2016’da Takip Etmeniz Gereken Dijital Pazarlama Trendleri

Her yeni yıl dijital pazarlama başarısı elde etmek isteyenler için yeni fırsatlarla birlikte geliyor. Bu yazımızda 2016 yılı boyunca takip etmeniz gereken dijital pazarlama trendleri hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.

2016 dijital pazarlama ve seo

Yazıyı hazırlarken arama motoru pazarlamasını etkilemesi muhtemel dijital pazarlama trendlerine öncelik verdik. Hemen olmasa da, yılın ilerleyen günlerinde pazarlama kampanyalarınıza bu trendleri de ekleyerek 2016 yılı sonunda arama motoru performansınızı arttırabilirsiniz.

Daha önce yayımladığımız 2016 Yılı İçin SEO Önerileri ve 2016 Yılında SEO Dünyasında Bizi Neler Bekliyor? yazılarımızda ağırlıklı olarak 2016 yılındaki SEO trendlerinin neler olabileceğini belirtmiştik. Bu yazımızın ana konusu ise arama motoru pazarlamasını etkilemesi kuvvetle muhtemel olan dijital pazarlama trendleri.

Sosyal Medya Yavaş Da Olsa Büyümeye Devam Ediyor

sosyal medyada yillik buyume orani

Hepimizin hayatının bir parçası olan Sosyal Medya, çıkış yakaladığı dönemlerdeki kadar hızlı büyümüyor olsa da, varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yıllık büyüme tahminlerine baktığımızda, 2016 yılında %8.7 civarında büyümesi beklenen Sosyal Medya kanallarının, 2017’de %7.4, 2018’de %6.8 civarında büyüyeceği tahmin edilmekte. Büyüme hızı düşse de, Sosyal Medya hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam edecek.

SEO çalışmalarının bir parçası olan ve SEO’ya etkisi tartışılmaz olan Sosyal Medya, doğru stratejilerle donatılarak yönetildiğinde fayda getirebilecek en etkili kanallardan biri olmaya devam edecek. Detaylı olarak incelersek;

  • Son dokuz ay içerisinde Instagram‘ın büyüme hızı diğer Sosyal Medya platformlarına göre %50 oranında arttı. Bu dönem içerisinde Instagram, toplamda 300 milyon kullanıcıya ulaştı. Özellikle ülkemizde İnstagram’da satış yapanların da inanılmaz bir şekilde arttığını görüyoruz.
  • Facebook video gösterimleri konusunda bir ay içerisinde YouTube‘u geride bıraktığını açıkladı. Ancak Facebook’ta yer alan videoların “otomatik oynat” özelliği sayesinde bu kadar çok gösterilmiş olması gibi bir durum da söz konusu olduğu için bu açıklama biraz kafa karıştırıcı olabilir.
  • Son dönemlerin en hızlı büyüme oranı da SnapChat‘e ait. SnapChat altı ay içerisinde sahip olduğu kullanıcı sayısıyla Facebook Messenger, Instagram, Pinterest ve Vine gibi alternatiflerin büyüme hızına göre daha fazla aşama kaydetti.

e-posta pazarlama 2016

Düşük Bütçeli Pazarlama Seçenekleri Genişliyor

“Düşük bütçeli pazarlama” dendiğinde akla ilk olarak e-posta gönderimleri geliyor. E-posta yoluyla yapılan pazarlama teknikleri de bu süreçte gelişti ve farklı stratejiler izlenerek e-postanın varlığının getireceği yeni avantajlar kullanılmaya devam ediyor. E-postalar eskisi kadar spam görünümlü ya da dikkat çekmeyecek şekilde değil, oldukça profesyonel ve ilgi çekecek şekilde hazırlanıyor. Kullanıcıların büyük çoğunluğunun Gmail gibi dominant bir platformda e-posta hesabına sahip olduğunu düşündüğümüzde, e-posta pazarlaması oldukça faydalı bir seçenek gibi görünmekte.

Google, 2012 Ocak ayında 350 milyon, 2012 Haziran ayında ise 425 milyon aktif Gmail kullanıcısı olduğunu duyurmuştu. Şu an Outlook Web uygulaması olarak kullanılan Hotmail de, 2011 Ağustos ayında 330 milyon, 2012 Ocak ayında 286 milyon kullanıcıya sahipti. Bir dönemin popüler e-posta sağlayıcısı Yahoo, genel olarak popülaritesini yitirdi ve bu kayıp e-posta kullanıcı sayısına da yansıdı. Yahoo 2011 Ağustos ayında 302 milyon, 2012 Ocak ayında 282 milyon civarında kullanıcıya sahipti. Bu rakamların ne kadarının mobil kullanıcısı olduğu konusunda kesin bir bilgi olmasa da, Gmail kullanıcılarının büyük çoğunluğunun Android işletim sistemine ve Gmail uygulamasına sahip olduğunu tahmin etmek zor olmaz.

E-posta pazarlaması taşıdığı önemi sürdürüyor, ancak doğru kullanıldığında etkili sonuç verdiğini söylemek mümkün. Örnek olarak Gmail de, kullanıcıların pazarlama veya Sosyal Medya ile ilgili e-postaları daha kolay takip edebilmesi için arayüzünde değişikliklere gitmişti ve bu değişiklik olumlu karşılanmıştı. Diğer e-posta sağlayıcılarının da benzer yöntemlere başvurması, e-posta pazarlamasının eski popülaritesine kavuşmasına yardımcı olabilir. Örneğin İngiltere’de 4 milyona yakın insan ilgilendiği ürün veya hizmetlerle ilgili indirimleri e-posta yoluyla öğreniyor.

Dijital Pazarlama 2016 Yılında Daha Fazla Entegrasyon Alanı Bulacak

SEO açısından baktığımızda genel olarak “ne ekersen onu biçersin” atasözünü temel alabiliriz. SEO’dan tam olarak fayda sağlayabilmek için zaman ve sabır gerektiğini söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle 2015 yılındaki gelişmeler doğrultusunda yapılan çalışmaların hepsi 2016 yılında fazlasıyla sonuç verecek. 2015 yılında arama motoru optimizasyonu ve dijital pazarlama stratejilerini bir arada yürüten herkesin dijital ortamda daha fazla entegrasyon fırsatı yakalayacağını söyleyebiliriz; özellikle içeriğin ön plana çıkması, diğer platformların kendi içindeki arama fonksiyonlarını geliştirmesi ve hatta dahili arama motoru kullanmaya başlaması gibi gelişmelerle birlikte “arama” kavramı daha farklı ve güçlü bir noktaya gelecektir.

2016 dijital pazarlama donusum hunisi

Dijital pazarlamanın 2016 yılında daha efektif kullanılmasını gerektiren sinyallerden biri de, artık kullanıcıların İnternete sürekli bağlı olması. Bu da “omni-channel” olarak adlandırılan, platform bazlı pazarlama yerine bütünsel pazarlamanın önemini ortaya çıkarmakta.

Omni-channel Nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse ‘omni-channel’ tekil kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Kullanıcının her platformda farklı deneyimler yaşaması değil, platformların tamamında ya da İnternetteyken yaşadığı deneyim esas alınır. Böylece klasik reklamcılığın temelini oluşturan demografik ve sınıfsal farklılıklar neredeyse önemsizleşerek kullanıcıları bir bütün olarak ele almak gerekmektedir. Kullanıcı deneyimi tek bir noktada ele alınacaksa, sunulan hizmetlerin altyapısını oluşturacak olan dijital pazarlama stratejisi de bir araya toplanarak tek bir noktada sunulmalıdır. Yani SEO, Sosyal Medya, dijital reklam gibi yardımcı etkenler; CRM, içerik ve tasarım gibi temel etkenlerle birlikte hareket etmeli, birbirini beslemeli ve birbirlerinden ayrı kanallar olarak görülmemelidir. Sadece dijital pazarlama öğeleri değil, müşteri hizmetleri, satış sonrası hizmetler, teknik destek gibi standart hizmet öğeleri de kullanıcıya tek bir noktadan sunulabilmelidir. Şöyle bir bakınca tüm bu hizmetleri bir araya toplamak çok zormuş gibi görünse de sağlayacağı fayda bu zorluğu gölgede bırakacaktır.

Mobil Her Pazarlama Stratejisine Dahil Olacak

Hayatımıza giren her yeni teknoloji davranışlarımızda belirgin değişikliklere sebep oluyor. İletişim, ulaşım, sanayi, eğlence ve birçok farklı noktada yeni cihaz ve teknolojiyle tanışıyor ve hemen adapte oluyoruz. Cep telefonlarının şimdiki kadar yaygınlaşmadığı 90’lı yıllarla bugün arasındaki fark o kadar fazla ki, değişen davranışları özetlemek mümkün görünmüyor. Son yıllarda önemini gittikçe artıran mobil İnternet, omni-channel iletişimi mümkün kılan bir platform olma yolunda evrimine devam ediyor. SEO açısından ilk olarak Mobil Uyumluluk kapsamında ele alabileceğimiz mobil internet, kullanıcı deneyimi açısından da büyük önem taşımakta.

  • Dünya Çapında Mobil İnternet Kullanıcılarının Durumu

Dünya çapında bilgisayar kullanıcılarından daha fazla sayıya ulaşan mobil internet kullanıcıları, tüm ihtiyaçlarını akıllı telefonlarıyla karşılayabilir hale geldi. Kullanıcılar alışveriş, iletişim, haberleşme gibi temel ihtiyaçlar dışında uzaktan kontrol ve eğlence gibi ek ihtiyaçlarını da mobil cihazlarını kullanarak çok kısa zamanda kolayca karşılayabilir hale geldi. Bu da 2016 yılında dijital pazarlama alanı için büyük bir fırsat doğuruyor ve kullanıcılara ulaşmak için kullanılabilecek direkt bir yol anlamına geliyor.

  • İnternet Erişim Türleri

Özellikle Lokal SEO açısından önem taşıyan mobil İnternet erişim türleri, sürekli hareket halinde olan kullanıcıyı “müşteri”ye dönüştürmek açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca kullanıcıların gün içerisinde daha fazla zaman geçirdiği bir konuma gelen mobil cihazlar, internet kullanım imkânlarının kolaylaşmasıyla potansiyelini daha ileriye taşıyabiliyor. 3G ya da 4G gibi teknolojilerle neredeyse her yerde İnternete bağlanma fırsatı olan kullanıcılar için internet büyük bir rehberken, mobil veri kullanmamayı tercih eden kullanıcılar kablosuz ağ ile bir kahve dükkanında, hava alanında, kalabalık bir meydanda ya da bir çocuk parkında bulunurken de internete erişebiliyorlar. Bu durum da kullanıcıyla etkileşim halinde olabilmek için büyük bir fırsat yaratmakta.

  • Mobil Reklam Harcamaları

Gözlemlediğimiz kadarıyla kullanıcıların İnternet’te geçirdiği zamanla kıyaslandığında mobil İnternet reklamcılığına ayrılan bütçe çok az. Özellikle Türkiye’de etkin stratejilerin çok sıklıkla kullanılmamasından dolayı daha da az mobil reklam harcamasının yapıldığını tahmin etmekteyiz. Aslında yapılması gereken çok basit, mevcut reklam bütçesinin büyük bir bölümünün mobil İnternete kaydırılması. Biraz daha cesur bir öneri: mevcut stratejinin mobil İnternet odaklı olması çok daha büyük faydalar sağlayabilir.

Veri: Gittikçe Büyüyor ve Gerçek Zamanlı Takip Etmek Mümkün

“Big Data” dendiğinde akıllarımız karışıyor, çünkü büyük veriyi işlemek oldukça zahmetli ve zaman alan bir iş. Ancak bizim odaklanmamız gereken nokta büyük veri değil, daha küçük ölçekli veriyi işlemek üzerine stratejiler geliştirmek. En basitinden Google Analytics ile yapılabilecek basit analizler, izlenecek yol konusunda önemli fikirler verebilir. Sadece Google Analytics değil, günümüzde birçok veri analiz aracını kullanmak mümkün. SEO açısından baktığımızda SearchMetrics, Ahrefs, Majestic, Google Search Console, Facebook Insights gibi analiz araçları, ücretli – ücretsiz tüm çalışmalara dahil edilebilecek potansiyele sahip. Veriyi izlemek ve analiz etmek her zamankinden daha önemli bir hale geliyor. Örneğin mobil kullanıcılar Web sitenize geldiğinde bir sonuca ulaşamıyorlarsa (satın alma, sipariş verme, telefon numarası görüntüleme vb.) Web sitenizin mobil kullanılabilirliğini ve tasarımını gözden geçirmeniz için yeterli sebebe sahipsiniz demektir. Gördüğünüz gibi verdiğimiz örnek biraz basit kalıyor, o sebeple konuyu sizin hayal gücünüze teslim ediyoruz.

Sonuç Olarak

Dijital Pazarlama trendleri baş döndürücü bir hızla değişiyor ve evrim geçiriyor. 2015 yılında başarılı olan dijital pazarlama trendlerinin, 2016 yılında başarılı olacağına dair herhangi bir garanti vermek mümkün değil. Yapmanız gereken dijital pazarlama trendlerini günlük olarak takip etmek, hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek trendleri tespit ederek pazarlama kampanyalarınızı güncellemek. Neyin işe yarayacağını test etmeden söylemek zor. O nedenle 2016 yılında bu yazıda konu ettiğimiz trendleri yakın takibe almanızı, pazarlama kampanyalarınızda test etmenizi ve işe yarayanlara ağırlık vermenizi tavsiye ederiz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner