E-Ticaret Sitelerinde Sık Karşılaşılan 5 SEO Problemi

E-Ticaret sitelerinde en sık karşılaşılan SEO problemlerini öğrenmek istiyorsanız, bu yazımız tam size göre. E-ticaret sitelerinde en sık karşılaştığımız 5 SEO problemini kapsamlı bir şekilde ele aldık.

e commerce tips

İnternet çok amaçlı bir platform, sosyalleşmek, alışveriş yapmak, gezmek, sohbet etmek gibi temel aktivitelerin yanında sanat, siyaset, edebiyat, tarih, teknoloji gibi sayamayacağımız yüzlerce konuya hızlı bir şekilde ev sahipliği yapabilen bir ortam. Aynı zamanda dünya çapında kullanılan en yaygın teknoloji. Bu yazıyı yazarken, saydığımız kavramlardan bir tanesine dikkat çekmek istedik; müşterilerin bakış açısına göre “alışveriş”, firmaların bakış açısına göre “e-ticaret” olarak adlandırdığımız bu konu, İnternet kullanımının ve arama motorlarının sahip olduğu önemin en büyük göstergelerinden birisi.

E-ticaret yapan bir firmanın, İnternetten alışveriş yapmayı düşünen müşterileri kendine çekmek için sağlaması gereken bazı ön koşullar olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunlardan ilki, “güven”. Potansiyel müşterisine güven aşılamayan bir e-ticaret sitesi, satış yapmanın çok uzağında olacağından, büyük kayıplar yaşayacaktır. Güven ilk koşulumuz ancak yalnızca güven de yeterli olmuyor. Potansiyel müşterilerinizin sizi bulup sizden alışveriş yapmasını istiyorsanız, bahsedeceğimiz diğer koşulları da yerine getirmeniz gerekiyor.

Aşağıda, bu koşullardan bir tanesi olan Arama Motoru Optimizasyonundan ve E-Ticaret sitelerinde Arama Motoru Optimizasyonu esnasında sık yapılan hatalardan bahsedeceğiz.

Potansiyel müşterilerinizi temel olarak ikiye ayırabiliriz,

1: Satın alacağı ürünün modeline ve özelliklerine tam olarak karar vermiş olanlar
2: Satın alacağı ürünün türünü bilen ancak model ve özellik konusunda kararsız olanlar

Basitçe ele almak gerekirse, İnternet’ten alışveriş yapmak isteyen bir kullanıcının gerçekleştireceği hareketleri kısaca hatırlayalım;

  • Ürünü İnternette aramak
  • Arama sonuçlarında yer alan sitelerde fiyat karşılaştırması yapmak
  • Ürünü kullanmış olan diğer kullanıcıların yorumlarını okumak
  • Forumlara göz atarak ürünün artılarını ve eksilerini karşılaştırmak
  • Aynı segmentte yer alan diğer marka ve model ürünlerle karşılaştırma yapmak
  • Nakliye seçeneklerini incelemek
  • Garanti ve promosyon seçeneklerini incelemek

*Maddeler arasına ekleyemediğimiz diğer davranış biçimleri için kusurumuza bakmayın!

Yukarıda bir kısmını listelediğimiz davranış biçimlerinden herhangi birini gerçekleştirmiş olan bir kullanıcıyı ele alırsak; kullanıcı arama motoruna giriş yapıp satın almayı düşündüğü ürünün aramasını yaptığında ve karşısına çıkan sonuçlarda sizin siteniz yoksa, bu büyük ihtimalle potansiyel bir müşteriyi kaçırdığınız anlamına geliyor.

SEO ve E-Ticaret Arasındaki İlişki

seo and e-commerce

Web sitenizin hedeflediğiniz konularda üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, kapsamlı bir SEO çalışması yapmanız çok sağlıklıdır. SEO çalışması kesinlikle organik düzenlemeler içermeli, makine gibi davranan bir Web sitesi ortaya çıkarmamalıdır. Türkiye’de kullanım oranı açısından en çok kullanılan Arama Motoru olan Google, bu konuda en yüksek hassasiyete sahip olan arama motorudur. Google, temel olarak doğal, güncel ve özgün içeriğe daha sevimli yaklaşmaktadır.

Web siteniz ve SEO çalışmanız doğal görünmüyorsa, güncel bilgiler içermiyorsa veya gerektiğinde güncellenmiyorsa, özgünlük içermiyorsa, Google’ın sevimli bir tarafı kalmayacaktır. Bu durumda sıralamada kayıp yaşamanız muhtemeldir ve hatta Google indekslerinden tamamen çıkarılabilirsiniz (bkz: 5 Adımda Penguen 3.0 Cezasından Kurtulmak)

SEO ile E-Ticaret hizmeti veren Web siteleri arasındaki ilişki, normal web sitelerinden biraz daha farklıdır. E-Ticaret, İnternet platformunun en çok dikkat edilmesi gereken alanlarından bir tanesidir. En ufak hatanız, çok korktuğunuz Google cezalarından çok daha büyük problemlerle karşılaşmanıza sebep olabilir. Google cezalarından kurtulmak bir şekilde mümkünken, E-Ticaret sitenizdeki bir hata, hem sizin hem de kullanıcılarınızın büyük sorunlar yaşamasına sebep olabilir, sizi yasal yükümlülükler altına sokabilir.

Şimdi, bir E-Ticaret sitesi için hazırlanan SEO projelerinde sıklıkla karşılaştığımız hatalardan bahsedelim;

Zayıf Ürün Açıklamaları:

poor product description

Hangi üründe olursa olsun, müşteri satın alacağı ürün hakkında tüm bilgileri öğrenmek ister. Diyelim ki, Cep Telefonu satışı yapıyorsunuz ancak satış listenizdeki ürünlerin nasıl özelliklere sahip olduğunu tam olarak belirtmediniz. Bu durumda kullanıcının kafası karışır ve sitenizde yeterli açıklama olmadığı için güven duygusu zayıflar.

Aynı zamanda söz konusu açıklamalar, kullanıcı daha sitenize gelmeden önce büyük öneme sahiptir. Arama terimleriyle eşleşebilme ihtimali olan bu açıklamaları eksik bırakmak, büyük oranda organik trafik kaybı yaşamanıza sebep olabilir.

Sadece ürün açıklamalarını boş bırakmak değil,  aynı segmentte yer alan farklı ürünlerin hepsine aynı açıklamayı yazmak da yapılan hatalardan bir tanesidir. Satışını yaptığınız aynı marka cep telefonundan bir tanesinin ekranı 4 inç iken diğerininki 5 inç ise fakat siz ikisini de 4 inç olarak belirtmişseniz, yine büyük bir güven sorunu yaratırsınız. Ayrıca İnternette yapılan aramalarda sadece “4 inç cep telefonu” sorgusuna karşılık verir, “5 inç cep telefonu” aramasını karşılayamadığınız için organik trafik kaybı yaşarsınız.

Eksik veya yinelenen ürün açıklamalarının yanında, zayıf veya olması gerekenden kısa açıklama yapmak da yine güven sorunu ve organik trafik kaybı yaşatacaktır.

Başarılı ürün açıklaması nasıl yazılır öğrenmek isterseniz, şu kaynak yazıyı okuyabilirsiniz: Satışlarınızı Artıracak Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır

Yeterince Optimize Edilmemiş Ürün Sayfaları

product page optimization

SEO’nun temel kavramlarından biri, yeterince optimize edilmiş, hem Arama Motorları için hem de kullanıcı deneyimi için kusursuza yakın sayfalar oluşturmaktır. Satın almayı etkileyen en önemli faktörlerin başında sayfa optimizasyonu gelmektedir. Sayfanızın hızı, mobil, tablet, masaüstü ve dizüstü platformlarındaki kullanışlılığı, satın almanın kolay, hızlı ve güvenli olması gibi faktörler, satış grafiklerinizi doğrudan etkilemektedir. Satış grafiklerinizin yüksek veya yükseliş trendinde olması, aynı zamanda kullanıcı için ve arama motorları için iyi bir sayfa oluşturduğunuz anlamına gelir.

Ancak her an tetikte olup, sayfalarınızı çok daha iyi hale getirmenin yollarını aramaya devam etmenizi tavsiye ederiz. Bir sayfanın yeterince optimize edilmemesiyle ilgili SEO bakış açımıza takılan sık yapılan hatalardan bazılarından bahsetmek gerekirse;

Ürün tanıtımının yapılmaması, bu hatalardan biridir. Ürünün segmentinde uzmanlaşmış bir kullanıcının tarafsız olarak yaptığı ürün tanıtımı, kullanıcıları bilgilendirmek açısından çok faydalı olacaktır. Bu noktada biraz iyimser düşünüyor olabiliriz, ancak satıştan elde edeceğiniz gelirden çok, kullanıcının güvenini kazanmak için tarafsız olmaya çalışmak çok önemli. Sonuçta ürünü sizin aracılığınızla alan müşteri, üründen memnun kalmazsa veya ürünün göründüğü gibi olmadığını düşünürse, başvuracağı yer yine siz olacaksınız.

Bir diğer hata, ürün hakkında doğru anahtar kelime hedeflemesi yapılmamasıdır. Doğru anahtar kelime hedeflemesi, bir önceki maddede bahsettiğimiz organik trafik eşleşmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ürün hakkında verdiğiniz bilgilerin yanı sıra ürünün türü, segmenti, sektördeki konumu, üretici firma ve diğer tüm detayları doğru şekilde yerleştirmeniz, organik trafiğinizin artışını destekleyecektir. Fakat sadece ürünün kendisini tanımlayan anahtar kelimeleri kullanırsanız, henüz ürünün hangi modelini alacağına karar verememiş olan kullanıcıyı kaçırabilirsiniz.

Örnek:
x marka 55 inç led TV” aramasının arama hacmi daha yüksekken,
“55 inç x marka led TV” aramasının arama hacmi daha düşüktür.

Kullanıcıların yapması muhtemel aramalara dair tahminler yürüterek anahtar kelimelerinizi optimize etmeye çalışın.

E-ticarette satışla ilgili en etkili yöntemlerden biri, ürünlerin tatmin edici görsellere sahip olmasıdır. Kullanıcı İnternetten alışveriş yapmaya karar verdiğinde, ürünü deneyemeyeceğini bilerek bu kararı verir. Bu yüzden ürün görselleri ve hatta eğer mümkünse ürünün kullanımıyla ilgili bir video, kullanıcıya iyi fikir verebilir. Örneğin cep telefonu satışı yapıyorsanız, ürünün önlü arkalı fotoğrafı, ürünün elde nasıl durduğu, boyutunun anlaşılması için ölçeklenmesi gibi detayları kendinizce çoğaltarak kullanıcıya sunabilirsiniz.

Ürün görselleriyle ilgili yapılan hatalardan bahsetmek gerekirse, ilk olarak “Alt Text” kullanımının eksik olması diyebiliriz. Bu neden önemlidir?

Henüz arama motorunda araştırma yapmakta olan kullanıcı, arama motorunun “Görseller” bölümüne tıklayarak ürünü görmek isteyebilir. Arama motorları, görselleri tam olarak tanıyamayabilir, arama motoruna görselin ne içerdiğini anlatmak için “Alt Text” kullanmak çok faydalıdır. Bunu yaparken, “alt text” fonksiyonunun ürünü tam olarak tanımlıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, 5 inç Cep telefonu görseli için “marka, model, ekran boyutu” gibi özellikleri kısaca yazabilirsiniz. Kimi zaman “IMG_2159” gibi ya da “Cep-Telefonu-02” gibi adlandırılmış görseller, arama sorgularıyla eşleşmeyeceği için, trafik kaybı yaşatması muhtemeldir.

Zayıf ürün açıklamaları bölümünde de bahsettiğimiz gibi, yapılan bir diğer hata da yetersiz içeriktir. “Alıcı” olan potansiyel müşterinize, ürün hakkında verebileceğiniz ne varsa vermeye çalışmanız hiçbir negatif etki yaratmayacak, aksine kullanıcıyı satın almaya teşvik edecektir. “Bu uzun açıklamaları kim okuyacak ki?” diye düşünüyorsanız, ürün hakkındaki en can alıcı bölümü giriş bölümünde kullanıcıya verin, detayları yazınızın devamına saklayın. Böylece kullanıcıyı daha kısa sürede yakalayabilirsiniz. Detay almak isteyen kullanıcı da, okumaya devam ederek görmek istediğini görebilir.

Eksik, Birbiriyle İlgisiz veya Amaçsız İç Link Yapısı

poor internal linking

Eksik iç linkleme durumu, her Web sitesi için büyük eksiklikler yaratır. Sitenize gelen kullanıcının ilgisini çekeceğine inandığınız ve kaliteli olduğunu düşündüğünüz içeriğinizi kullanıcıya göstermediğiniz zaman, kazanabileceğiniz ekstra trafikten mahrum kalmış oluyorsunuz.

İç linkleme hem navigasyon sisteminizin kullanışlılığını hem de site içi hareketin kolaylığını artıran bir faktördür. Özellikle E-Ticarette büyük öneme sahip olmasının sebebi, kullanıcıya daha iyi fırsatlar sunmak ve/veya kullanıcının karar vermesini kolaylaştırmak için çok faydalı olmasıdır. Bir örnekle açıklamayı deneyelim;

Notebook satışı yaptığınız kategori sayfanıza gelen kullanıcı, almak istediği Notebook markasına karar vermiş ancak model veya teknik özellikler konusunda kararsız kalmış olsun. Aynı zamanda kullanıcının aklındaki bütçe aralığını dikkate alırsak;

Kullanıcı 1.500 – 2.000 TL arasında, 15 inç ekran büyüklüğüne sahip, 3 kilodan ağır olmayan bir notebook aramaktadır. Kullanıcının ilgi gösterdiği markanın sahip olduğu Notebook’ların listelendiği sayfaya girip, bütçe aralığına uygun bir model seçtiğini varsayalım. Sayfada ürün görseli, fiyat bilgisi, ürünün detaylı açıklaması ve teknik özellikleri, kullanıcı yorumları gibi öğeler dışında bir de o ürüne benzer, aynı fiyat aralığında, daha iyi özelliklere sahip ya da daha uygun bütçeye sahip diğer notebook’lar hakkında bilgilendirici “İç Linkler” verdiğiniz zaman, kullanıcının karar vermesini kolaylaştırırsınız. Böylece kullanıcı satın almaya bir adım daha yaklaşır.

Ayrıca verdiğiniz iç linklerin hepsinin özel bir durum yoksa “index” ve “follow” etiketine sahip olduğundan emin olmalısınız. “Noindex” veya “Nofollow” etiketine sahip olan iç linkler, arama motorlarınca yok sayılabilir ve ilgili olabilecek bir arama sorgusunda görüntülenemeyebilirler.

URL Parametrelerinin Düzgün Ayarlanmaması

ugly urls

Aşağıdaki URL’lerden hangisini tercih ederdiniz?

https://www.e-ticaret-sitesi.com/en-uygun-fiyata-x-marka-cep-telefonu

https://www.e-ticaret-sitesi.com/product/view/id=52389022984/source=main?productId=bd802105&categoryId=98&brand=mobile-phone.aspx

Normal bir Web sitesinde bile göz yoran bu URL çeşidi, E-Ticaret siteleri için çok daha büyük dezavantajlar yaratabilir. İlk olarak arama terimleriyle eşleşmeyen bu URL türü, elinizdeki SEO optimizasyonu fırsatlarından birini kaçırmanıza sebep olacaktır. Ayrıca sitenize daha önce girmiş ve bir sebepten çıkmış olan kullanıcının tekrar giriş yaptığında URL’de yer alan anahtar kelimelerle sitenizi hatırlayarak tekrar ziyaret etmesine fırsat vermeyeceği için, yine trafik kaybı yaşamanız söz konusu olabilir.

Çözüm ise oldukça basit. Bahsettiğimiz “çirkin URL” olarak adlandırabileceğimiz bu URL’leri tespit edip, daha düzgün ve temiz görünen URL’lere 301 ile yönlendirebilirsiniz. Google Search Console (eski adıyla Google WebMasters Tools) ile URL yapınıza bakıp gözden kaçan karmaşık ve kötü görünen URL’lerinizi tespit ederek çalışmanızı destekleyebilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlama (SEM) Arasındaki Uyumsuzluk

search engine marketing

SEO ve SEM (Search Engine Marketing) arasındaki takım çalışması, sadece E-Ticaret sitelerinde değil, her sektörden Web sitesi için var olması gereken bir uyuma sahip olmalıdır. E-Ticaret siteleri, her iki kavram için de çokça kaynak ve zaman ayırır, dikkatten kaçan nokta ise, SEO ve SEM arasındaki işbirliğinin sağlanamamış olmasıdır.

Pay Per Click, kısaca PPC (ya da CPC, cost per click); Türkçesiyle “Tıklama Başına Ödeme“, online reklamcılığın temel kavramlarından biridir. Temel olarak ödeme yaparak yayınladığınız bir reklamın tıklanması esnasında ücretlenmeniz anlamına gelir. Reklamınız tıklanmazsa, herhangi bir ücret ödemezsiniz.

SEM açısından bakarsak, reklamlarınız SEO çalışmasının hedeflediği noktalardan kopuksa büyük fırsatları kaçırıyorsunuz demektir. Dijital Reklamcılıkta sahip olduğunuz fırsatlardan en önemlisi, “Remarketing” olarak adlandırdığımız “Yeniden Pazarlama” kavramıdır. Kavramı basitçe anlamaya çalışırsak, reklamınızı yayınladığınız hedef kitlede yer alan, reklamınızı görmüş ve o anda tıklamamış olan kullanıcıları tekrar hedefleyerek uygun zamanı kollamaktır. Reklamlara tıklamayan kullanıcıların “hayatının sonuna kadar reklam tıklamamak” gibi bir eğilimi yoktur.
Aynı zamanda reklam kampanyanızı yayınladığınızda, hedef kitlenizde yer alan ancak o sırada reklamınızı görmemiş olan kullanıcılara reklamlarınızı göstermek gibi bir fırsat daha sunan remarketing kavramı, SEO çalışmanızla bağlantılı yürütülmelidir. Çünkü, bu fırsatlar kullanılamazsa, hem yanlış hedef için para harcarsınız hem de potansiyel kullanıcılara kendinizi gösteremez ve trafik kaybı yaşarsınız.

Sonuç

E-Ticaret kavramı, insanların alışveriş konusundaki algısını büyük ölçüde değiştirmeye devam ediyor. Güvenli, kolay, hızlı ve indirimli alışveriş, kullanıcının en sevdiği şeyler haline geliyor. Bu güvenceyi veren bir Web Sitesinden zevkle alışveriş yapan kullanıcı, söz konusu güvenceleri vermeyenWweb sitelerinden alışveriş yapmamayı tercih ederek kendi kriterlerini oluşturuyor. Eğer Web siteniz bu kriterleri karşılamıyorsa, yaşayacağınız kayıp ciddi boyutlara ulaşabilir.

Yapmanız gereken, yukarıdaki unsurlar dahilinde güvenli, kullanıcı dostu ve her ihtiyacı karşılayabilen bir Web Sitesine sahip olmanız. Bu şekilde hem Firma saygınlığınızı, hem satış grafiğinizi hem de internet trafiğinizi daha iyi noktalara taşıyabilirsiniz.

Not: Yukarıda ifade etmeye çalıştığımız unsurlar, en sık karşılaştığımız “E-Ticaret sitelerinde SEO çalışması sırasında sık yapılan hatalar” için bir derlemeden ibarettir. Sıklıkla karşılaşmadığımız diğer hatalar veya gözden kaçan konular olabilir, bu konularda sorularınız olursa yorum yazarak bize danışabilirsiniz.

Paylaş!

Bunlar ilginizi çekebilir

Popüler Yazılar

Son Yazılar

Semrush Partner