmenizi ve daha iyi uygulamalara yönelmenizi tavsiye ederiz.

  • Soru: Ajax’tan vaz geçip daha iyi uygulamalara geçerken sitemi de yenilemek zorunda mıyım? Yeni yönlendirme ve düzenlemeler yapmalı mıyım?

Cevap: Eğer siteniz şimdiki haliyle düzgün çalışıyorsa, hemen bir şey yapmanız gerekmez. Ancak yeni bir site oluşturuyorsanız veya mevcut sitenizi yeniliyorsanız, _escaped_fragment_ kullanımından kaçınmanızı öneririz.

  • Soru: Ön Yüklemeli Web Sunucusu ve JavaScript altyapısı kullanıyorum. Herhangi bir sorun teşkil eder mi?

Cevap: Normal şartlarda ön yüklemeli siteler sadece Google için değildir. Aynı zamanda performans ve kullanıcı deneyimi için de geçerli olmalıdır. Eğer ön yüklemeli site yapmak istiyorsanız, kullanıcının gördüğü içerikle Google Bot’larının gördüğü içeriğin aynı olduğundan emin olun. Kullanıcının gördüğüyle Google Bot’larının gördüğü arasında farklılıklar olursa, bu durum kurallara aykırı olabilir.

Daha fazla soru ve cevap için ya da kendi sorunuzu sormak için Webmaster Yardım Forumunu ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir