Semrush ile Rakip Site Keyword Analizi Nasıl Yapılır?

SEMrush kullanarak rakip web sitelerinin keyword analizini en pratik şekilde nasıl yapabilirsiniz? Türkiye’nin popüler haber sitelerinin organik sıralama rekabeti içerisinde oldukları arama kelimelerini SEMrush ile keşfettiğimiz bu videomuz size yol gösterecektir.

rakib-site-keyword-analizi

SEO dünyasından güncel gelişmeleri ve önemli bilgileri paylaştığımız Stradiji YouTube kanalına tekrar hoş geldiniz. Bugün sizlere Semrush aracını kullanarak rakip web sitelerinin içerik analizini nasıl yapabileceğinizi göstereceğim.

SEMrush, dijital pazarlama söz konusu olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakip sitelerin performansını düzenli olarak takip edebileceğiniz online araçlardan birisidir. Sağlamış olduğu hayati önemdeki verilerin yanı sıra, trendleri düzenli takip etmesi ve yenilikçi yaklaşımıyla bir adım öne çıkmaktadır. Semrush’ı iyi şekilde kullanarak dijital pazarlama çalışmalarınızda önemli bir avantaja sahip olabilirsiniz. Bu düşüncelerle araca yatırım yapmış ya da yapacak olanlara rehber niteliğinde kapsamlı bir yazı hazırladık. Yazıyı okuduktan ve son bölümde yer alan teklifimizi değerlendirdikten sonra, siz de Semrush’ı çok daha etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız: Yeni Başlayanlar için Semrush Rehberi

Rakip site analizi yaparken dikkate almamız gereken en önemli detay, kendimize rakip olarak gördüğümüz web sitelerinin hangi arama kelimelerinde sıralamaya girdiklerini ve bu arama kelimeleriyle hangi sayfanın eşleştiği bilgisini deşifre edebilmek.

İşte bu noktada SEMrush işimizi son derece kolaylaştırmakta. Rakip Web site analizini yaparken Türkiye’nin belli başlı Web sitelerinin içerik analizini yapmanın hepimiz açısından ilgi çekici olacağını düşündük. Analizimize Hürriyet.com.tr, Milliyet.com.tr, Habertürk.com Mynet.com ve Haberler.com Web sitelerini dahil ettik. Gelin hep birlikte analizimize göz atalım.

İlk olarak, SEMrush aracının Gap Analysis bölümünde yer alan Keyword Gap bölümüne giriş yapıyoruz. Bu bölüm, rakip web sitelerinin sıralama rekabeti içerisinde oldukları arama kelimelerini bulmamızı sağlıyor. Ayrıca, her bir sitenin bu arama kelimelerindeki sıralama durumunu, arama kelimelerinin sıralama rekabet durumunu ve her bir arama kelimesinin aylık aranma sayısı gibi önemli verileri de keşfedebiliyoruz.

Analize başlamadan önce, üst bölümde doğru ülkenin seçili olduğundan emin olmalısınız. Örneğin bu analizde, TR yani Türkiye seçili durumda. Bu şekilde Google.com.tr doğal arama sonuçlarını baz almış oluyoruz. Araç üzerinden 130 farklı ülke için benzer analizleri yapmak mümkün.

Öncelikle domain’leri Keyword Gap bölümüne giriyoruz ve analizi başlatıyoruz. Oldukça kısa bir süre içerisinde SEMrush bize bu 5 Web sitesinin organik olarak Google.com.tr arama sonuçlarında sıralama rekabeti içerisinde oldukları arama kelimelerini derliyor. Gördüğünüz gibi şu anda hali hazırda Semrush’ın tespitine göre bu 5 Web sitesi 125.733 farklı arama sorgusunda sıralama rekabeti içersindeler.

Aşağı doğru indikçe, bu 125.733 arama kelimesinin her birisini ve rakip sitelerin hali hazırdaki sıralama durumlarını görebiliyoruz.

Aynı zamanda “Volume” bölümünün altında, arama kelimesinin aylık aranma hacmini, “KD” dediğimiz, “Keyword Difficulty”, “CPC” dediğimiz “Tıklama başına maliyet”, “Competitive” dediğimiz rekabet durumu, “Results” dediğimiz bu arama kelimesi arandığında kaç farklı arama sonucunun Google.com.tr’de listelendiği ve “Trend” dediğimiz keyword’ün arama trendlerini görebiliyoruz.

“KD”yi biraz açmak gerekiyor aslında bu veriyi anlamlı kılan, “KD” dediğimiz “Keyword Difficulty”dir. Bu, 0’dan 100’e kadar hesaplanan bir skor. KD skoru ne kadar yüksekse, kelimede sıralama kazanımı elde etmek o denli güçleşmekte. Dolayısıyla yapmamız gereken aslında Keyword Difficulty skoru düşük ve arama hacmi yüksek arama kelimelerini bulacak şekilde bu data ile oynamak. Bunu yaparken dilerseniz Semrush’tan çıkarak bu datayı Excel’e indirebilirsiniz. Naçizane bunu tavsiye ediyoruz.

Gelin şimdi farklı bir analiz yapalım. Varsayalım ki Haberler.com’un içeriklerden sorumlu editörüyüm ve rakip web sitelerin Google.com.tr’de ilk 10 içerisinde yer aldığı, Haberler.com’un ise ilk 10 içerisinde yer almadığı arama sorgularını keşfetmeye çalışıyorum. Bunu yapmak için Keyword Gap’in Advanced Filters, “Gelişmiş Filtreleme” fonksiyonuna başvurmak durumundayım. Burada yapmam gereken, rakip Web 4 sitesinin pozisyon olarak ilk 10’da yer aldıkları keyword’leri ve Haberler.com’un ilk 10’da yer almadığı kelimeleri Semrush’a ya da Keyword Gap’e bir şekilde aktarmak.

Bunu yaparken pozisyon durumlarının “Less then 10” yani 10’dan küçük olduğunu araca bildirmem gerekiyor. Kendi Web sitem Haberler.com söz konusu olduğundaysa burada “Less then 10” değil, “Greater then 10” yani “10’dan büyük”. pozisyon durumu 10’dan büyük bütün arama sorgularını göster seçeneğini seçmem gerekiyor.

“Apply” (uygula) butonuna bastığımda belirtmiş olduğum filtre üzerinden bu 125 bin arama sorgusu tekrar gözden geçiriliyor ve filtreleniyor.
Bakın şu anda, arama sorgularını ve rakip Web sitelerinin ilk 10 içerisinde yer aldıklarını, Haberler.com’un ilk 10 içerisinde yer almadığını görebiliyoruz. Dolayısıyla yapmam gereken bu datayı Excel’e atarak Keyword Difficulty üzerinden filtrelemek ve ona göre bir içerik stratejisi belirlemek. Verileri Excel’e aktardıktan sonra filtreleme yaparak Keyword difficulty üzerinden çeşitli analizler yapabiliriz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir